Grævling finder føde i skovbunden


© Shutterstock

Få skarpe naturfotos hver gang

Naturfotografering kan være en udfordrende genre for mange fotografer, men med to enkle metoder, får du skarpe og flotte naturbilleder med hjem, uanset om dyret bevæger sig eller sidder stille.

I naturfotografering er det uhyre vigtigt, at skarpheden i billederne er meget høj. Det er bl.a. det, der gør billederne så fascinerende, at øjet kan gå på jagt i alle dyrenes fine detaljer. 

I denne artikel viser vi dig, hvordan du fanger dyrene i to forskellige situationer. 

Heldigvis kræver det hverken dyre kameraer eller objektiver for at få gode naturfotos, der er skarpe nok. 

Vi anbefaler dig dog stadigvæk at finde teleobjektivet frem, hvis du har et, da det gør det meget nemmere at komme tæt på dyrene. En brændvidde på 70-300 mm er ofte nok.

Læs også Hent inspiration fra 3 fotografer der fanger den vilde natur

Fang dyret der står stille

Er du så heldig, at det dyr, du vil fange, ikke bevæger sig ret meget, har du mange muligheder for at få det skarpeste og bedste billede af det. 

Guldsmede, sommerfugle og andre insekter er gode motiver, fordi man ofte kan finde dem hvilende på et græsstrå eller træstub. 

Brug gerne et lille blændeåbning på F8-11, og kryb så tæt på, som det er muligt uden at forstyrre dit motiv. 

Når det sidder stille kan du endda bruge en langsommere lukkertid, hvis du har billedstabilisering i dit kamera og objektiv. 

Med nogle kombinationer som fx Canon og deres nyeste optikker kan du forlænge lukkertiden med hele otte gange sammenlignet med objektiver og kameraer uden billedstabilisering. 

Det er dog kun godt til motiver, som er rolige, og hvis dyret du fotograferer fx bevæger hovedet fra side til side, kan du være nødt til at bruge en hurtigere lukkertid for at få det helt skarpt. 

Hare løber hurtigt

Vær opmærksom på ikke at undereksponere dine actionfyldte naturbilleder i svagt lys, da autofokussystemet typisk får problemer med at virke. 

Fang dyret i bevægelse

Fugle og andre hurtige motiver kræver andre teknikker, for at billederne bliver skarpe, og her er der som regel kun en kur, og det at sætter lukketiden i vejret. 

Det giver desværre den begrænsning, at ISO'en også ryger i vejret, men ofte er det den eneste mulighed, man har som fotograf for at få billedet. 

Et godt råd er at starte på meget hurtige lukkertider på fx 1/4000 sekund eller 1/2500 sekund, og tage sine testskud, hvis man har tid til det. Bliver billederne skarpe, kan man gradvist justere sine skud mod længere lukkertider.

Læs også E-bog: Sådan tager du gode fuglefotos

Få hele guiden i bladet

I det nyeste nummer af Digital FOTO, nr. 13 i 2022 får du mange flere tricks til, hvordan du bliver en bedre naturfotograf, uanset om du er begynder, øvet eller ekspert. 

Vi guider dig bl.a. til de bedste fokusmetoder, brændvidder og vigtigste kameraindstillinger, så gå ikke glip af hele guiden. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...