Eddie the Eagle i Heathrow Lufthavn efter OL i Calgary i 1988.

Hundredvis af pressefolk var dukket op for at tale med skihopperen og medie­darlingen Eddie the Eagle i Heathrow Lufthavn efter OL i Calgary i 1988.

Flashback: Eddie the Eagle hoppede ind i folks hjerter

Mediedarlingen Eddie the Eagle blev ikke berømt for at være dygtig til skihop, omend han blev verdensberømt under vinter-OL i 1988. Det var nok nærmere sit store mod og sin smågakkede opførsel.

28. maj 2018

I februar kunne vi fra sofaen følge med i blandt andet skiskydning og storslalom fra vinter-OL i Sydkorea. Det samme var tilfældet for præcis 30 år siden, hvor legene dog fandt sted i Calgary i Canada. 

Her var der særlig én atlet, der fik ekstra stor opmærksomhed, nemlig Michael “Eddie” Edwards, også kendt som Eddie the Eagle.

Skihopperen blev elsket og hadet under OL i 1988 for sin talentløshed, sit store mod og sin smågakkede opførsel. 

Han tabte alle konkurrencer stort, men vandt folks hjerter. 

Billedet øverst, taget af den britiske prisvindende pressefotograf John Downing, viser Eddie blive modtaget i Heathrow Lufthavn af hundredvis af pressefolk og tusinder af fans, der alle ville have et glimt af OL-darlingen.

I virkeligheden var Eddie styrtløber, men det lykkedes ham ikke at kvalificere sig til OL i 1984, og da han var ved at løbe tør for penge, besluttede han sig for at kaste sig over en billigere sport – skihop. 

Fordelen var samtidig, at der ikke fandtes andre briter inden for den disciplin.

> Få kursusbogen "100 tips og kurser" med to numre af Digital FOTO for kun 49 kroner. Se tilbuddet her.

Går den, så går den

Eddie lånte sin mors bil og kørte rundt til konkurrencer i Europa for at kvalificere sig til OL i Calgary. 

Han lånte et par skistøvler og brugte seks par sokker, for at få dem til at passe, og hans hinkestensbriller, som var nødvendige på grund af hans ekstreme nærsynethed, duggede til inden under hjelmen – som i øvrigt skulle bindes fast med et ekstra stykke snor.

Undervejs arbejdede Eddie som babysitter, med at slå græs og som kok for at få pengene til at slå til. 

På et tidspunkt boede han på et sindssygehospital i Finland til et pund per nat, og det var her, han fik telefonopkaldet med besked om, at han var med på det olympiske hold.

Nummer sjok

I både 70-meter- og 90-meter-konkurrencen endte Eddie sidst – med færre end halvt så mange point som den næstsidste.

Hans hoppestil var klodset, han styrtede flere gange, og en enkelt gang tabte han endda hjelmen. Men folk elskede hans akavethed og hans ustoppelige drøm.

100.000 fans råbte hans navn ved 90-meter-hoppet, og det siges, at præsident Reagan afbrød et møde om nedtrapning af atomvåben for at se ham hoppe.

To år senere lavede man “Eddie the Eagle-reglen”, der begrænsede, hvilke atleter der kunne komme med til OL.

Men Eddies helt personlige sejr kunne ingen tage fra ham.

> Her har vi samlet billeder fra hele verden i smukke gallerier, hvor du kan blive inspireret og fascineret af andre fotografers arbejde

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...