Se de spektakulære billeder af en månetågebue

Den svenske astrofotograf Göran Strand har fotograferet alverdens himmelfænomener, men dette her havde han hverken set eller taget billeder af før. Se de flotte astrobilleder.

Den svenske astrofotograf Göran Strands fantastiske billeder er publiceret i internationale magasiner, brugt på tv og netop blevet til et svensk frimærke. 

Han har fotograferet alt fra nordlys til solformørkelse, men der fandtes et himmelfænomen, han aldrig havde taget billeder af eller for den sags skyld set før for godt en måned siden – nemlig en såkaldt månetågebue.

Men det har han nu.

Hvad er en månetågebue?

Månetågebuen opstår ligesom en regnbue, når vanddråber og lys forenes. Her er det blot Månen, der lyser, og ikke Solen. 

Da tågens vanddråber er så små, bliver de enkelte farver blandet så meget, at buen bliver bred og hvidlig.

Den 17. december spottede Göran fænomenet for første gang, og for et par uger siden var han heldig igen. 

Östersund i Sverige, hvor han bor, var omgivet af tåge, og det var fuldmåne, og det lykkedes ham fotografere hele to månetågebuer.

10 sekunder/ISO 100/F2.8

© Göran Strand

20 sekunder/ISO 100/F4.0

© Göran Strand

Sådan fanger du månetågebuen

For at kunne se månetågebuer skal måneskinnet være stærkt, så tiden omkring fuldmåne er bedst. Tågen skal være tæt, men du skal placere dig, så tågen er modsat Månen, og den ikke dækker for lyset. 

Det bedste er at finde et sted, hvor du er lige under det øverste af tågen, så du er omringet af den, mens måneskinnet stadig er stærkt nok til at lyse buen op.

Göran Strand deltager også i vores spændende læserrejse til USA til august, hvor du kan opleve og fotografere solformørkelse under kyndig vejledning af Göran.

Læs mere om læserrejsen til solformørkelse i USA.

Se flere af Görans fantastiske astrobilleder herunder.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...