Rådhuset i Siena, Toscana, Italien

Kig op og se verden fra en helt ny vinkel - her er det rådhuset i Siena i Toscan, Italien. 

© Shutterstock

Kig op og fang byens skjulte motiver

Få en anderledes fototur gennem byen ved at kigge op og se de gemte motiver over dig, og få styr på udfordringer med svagt lys, kraftigt lys og modlys.

30. juni 2017


Kig ikke frem men op, når du skal fange dit næste bedste motiv. 

I byerne er der masser af motiver i rummet over vores hoveder, og som først dukker op, når vi svajer i ryggen, og kaster nakken tilbage. 

Natur, arkitektur og smuk himmel

Et oplagt sted at kigge op er byens parker, hvor træerne ofte står lidt spredt, så det er muligt at få et interessant motiv trækroner, der mødes i højden.

Brug den videste vinkel på dit objektiv og stil skarpt på trækronerne med en lille blænde, så du får en god skarphed hele vejen igennem billedet.
Træer fotograferet
Kig op

Træer i en park ser godt ud når du fotograferer nedefra og op. 

© Shutterstock

Moderne arkitektur som fx museer, skyskrabere eller højtliggende metrostationer er også en guldgrube af motiver i højderne.

For at undgå at elementer i forgrunden ikke bliver sorte silhuetter mod en veleksponeret himmel, skal du bruge spotmåling og måle lyset på elementerne i forgrunden.

6 tips til at fotografere opad

  1. Brug modlysblænden, så du undgår reflekser i objektivet.
  2. Brug vidvinkel og prøv dig frem med brændvidden og se, hvad det gør for dit billede.
  3. Vælg en lille blænde som F11, så du får skarpehed gennem billedet.
  4. Hold solen ude af billedet for at undgå lysmåleren bliver snydt, hvis du fotograferer med matrix- eller evaluerende lysmåling.
  5. Vælg spotmåling og eksponer efter mellemtoner, så dit billede hverken bliver for lyst eller for mørkt. 
  6. Prøv dig frem og eksperimentér. Det er ofte når du "leger", du lærer noget nyt og får et helt unikt pletskud i kassen.
Læs også: Vælg den rigtige lysmåling i kameraet

Lysmåling på Fuji kamera
Mål lys

Lysmålingsmetode har som regel en dedikeret knap enten på kameraet eller som et punkt på indstillingshjulet. Vælg spotmåling, som vises ved en prik i en firkant i displayet. 

Læs mere om at fotografere opad magasinet Digital FOTO nr. 11/2017, hvor du også kan møde instagramikonet Kenneth Nguyen og få en komplet guide med 300 objektiver.

Læs også: Nyt blad med knivskarp reportage fra verdens gader og tagtoppe

Tegn abonnement, og læs hele bladet med det samme på din smartphone eller tablet med Wype-appen. Her får du desuden adgang til de seneste fem numre af Digital FOTO.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...