person holder lysende pære frem mod kameraet ved siden af stakkevis af sparede penge
© Shutterstock

El-priserne buldrer derudaf: Dét kan du gøre som fotograf

De stigende energipriser påvirker også fotografer, og derfor får du her 5 gode råd til, hvordan du kan spare strøm på telefonen, kameraet og computeren.

13. oktober 2022 af Holger Svend Anderson

Mens verdens energikrise tvinger priserne på gas og strøm i vejret, er der heldigvis flere ting, du kan gøre for at få omkostningerne ved at dyrke din fotohobby i bund. 

Vi har samlet tre enkle ting, du kan begynde på lige nu, så du kan bruge pengene på sjovere ting, som fx flere objektiver. 

1. Den helt store besparelse 

Hvis du redigerer dine billeder på en stationær computer, så kan der være mange penge at spare. 

Der er mange gode grunde til at bruge en stationær computer, bl.a. at den giver den bedste brugeroplevelse, fordi programmer som fx Photoshop og Lightroom kræver meget af computeren at trække, og her kan den bærbare ikke altid være med. 

Desværre er de bedste computere også nogle værre strømslugere, og det kan blive en dyr fornøjelse at redigere sine billeder, når man kommer hjem fra fototuren. 

Hvis man har sine computer tændt i bare fire timer om dagen, kan det koste flere tusind kroner om året. Jo kraftigere computeren er, jo mere vil det typisk koste, og har du fx en PC med de allerbedste komponenter kan det koste op mod 3000 kr. om året med en gennemsnitlig strømpris på ca. 4 kr. per kilowatt-time.

>Læs mere De bedste programmer til billedbehandling

Stationær computer kamera bærbarcomputer som bruger meget strøm fylder skrivebord

Brug gerne en strømskinne med en afbryder på til at sørge for, at alt er slukket, når du forlader dit kontor, og at computerskærmen fx ikke står på standby og bruger strøm.

© Shutterstock

2. Lad op på det rigtige tidspunkt

Ofte er der også mange penge at spare, hvis du venter med at lade til, at elprisen er lav. 

Det er den typisk midt på dagen og om natten, hvor de fleste mennesker er på arbejde, og der derfor ikke bliver brugt så meget strøm i hjemmet. 

Hvis dit elselskab bruger energi fra vindmøller, kan energien på nogle tidspunkter ligefrem være gratis, hvis efterspørgslen er lav, mens vinder blæser. 

Du kan følge med, og se din nuværende, præcise timepris ved at søge med Google på "elpris lige nu" sammen med dit elselskab.

Gopro-kamera ligger under bærbare solceller som oplader kameraet

Der findes et væld af produkter som solcellerne her, der kan lade dit kamera op helt uden, det koster noget. Søg fx på Google på "Powerbank med solceller".

© Shutterstock

3. Brug alternative energikilder

Du kan også finde alternative løsninger på at lade dit kamera, mobil, tablet eller bærbare computer op på. 

Du kan fx have dine ting med dig og lade dem op på farten i fx nogle busser og tog, men du har ofte også mulighed for at lade op på caféen, på biblioteket eller lignende steder. 

Endelig kan du også købe forskellige gadgets, som kan lade dit kamera, mobil og tablet op med USB-C. 

Det kunne fx være en powerbank med solceller eller håndsving, som begge også kan bruges til fototure i fremtiden, når der ikke lige er en stikkontakt i nærheden. 

>Læs også Nordens bedste steder at fotografere – ifølge vores læsere

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...