Supermåne

© Shutterstock

Sådan får du fantastiske billeder af supermånen

På denne årstid passerer månen meget tæt på jorden, så den vil virke større og mere klar end en normal fuldmåne. Det er guf for fotografer.

19. marts 2019

Natten til torsdag den 21. marts kan du fange flotte billeder af fuldmånen. Det vil uden tvivl give nogle rigtig flotte billeder, da månen vil være tæt på horisonten og dermed virke meget stor og mere lysende end sædvanligt. 

Fuldmånen er også 40.000 kilometer tættere på jorden end ved nymåne. Derfor er torsdagens fuldmåne den perfekte mulighed for at prøve kræfter med at tage billeder af det flotte fænomen.

Den norske astrofotograf og Sony-ambassadør Ole Salomonsen giver her sine tips til at få de flotteste billeder af supermånen:

1. Det rette tidspunkt

Du får de bedste billeder, hvis kontrasten mellem den mørke himmel og den lyse måne ikke er for store. Derfor bør du fotografere tidligt på aftenen, inden det bliver helt mørkt.

Når mørket falder på, vil supermånen ligge så lavt, at du kan få personer og landskab med i dit billede, mens den senere på aftenen kan fanges alene på himlen.

Her kan du se præcis, hvornår månen (og solen) står op præcis der, hvor du befinder dig.

> Læs også: Tag flotte billeder af Månen.

2. Det rette tøj

Du kommer til at stå stille i lang tid i den kølige nat, så varmt tøj er nødvendigt. En termokande med varm kakao er også en god ide – og så er det hyggeligt.

3. Det rette udstyr

Husk stativ og fjernudløser. Hvis du fotograferer med spejlrefleks, kan du med fordel slå spejlet op for at minimere vibrationer, når spejlet går op.

Du bør desuden slå stabilisatoren på objektivet fra.

Når du skal fotografere stjernehimlen kan det blive rigtig koldt. Du kan lige nu få en multifunktionsjakke, der holder hårdt vejr ude, med 2 numre af Digital FOTO for kun 49 kr

4. Sådan gør du

 • Indstil kameraet på Manuel.

 • Fotografer gerne i raw, så du har de bedste billedfiler at arbejde med bagefter.

 • Live view kan hjælpe dig til at se den bedste komposition.

 • Benyt centervægtet- eller spotmåling, når du skal måle Månens eksponering.

 • Sæt blænden til F8.0 – F11 for optimal skarphed.

 • Brug manuel ISO, typisk ISO 100-800, sommetider højere.

 • Anvend en hurtig lukketid omkring 1/125-1/500 sekund, da Månen faktisk bevæger sig ret hurtigt.

 • Brug kameraets lysmåler, om muligt histogrammet, for optimal eksponering.

5. Finjustér i redigeringen

Giv billedet lidt ekstra kontrast og klarhed fx for at fremhæve detaljer i Månen. Men pas på ikke at give så meget, at forgrunden forsvinder eller bliver for mørk.

Supermåne - foto: Ole Salomonsen

Supermåne, foto: Ole Salomonsen

> Læs også: Nu er det sæson for supermåner

Fakta om supermånen

 • En supermåne optræder, når en fuldmåne eller nymåne befinder sig på det punkt i sit kredsløb, der er nærmest Jorden. Månen kan her synes syv procent større og 30 procent mere klar end en gennemsnitlig fuldmåne.

 • Det var først i 1979, at astrologen Richard Nolle definerede fænomenet supermåne.

 • Månen skal være 356.896 km væk fra Jorden for at være “super", hvilket normalt kun sker en gang hver 14. måned.

 • På grund af sin nærhed til Jorden vil Månens overflade synes meget større under en supermåne

 • En supermåne fremstår endnu større i december, hvor Jorden er tættest på solen. Jordens tyngdekraft trækker Månen tættere på planeten, så Månen virker endnu større og klarere end ved supermånerne på andre tidspunkter af året.

 • Supermåner vil i fremtiden blive mindre, da Månen langsomt drejer sig selv ud af Jordens kredsløb og dermed øger afstanden til planeten med 3,8 cm om året.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...