Det bedste tidspunkt at fotografere månen på er, når der er supermåne – og snart kan du opleve hele to supermåner med kun en måneds mellemrum.
Du kan se supermånerne d. 27. april og d. 26. maj, hvor der forhåbentlig venter to store fotooplevelser, hvis himlen ellers er skyfri.
Her besvarer vi alle de spørgsmål, du sikkert har omkring supermånerne – og hvordan du skal fotografere dem.
Hvad er en supermåne?
Fænomenet supermåne forekommer, når vi har fuldmåne og Månen også er tættest på Jorden i sin bane omkring den. Fænomenet kaldes supermåne, fordi fuldmånen virker større end normalt.
Det modsatte af en supermåne er en mikromåne, hvor Månen er fuld og samtidig længst væk fra Jorden i sin bane omkring den.
Når vi kigger på en supermåne fra jorden, vil størrelsesforskellen på en supermåne og en mikromåne være ca. 14 procent, og lyset fra den vil være ca. 30 procent stærkere.
Supermånen er altså det ultimativt bedste tidspunkt at fotografere månen på, hvis du vil have et et godt billede, hvor Månen virker kæmpestor samtidigt med, at den lyser stærkt.

Du skal sørge for, at dit kamera er placeret stabilt, så du kan eksperimentere med længere lukkertider. Det er ideelt, hvis du har et kamerastiv, men ellers kan du også lægge kameraet på et stabilt underlag, så du undgår slørede fotos.
© ShutterstockHvornår er det helt rette tidspunkt at fotografere supermånen?
Du får de bedste billeder, hvis du fotograferer supermånerne i løbet af døgnets mørke timer, hvor himlen forhåbentlig er klar og uden skyer. Det gælder både supermånen d. 27. april og d. 26. maj.
Du kan fotografere Månen, uanset hvilket objektiv du har til rådighed, for Månen kommer til at fylde godt i billedet.
Dog skal du helst op på objektiv, der har en brændvidde på 200 mm eller mere, hvis du helt tæt på – og man skal kunne se Månens kratere på billederne.
Her kan du se præcis, hvornår månen (og solen) står op præcis der, hvor du befinder dig.
> Læs også: Tag flotte billeder af Månen.

Brug forskellige elementer i din komposition, som viser helt nøjagtigt, hvor stor supermånen er. Det kan fx være bygninger eller træer.
© ShutterstockHvad skal jeg pakke?
Du kommer til at stå stille i lang tid, når du skal fotografere supermånen.
Derfor kan det være en god idé med noget varmt at drikke og godt med tøj, så du ikke kommer til at fryse. Derudover skal du også huske stativ og fjernudløser.
Hvis du fotograferer med spejlrefleks, kan du med fordel slå spejlet op for at minimere vibrationer. Du bør desuden slå stabilisatoren på objektivet fra.
Læs også: Sådan bruger du kameraets spejllås

Ved at aktivere kameraets spejllås, er spejlet klappet op, længe før eksponeringen startes, og spejlet klapper først ned igen, når eksponeringen er færdig. Det giver en langt bedre detaljegengivelse i dine billeder, da der ikke er rystelser fra spejlet.
© ShutterstockHvordan skal jeg indstille mit kamera?
Når du skal fotografere supermånen, bør du indstille dit kamera på Manuel, så du har fuld kontrol over eksponeringen.
Du bør også vælge filformatet raw istedet for jpeg, så du har de bedste billedfiler at arbejde med bagefter.
Undervejs i din optagelse kan du med fordel slå live view til, da denne funktion kan hjælpe dig med at finde den bedste komposition.
Benyt centervægtet- eller spotmåling, når du skal måle Månens eksponering og sæt blænden mellem F8.0 og F11 for optimal skarphed.
Derudover skal du bruge manuel ISO, typisk ISO 100-800, sommetider højere, og så bør du også bruge en relativt hurtig lukkertid på omkring 1/125-1/500 sekund, da Månen faktisk bevæger sig ret hurtigt.

Skyd hellere mange billeder af supermånen end for få. Det giver et større udvalg, når du kommer hjem fra turen.
© ShutterstockHvilken komposition er den bedste?
Supermånen vil kun synes kæmpe i kraft af andre ting. Det vil sige, at du med fordel kan inkludere bygninger og træer, så man har noget at sammenligne størrelsesforholdet med.
Derudover er det oftest bedst, hvis himlen fylder størstedelen af dit motiv, da supermånen er det interessante.
Det gode foto viser de flotte detaljer i månelandskabet, samtidigt med at man kan se detaljer i fx træer og bygninger i bunden af billedet.
> Læs også: Alt hvad du skal vide om komposition