Stjerneskud over en sø
Stjerneskud


© Shutterstock

Det kan du fotografere på himlen i år 2020

Hvornår kan du fotografere himmelfænomener - og hvordan? Her får du en oversigt over meteorregn, supermåner og synlige planeter samt tips til, hvordan du fotograferer himmelfænomenerne.

6. januar 2020 af Jeppe Vestergaard Jensen

Uanset om du er en erfaren astrofotograf, eller du endnu ikke har kastet dig ud i den spændende genre, er 2020 et år, du skal glæde dig til.

Der vil nemlig være masser af smukke himmelfænomener, som du kan fotografere med alt lige fra et kitobjektiv til et teleskop. 

Fotografer supermånen i marts

Nogle gange virker månen utrolig stor, når den viser sig på nattehimlen. Fænomenet hedder supermåne. Her er månen tættere på jorden i sin bane.

Næste gange du kan opleve supermånen er den 9. marts 2020.

Du får det bedste billede omkring klokken 18.48.

> Læs også: Sådan tager du flotte billeder af månen.

Fotografér stjerneskud i 2020

En meteorregn er et godt tidspunkt at fotografere stjerneskud på, da du under en meteorregn kan opleve flere hundrede stjerneskud i timen. Med andre ord har du gode chancer for at fange mindst et par stjerneskud i samme billede.

> Sæt gang i stjernehimlen med dette preset til Lightroom! (kun for abonnenter).

Her er nogle af de vigtigste meteorsværme, du kan fotografere i 2020:

Quantiderne

3. januar - 4. januar passerer Quantiderne, som topper i de sene nattetimer den 3. januar, hvor du kan fotografere op til 100 stjerneskud i timen. 

Lyriderne

14. april - 30. april kan du fotografere Lyriderne. Her kan du fotografere op til 18-20 stjerneskud i timen, hvilket ikke lyder af så meget.

Til gengæld er Lyriderne spredt ligeligt ud over 3-5 dage omkring sit maksimum den 22. april og er derfor med stor sandsynlighed synlig på en nat med klart eller skyfrit vejr.

Eta-Aquariderne

6. maj - 7. maj har du igen mulighed for at fotografere stjerneskud. Eta-Aquariderne er skabt af Hallyes komet, ligesom Orioniderne, som du kan se i efteråret. Den topper i timerne før daggry den 6. maj.

Delta-aquariderne

28. juli - 29. juli kan du fotografere stjerneskud fra de to kometer Marsden og Kracht.

Meteorsværmen er en af de små, så antallet af stjerneskud i timen vil ikke være så mange. Det hjælper derfor dine chancer for gode billeder, hvis du finder et sted væk fra byens lys.

Perseiderne

12. august topper mængden af stjerneskud fra den populære meteorsværmen Perseiderne. Her kan du nemlig se op til 120 stjerneskud i timen.

Orioniderne 

2. oktober - 7. november passerer meteorsværmen Orioniderne, der er blandt årets flotteste meteorsværme. Det skyldes, at dens stjerneskud har afsindigt lange haler og lang levetid. 

Samtidig bevæger stjerneskuddene fra Orioniderne sig lynhurtigt hen over himlen og når altså at dække en væsentlig del af himlen, inden de brænder ud. 

Derfor vil det ofte se ud, som om stjerneskuddene suser hele vejen tværs hen over nattehimlen – et imponerende syn, som kalder på at blive fotograferet. 

I perioden 21.-22. oktober vil der være flest stjerneskud på himlen. 

Leoniderne 

6. november - 30. november skal du holde øje med Leoniderne. Chancen for at få et stjerneskud i søgeren er størst 16.-17. november.

Geminiderne 

4. december - 17. december passerer årets kraftigste og mest intense meteorsværm, Geminiderne, der giver dig mulighed for at fotografere op til 150 stjerneskud i timen. 

Geminiderne, der også en af de få meteorsværme, der giver flest stjerneskud i timerne før midnat. Den topper den 13.-14. december. 

Ursiderne 

17. december - 26. december passerer Ursiderne, og hvis du bevæger dig ud med kameraet i dagene lige før jul, kan du opleve op mod 20 stjerneskud i timen.

Sådan fotograferer du stjerneskud

For at få de bedste billeder af stjerneskud, skal du have et spejlreflekskamera eller et systemkamera, som kan gå højt op i ISO.

Du skal også bruge et lysstærkt objektiv, som gerne må have en lille brændvidde. Altså en vidvinkel fx. F/2,8. 

Herudover skal du bruge et stativ og en fjernudløser, som gør det muligt at holde eksponeringen i længere tid.

> Få den fulde guide til at fotografere stjerneskud her.

Fotografer supermåne og planeter

I april vil du kunne se årets sidste supermåner. Den 8. april passerer månen jorden tættere end normalt. Det gør, at månen ser større ud end den plejer. 

Vores tips til at få smukke billeder af supermånen kan du få her.

Året igennem vil flere planeter også passere tæt forbi jorden, hvilket kan være et imponerende syn. 

Omkring den 2. og 3. april vil du kunne se Venus på nattehimlen. Endelig kan du den 13. oktober se planeten Mars, som vil være tydelig på himlen. 

Nordlys ved Lofoten

Her er nordlyset fotograferet ved Lofoten i Norge, men du kan også være heldig at se det i Danmark.

© Shutterstock

Sådan fotograferer du nordlys

Jo længere nordpå, du er, jo større er chancen for at se nordlys i vintermånederne – men selv i Danmark kan du være heldig.

Her får du de bedste fotomuligheder i den nordlige del af landet og med udsigt over den nordlige horisont.

Chancen for at se nordlys i Danmark er størst omkring et af årets to jævndøgn. Det første falder falder den 20. marts, så her bør du holde øje. Sidste år betød en solstorm, at danskere helt ned til Sønderborg kunne se nordlys den 19. marts.

> Læs hvordan du får de bedste billeder af det mystiske nordlys her.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...