Stjerneskud over en sø
Stjerneskud


© Shutterstock

Det kan du fotografere på himlen i år 2021

2021 har masser at byde på for dig, som synes, det er spændende at fotografere verdensrummet. Her får du en oversigt over meteorregn, supermåner og synlige planeter samt tips til, hvordan du fotograferer himmelfænomenerne.

I 2021 kan du glæde dig til masser af aktivitet på nattehimlen, og uanset om du er en erfaren astrofotograf, eller du endnu ikke har kastet dig ud i den spændende genre, så er der gode muligheder for at få flotte billeder med hjem.

Du kan nemlig fotografere med alt lige fra et kitobjektiv til et teleskop, og herunder kan du læse, hvornår du har særlig gode chancer for at fotografere himmelfænomener som stjerneskud, måne og planeter. 

Fotografer supermånen i april

Få gange om året er månen utrolig stor, når den viser sig på nattehimlen. Fænomenet hedder supermåne.

Når der er supermåne, lyser månen ca. 33 procent stærkere, og den er 17 procent større, end når månen er mindst, og det giver mulighed for at skyde nogle fantastiske billeder.

I år kan du opleve tre supermåner – den 27. april, den 26. maj og den 24. juni – men den mest fotogene af dem tegner til at blive tidligt om morgenen den 27. april, hvilket falder sammen med solopgangen og den blå time. Du får det bedste billede omkring klokken 05.33.

Et oplagt motiv kunne derfor være en hvilken som helst by, hvor der er et kunstigt lys fra. Det kunstige lys giver nemlig en flot kontrast til lyset fra den blå time og supermånen.

> Læs også: Sådan tager du flotte billeder af månen.

Supermåne over byens kunstige lys

Kameraet skal på fotostativ, når du vil fotografere supermånen og den blå time, da det ofte er nødvendigt med lukkertider på flere sekunder i det svage lys, og med stativet undgår du rystede fotos. 

© Shutterstock

Fotografér stjerneskud i 2021

I løbet af året er der perioder, hvor du kan se rigtig mange stjerneskud på nattehimlen. Det kaldes meteorsværme eller meteorregn, og nogle gange kan du opleve helt op til 120 stjerneskud i timen, hvis du står et godt og mørkt sted, når du fotograferer.

> Sæt gang i stjernehimlen med dette preset til Lightroom! (kun for abonnenter).

Her er nogle af de største og smukkeste meteorsværme, du kan fotografere i 2021:

Kvadrantiderne

3. januar - 4. januar passerer Kvadrantiderne. Her vil du kunne opleve flest stjerneskud omkring klokken 15.30 den 3. januar, dvs. et par timer før det bliver mørkt i Danmark. Men meteorsværmen fortsætter, og du vil derfor også kunne fotografere den, når solen forsvinder bag horisonten.

Lyriderne

14. april - 30. april kan du fotografere Lyriderne. Her kan du fotografere op til 18-20 stjerneskud i timen, hvilket ikke lyder af så meget.

Til gengæld er Lyriderne spredt ligeligt ud over 3-5 dage omkring sit maksimum den 22. april og er derfor med stor sandsynlighed synlig på en nat med nogenlunde klart eller skyfrit vejr.

Eta-Aquariderne

6. maj - 7. maj har du igen mulighed for at fotografere stjerneskud. Eta-Aquariderne er skabt af Hallyes komet, ligesom Orioniderne, som du kan se i efteråret. Sværmen topper i timerne før daggry den 6. maj.

Delta-aquariderne

28. juli - 29. juli kan du fotografere stjerneskud fra de to kometer Marsden og Kracht.

Meteorsværmen er en af de små, så antallet af stjerneskud i timen vil ikke være så mange. Det hjælper derfor dine chancer for gode billeder, hvis du finder et sted væk fra byens lys.

Perseiderne

12. - 13. august topper mængden af stjerneskud fra den populære meteorsværm Perseiderne. Det milde sommervejr gør desuden, at du ofte kan ligge på jorden og iagttage fænomenet. Perseiderne kommer med helt op til 100 stjerneskud i timen.

Orioniderne 

2. oktober - 7. november passerer meteorsværmen Orioniderne, der er blandt årets flotteste meteorsværme. Det skyldes, at dens stjerneskud har afsindigt lange haler og lang levetid. 

Samtidig bevæger stjerneskuddene fra Orioniderne sig lynhurtigt hen over himlen og når altså at dække en væsentlig del af himlen, inden de brænder ud. 

Derfor vil det ofte se ud, som om stjerneskuddene suser hele vejen tværs hen over nattehimlen – et imponerende syn, som kalder på at blive fotograferet. 

I perioden 21.-22. oktober vil der være flest stjerneskud på himlen. 

Leoniderne 

6. november - 30. november skal du holde øje med Leoniderne. Chancen for at få et stjerneskud i søgeren er størst 16.-17. november.

Geminiderne 

13. - 14. december passerer årets kraftigste og mest intense meteorsværm, Geminiderne, der giver dig mulighed for at fotografere op til 150 stjerneskud i timen. 

Geminiderne er også en af de få meteorsværme, der giver flest stjerneskud i timerne før midnat, men i 2021 skal du dog forvente, at månen forstyrrer en del af udsynet. 

Ursiderne 

17. december - 26. december passerer Ursiderne, og hvis du bevæger dig ud med kameraet i dagene lige før jul, kan du opleve op mod 20 stjerneskud i timen.

Sådan fotograferer du stjerneskud

For at få de bedste billeder af stjerneskud, skal du have et spejlreflekskamera eller et systemkamera, som kan gå højt op i ISO.

Du skal også bruge et lysstærkt objektiv, som gerne må have en lille brændvidde. Altså en vidvinkel på fx F/2.8. 

Herudover skal du bruge et stativ og en fjernudløser, som gør det muligt at holde eksponeringen i længere tid.

> Få den fulde guide til at fotografere stjerneskud her.

Stjerneskud fotograferet på nattehimlen

Hvis du vil gøre dig nogle forhåbninger om at få tydelige stjerner på dit billede, er det vigtigt, at du finder et godt sted at fotografere – det vil sige uden for byområder, hvor stjernerne vil drukne fuldstændig i lysforureningen.

© Shutterstock

Lille solformørkelse i Norden

Hvis du kigger op mod himlen d. 10. juni 2021 vil du kunne se, at Månen tager en lille bid af Solen. Solformørkelsen er ikke fuld, men eksperter forventer, at Månen kommer til at skygge for ca. 25 procent af Solen.

Husk solformørkelsesbriller og filter til din kikkert, hvis du vil kigge direkte på fænomenet. 

Sådan fotograferer du solformørkelsen

Start med indstille dit kamera til at skyde i raw, og drej derefter programhjulet til M for at få fuld manuel kontrol over eksponeringen.

Indstil lysmåleren til spotmåling, så kameraet kun tager højde for et lille område midt i billedet og ikke de meget lyse områder omkring Månen.

Afslut med at vælge en lukkertid, der passer til lysmålingen ved at holde øje med lysmåleren, fx 1/125 sekund.

Du kan også sætte et vidvinkelobjektiv på dit kamera og lave en timelapse af hele  formørkelsesforløbet. Hvis du har en fjernudløser kan du indstille denne til at tage billeder med 15 sekunder mellemrum, så du får en fin og jævn timelapse af hele forløbet.

> Læs også: Sådan fotograferer astrofotografen solformørkelse

Kvinde kigger på måneformørkelse

En solformørkelse opstår, når Månen i sin bane rundt om Jorden kort skygger for solens lys. En fuld solformørkelse optræder kun et meget lille sted på jordens overflade, men i Norden vil ca. 25 procents af solen blive opslugt af månen.

© Shutterstock

Mødet mellem Mars og Venus

Den 13. juli ca. klokken 22.45 vil du kunne se Venus lige over planeten Mars. Det hele kommer til at foregå ganske lavt over horisonten, hvis du kigger mod nord-vest. 

Det kræver altså et frit udsyn, da fænomenet sker meget lavtliggende i forhold til horisonten, og et oplagt sted at fotografere fænomenet er derfor ved havet.

Sådan fotograferer du nordlys

Jo længere nordpå, du er, jo større er chancen for at se nordlys i vintermånederne – men selv i Danmark kan du være heldig.

Her får du de bedste fotomuligheder i den nordlige del af landet og med udsigt over den nordlige horisont.

Chancen for at se nordlys i Danmark er størst omkring et af årets to jævndøgn. Det første falder falder den 20. marts, så her bør du holde øje. Forrige år betød en solstorm, at danskere helt ned til Sønderborg kunne se nordlys den 19. marts.

> Læs hvordan du får de bedste billeder af det mystiske nordlys her.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...