Gylden solopgang over bjerge og marker

Den gyldne time er et oplagt naturfænomen, både fordi det giver ethvert landskab et smukt, gyldent skær, men også fordi det sker to gange hver dag – ved solopgang og solnedgang. 

© Shutterstock

10 fantastiske motiver i naturen du skal fotografere

Vores nordiske natur bugner af muligheder for spektakulære landskabsbilleder. Vi har samlet ti fantastisk fotogene motiver, du kan finde i naturen.

5. juli 2019 af Sarah Marie Winther

Nogle gange kan man få overbevist sig selv om, at landskaberne heroppe i Norden er lidt ensformige, grå og kedelige – og at det kræver en tur om på den anden side af jorden for at få fascinerende billeder af landskaber.

Men det ved vi jo heldigvis godt inderst inde ikke passer. 

I Nordeuropa vrimler det med smukke motiver, som kan give stemningsfulde og dramatiske billeder, hvis man tager ud på det helt rigtige tidspunkt. Fx vil du få et gyldent lys og en farverig himmel forærende, hvis du planlægger din fototur omkring solopgang eller solnedgang. 

Her har vi samlet ti naturmotiver, der kan give bemærkelsesværdige billeder – og som du altså er nødt til at sætte hak ved som (nordisk) fotograf. 

1. Den gyldne time

Lige efter solopgang og lige inden solnedgang opstår det fænomen, der uofficielt kaldes for den gyldne time. Det er et af de mest populære tidspunkter blandt fotografer, fordi det giver et fantastisk varmt lys og skønne bløde skygger. 

Trods navnet varer den gyldne time kun cirka 20 minutter, så det er en god idé at undersøge nøjagtigt, hvornår solopgangen og solnedgangen foregår, og så tage af sted et par timer tidligere, så du er helt klar, når solen nærmer sig horisonten. 

Tidspunktet for den gyldne time afhænger af både årstiden og din placering. Se her, hvordan du får de flotteste landskabsbilleder i det lave lys.

2. Den blå time

Landskab i Norge i den blå time

Når solen står lige under horisonten, forsvinder dagslysets varme toner, så kun de blå nuancer er tilbage. Det kaldes den blå time, og det kan give mindst ligeså smukke, hvis ikke smukkere billeder end selve solnedgangen kan.

© Shutterstock

Et andet fænomen, som du kan være sikker på at fange to gange om dagen, er den blå time. Ved solopgang sker det lige før den gyldne time og ved solnedgang lige efter. 

Det sarte og kolde lys giver en helt anden stemning end det varme lys i den gyldne time, og derfor er der mulighed for at få billeder med et helt andet og mere sørgmodigt udtryk, hvilket kan gøre billedet mere interessant. 

Der er dog også en udfordring i den blå time, nemlig at få nok lys i billedet, så du ikke mister detaljer i skyggerne. Her kan du se, hvordan du kan blande flere skud fra forskellige tidspunkter og få fabelagtige billeder i den blå time.

3. Tåge

I de tidlige morgentimer er der ofte gode chancer for at se tåge, og det er noget, der virkelig kan skabe stemning i et landskabsbillede. Hvis du er ude efter et rent, enkelt udtryk, hvor fokus er på et eller to elementer i billedet, er tåge også din bedste ven.

Her kan du se, hvordan du kan udnytte tåge, dis og skyer i dine billeder, og hvordan du kan undgå, at dine billeder bliver undereksponerede. 

5. Storm

Landskab i storm

Der er ingen grund til at pakke kameraet væk, fordi det trækker op til storm. Uvejr kan skabe dramatik og spænding i dit billede, og det bliver kun bedre, hvis du skruer lidt op for kontrasterne. 

© Shutterstock

Kraftig blæst og buldrende torden trækker de fleste mennesker indenfor, men uvejret kan faktisk give landskabsbilleder, der er langt mere spændende og unikke end billeder taget i fuld sol.

Her kan du se, hvilke indstillinger du skal have styr på for at kunne få knivskarpe billeder af stormen, og så kan du også få at vide, hvordan du undgår plettede billeder. 

4. Regn

Et af de mest almindelige og forudsigelige naturfænomener er regn, men det betyder ikke, at dine billeder bliver uforudsigelige. 

Regn kan nemlig give et landskabsbillede et ekstra element, der får det til at skille sig ud. Fx giver et regnskyl en mere farvestrålende skov, eftersom farven på bladene bliver mere mættede, når de er våde. 

Hvis du er i tvivl om, hvilke motiver, der virkelig står frem i regnvejr, kan du få god inspiration i denne video. Her kan du også se, hvordan du fremhæver farver og tekstur.

6. Nordlys

Aurora borealis, som nordlys også hedder, er et af nattehimlens mest fantastiske fænomener, og det kan være noget af en udfordring at få et brugbart billede af nordlys i kassen. 

Hvis du vil vide, hvordan du kan forudsige om der er udsigt til nordlys, kan du få grundig hjælp i videoen her. Du vil også få konkrete tekniske tips til optagelsen.

7. Mælkevejen

Mælkevejen med kanoer i forgrunden

Mælkevejen kan give fantastiske billeder med de rigtige kameraindstillinger. For at få de bedste resultater bør du dog også finde en interessant forgrund, så billedet ikke bliver "tomt i bunden". 

© Shutterstock

Et himmelfænomen, der er lidt lettere at fotografere, er stjernerne og Mælkevejen. Her skal du nemlig kun tænke på at finde et sted, der er så frit for lysforurening som overhovedet muligt, og så er det bare at vente på en klar nat.

Der er stjerner på himlen hele året, men nogle tidspunkter egner sig bedre end andre. Her kan du se, hvornår du lettest kan finde Mælkevejen, og hvordan du får de bedste billeder ud af den. 

8. Sne

De fleste landskaber ser fuldstændig magiske ud, når de er dækket af sne, men det kan være svært at få kameraet til at makke ret, når lysmåleren bliver narret af de kridhvidhvide overflader, og frostgraderne dræner batteriet. 

I videoen her får du tips til at udnytte sneen i dine billeder og til at beskytte dit udstyr mod det våde, kolde element. 

9. Vandfald

Vandfald i bygden Saksun på Færøerne

Vandfald er et smukt motiv i sig selv, men kan også bruges til at gøre et landskab mere interessant at se på. 

© Shutterstock

Vandfald er et fascinerende naturfænomen, hvor naturens voldsomme kræfter virkelig kommer til syne. Det er også et spændende motiv, der rummer masser af muligheder for forskellige billeder. 

Med en lang lukkertid kan du fx viske vandet helt ud, så det bliver til en hvid dis, der fosser nedover stenene, mens du med en kort lukkertid kan fryse vandet, så hver enkelt vanddråbe bliver til en lille, lysende krystal i luften.

I videoen her kan du se, hvordan lukkertiderne påvirker billederne, samt hvordan du udnytter ND-filtre til at få en længere lukkertid i fuldt dagslys. 

10. Havet

Ligesom vandfald er havet interessant, fordi det hele tiden er i bevægelse. Samtidig betyder vejrforandringerne, at visse kyster ændrer sig fra år til år, og derfor kan du blive ved med at vende tilbage til det samme sted – og stadig få nye billeder.

Se, hvordan du opnår den stærkeste komposition i dine billeder af havet, og få hjælp til, hvordan du skal indstille dit kamera, i denne video. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...