Nordlys foto ved Lofoten som illustration til en artikel der forklarer hvad er nordlys, hvordan kan man fotografere nordlys hvornår

Der er gode chancer for at fotografere nordlys ved Lofoten, hvor dette billede er taget.

© Shutterstock

Sådan fotograferer du fascinerende nordlys

Når der er chance for at fotografere nordlys på den mørke nattehimmel, skal du og dit kamera slå til. Det kræver nogle enkle fotografiske færdigheder og få hjælpemidler.

At fotografere nordlys, også kendt som Aurora Borealis, er en af de oplevelser, de fleste fotografer drømmer om. 

I vinterhalvåret er der mulighed for at tage exceptionelle billeder af nordlys - selv i Danmark.  

Fotografere nordlys - hvornår?

Nordlyset optræder fra august til april, og særligt omkring jævndøgn er der gode chancer for at opleve og fotografere nordlys. 

Selv i Danmark kan du være heldig at komme til at fotografere nordlys på dette tidspunkt af året, og i 2018 spår d. 20. marts til at være gunstig for at fotografere nordlys. 

Der er dog større chance for at komme til at fotografere nordlys nær polarcirklen, hvor de ses oftere og du kan opleve dem lige over hovedet. I Danmark ligger nordlyset lavere på himlen, og det vil typisk være mindre tydeligt.

Det er bedst at befinde sig udenfor byerne, hvor der er mindre lysforurening. En klar himmel giver de bedste forudsætninger for at fotografere nordlys. Det er en god idé at gå ud en halv time før du skal fotografere nordlys, så dine øjne kan vende sig til mørket.

> Lige nu får du Photoshopbogen med 2 numre af Digital FOTO for kun 49 kroner. Se mere her.

Udstyr til at fotografere nordlys

Sigma 12-24mm er et godt vidvinkelobjektiv til at fotografere nordlys med

Sigma 12-24 mm F4.0 DG HSM Art er et godt bud på et objektiv, du kan fotografere nordlys med. Det fik karakteren 9 i vores test, og er tilmed meget billigere end tilsvarende objektiver fra Nikon og Canon.

© Sigma

Når du skal i gang med at fotografere nordlys, skal du medbringe et godt spejlrefleks- eller systemkamera samt et kraftigt vidvinkelobjektiv. 

Kitobjektiver kan til nød bruges til at fotografere nordlys, men det er bedst at tage billeder af nordlys med brændvidder i området 10-20 mm. 

Et stativ skal du også medbringe ligesom en pandelampe er en god hjælp til at fotografere nordlys, når du skal indstille kameraet i mørke. 

For at undgå rystelser ved lange lukkertider, når du fotograferer nordlys, er det godt at have en fjernudløser. Alternativt er kameraets selvudløser også en fin mulighed.

Med en god kikkert kan du nemt spotte alle motiver på lang afstand. 

Lige nu kan du få en professionel kikkert med 2 numre af Digital FOTO for kun 49 kroner. Du sparer 976 kroner. Se mere her

Kameraindstillinger til at fotografere nordlys

Nordlys foto med vidvinkel. Du kan fotografere nordlys i Danmark.
Aurora Borealis

Et hus i forgrunden kan gøre et nordlysfoto mere interessant, særligt i Danmark, hvor lyset ligger lavt og ikke er så kraftigt.

© Shutterstock

Når du skal fotografere nordlys er det bedst at finde et sted med en interessant forgrund, og frit udsyn mod nord. 

Et hus, et træ eller et andet objekt i forgrunden gør det også nemmere at fokusere. Kameraets autofokus har nemlig meget svære vilkår i mørket, og fokussen vil typisk stå og arbejde frem og tilbage i jagten på et fokuspunkt i mørket. 

Hvis der ikke findes objekter i motivet, som kameraet kan fokusere på, så indstil kameraet til manuelt program, og indstil fokus på uendelig, og drej lidt tilbage. 

Du kan ikke vælge samme lukkertid hver gang, du skal fotografere nordlys. Nogle gange er lyset kraftigt, andre gange er det svagt. Lukkertiden kan sagtens svinge fra fire til 25 sekunder, så du må prøve sig frem.

Husk stativ når du skal fotografere nordlys

Ved at bruge stativ til at fotografere nordlys, kan du skrue ned for ISO-værdien og sikre dig finkornede billeder af nordlys med mange detaljer. 

Skyd i raw, når du fotograferer nordlys, så du kan sætte hvidbalancen til automatisk og tilpasse den i billedbehandlingen efterfølgende.

Bliv klogere på nordlys

Læs mere om nordlys, hvor i Norden du har størst chance for at opleve det og hvordan det opstår i grafikken herunder. 

Du kan bladre frem og tilbage med pilene for neden og blive meget klogere på nordlys. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...