Tag flotte billeder af Månen

Fuldmånen er fascinerende, men hvordan får du de bedste billeder af Månen, og hvilket tidspunkt er det bedst at fange Månens magiske skær?

19. juli 2016

Uanset kamera eller brændvidde på objektivet er det muligt at tage stemningsfulde billeder, hvor Månen optræder.

Du kan dog gøre flere ting for at forbedre dine månebilleder og den rolle, Månen skal spille i dit motiv.

Et hurtigt tip til at ramme en korrekt eksponering er at stille kameraet på manuel, ISO 100, F/11 og en lukkertid på 1/250 sekund.

Det burde give dig mulighed for at fange detaljerne i Månens overflade. Det kan naturligvis være nødvendigt at justere lidt på blænde eller lukkertid, men som udgangspunkt kan du sagtens tage billeder af Månen uden brug af stativ.

Månen ved forskellige brændvidder

1. Tjek månens placering

Der findes flere forskellige apps til smartphones, fx SkyGuide, der viser, hvor på himlen Månen vil befinde sig på et givent tidspunkt.

De kan bruges til at planlægge optagelsen i forhold til forgrund og anden belysning.

2. Skyd ved fuldmåne

Skyder du ved fuldmåne, vil du få det klareste billede af Månen.

Ønsker du at få aftegninger af kratere med i dit billede, vil det være bedst at fotografere, når det er halvmåne og finde motiver i nærheden af Månens kant, hvor månekraternes skygge vil være mere tydelige.

3. Månen skifter farve og intensitet

Når Månen står op og hænger i horisonten, vil den være et stemningsfuld motiv med flot rødligt skær, da lyset passerer gennem en tættere del af Jordens atmosfære.

Månen vil derimod have det klareste lys, hvis man kan fotografere den umiddelbart over ens hoved.

Som abonnent kan du gratis downloade artiklen fra Digital Foto om den Mageløse Måne, hvor du får mange flere tips til at få de bedste billeder af Månen.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...