En af de store fordele ved at kaste sig over fuglefotografering er, at der næsten altid er gode motiver i nærheden. Du behøver ikke at skulle længere end ud i haven eller skovbrynet, før du kan rette kameragrejet mod de bevingede væsener.
Bevæbnet med det rette udstyr, ikke mindst en tele og en kikkert, og en god portion tålmodighed er der rigtig gode billeder at hente.
Her får du ti fugle, som er både fotogene og tilgængelige – og de gode fototips til at få dem i kassen.
1. Blåmejse
2. Flagspætte
3. Stillits
4. Musvåge
5. Skovskade
6. Knopsvane
7. Ugle
8. Ravn
9. Skarv
10. Fiskehejre

Blåmejsen er hyppigt på visit i haven og er et godt motiv med sine flotte farver.
1. Blåmejse
Den lille fugl er meget almindelig, men også meget fotogen med sine gule, grønlige og blå farver.
Blåmejsen er i landet hele året, men især om efteråret er der mange af slagsen. Med et foderbræt er de lette at lokke til.
FOTOTIP
Undgå at lyse dele af fuglen brænder ud ved at bruge manuelt program, og slå live view til. Vælg størst mulige blænde, og justér lukkertid og ISO, til histogrammet er pænt placeret i midten.

Den store flagspætte er meget mere almindelig, end du tror, og er et flot og anderledes motiv.
2. Flagspætte
Den mest almindelige spætte i Danmark er sort, hvid og rød. Dens trommen er meget hurtig og varer under ét sekund og er hyppigst i marts og april.
Den foretrækker blandet skov med mange udgåede træer.
FOTOTIP
Har du spottet spætten i et træ i haven, kan den sagtens fotograferes fra huset. Åbn et vindue på klem, og skyd gennem sprækken. Sørg for at komme fri af karme og gardiner, og benyt et stativ.
Vælg gerne en vinkel, hvor fx en husmur reflekterer lys og giver detaljer i fjerene.

Den er ikke så stor, men farver mangler der til gengæld ikke på stillitsen, som har sit navn fra sit særpragede kald.
3. Stillits
Stillitsen er en af vores mest farvestrålende fugle med rødt, hvidt og sort hoved og gule markeringer på vingerne.
Den er lidt mindre end en gråspurv og ret almindelig i Danmark, hvor den typisk yngler i åbent land eller på udyrkede arealer i industriområder.
Kan kendes på sit gennemtrængende flugtkald, der lyder som dens navn.
FOTOTIP
For at lokke fuglene ind i haven er det vigtigt med vand og foder, fx frø, kerne og fedt.
Placér det på foderbræt eller stubbe, hvor du gerne vil fotografere fuglen, men væk fra buske, hvor rovdyr kan ligge på lur.

Rovfugle er altid værd at fotografere, og musvågen kan du med fordel fotografere fra bilen, da den er ret sky.
> Bliv endnu skarpere til fuglefotografering. Prøv 2 numre af Digital FOTO og få en lækker kikkert for kun 49 kroner. Læs mere her.
4. Musvåge
Den mest udbredte rovfugl i landet er brunlig og med brede vinger.
Selv om den relativt ofte ses, er den også sky og fotograferes bedst enten fra skjul eller fra bilen, når den sidder på hegnspæle langs vejkanten.
Du ser den mest ved åbne marker, enge og skove.
FOTOTIP
Hav en ærtepose eller lignende i bilen, som du kan hvile objektivet på ud af vinduet.
Fokusér på den siddende fugl, og brug kontinuerlig autofokus til at tage en stribe billeder, når den letter. Hav også altid en kikkert med, så du kan spotte de flotte, sky fugle på afstand.

Skovskaden er en hel del mere seværdig end husskaden, og i skovområder er den stort set lige så almindelig. Med en kikkert spotter man let de blå vinger.
5. Skovskade
Skovskaden er meget almindelige i danske skove. Den er samtidig let at kende på sin rødbrune fjerdragt med en genkendelig skarp blå plet på vingen – et udseende, der også gør den eftertragtet foran kameraet.
Ud over i skovene kan den også findes i parker og på kirkegårde.
FOTOTIP
Det er en god idé at forprogrammere dine egne indstillinger i kameraet.
Hvis fuglen sidder stille det ene øjeblik og flyver det næste, kan du nemt skifte til en indstilling, som passer til situationen.
I menuen kan du gemme indstillingerne under deres eget program.
Til stillestående fugle vælger du blændeprioritet, stor blændeåbning, lav ISO-værdi og et enkelt fokuspunkt og gemmer på 1, mens du til fugle i bevægelse vælger lukkertidsprioritet, en hurtig lukkertid, Auto ISO og dynamisk fokus med støttepunkter, som gemmes på 2.

Landets nationalfugl, knopsvanen, kan ses rigtig mange steder nær vand, og dens lange krop er særlig fotogen, når den flyver.
6. Knopsvane
Den store, hvide fugl kendes på den sorte knop over det orange næb. Vingeslagene afslører fuglen, da de giver en særlig hvinende lyd, når knopsvanen flyver. Den findes over hele landet, helst i nærheden af vand.
Der kan være flotte, actionfyldte billeder, både når svanen flyver, letter eller lander.
FOTOTIP
Brug panorering til at få bevægelse i vingerne og fart i billedet.
Du kan med fordel kombinere manuelt program med Auto ISO, så du kun skal koncentrere dig om blænde og/eller lukkertid.
Lukkertiden afhænger af brændvidden, afstanden til motivet, motivets hastighed, og hvor dygtig du er til at følge fuglen, så her må du eksperimentere. Prøv med 1/250 sekund som udgangspunkt.

Efter solnedgang kan du spotte ugler på græne og i hule stammer. I Danmark er især natuglen og skovhornuglen, som ses her, almindelig.
7. Ugle
Det er ikke til at tage fejl, hvis du ser eller hører en ugle, og da den samtidig er meget fotogen, er det et perfekt motiv for fuglefotografen.
Til gengæld er uglen nataktiv, hvilket kræver lidt af teknikken for fotografen. Kig efter huller i træer og gamle reder.
FOTOTIP
Autofokus kan have svært ved at låse på motivet i tusmørket. Her kan du hjælpe den ved at sigte på områder med høj kontrast.

Ravnen har været truet i Danmark, men i dag er der over 1000 ynglende par. Den dybsorte farve gør den til et smukt motiv. Undgå at forveksle den med andre fugle ved at bruge en kikkert til at spotte de karakterisktiske næb.
> Prøv to numre af Digital FOTO og få din egne kikkert for kun 49 kroner. Læs mere her.
8. Ravn
Ravnen er landets største kragefugl, på størrelse med musvågen. Du kender den på størrelsen, det meget kraftige, sorte næb og den kileformede hale. Stemmen er karakteristisk, et meget dybt, groft og vidtlydende rårk.
Den findes over hele landet, men især i Øst- og Sydjylland samt Fyn, og den yngler ofte i gamle løvtræer.
FOTOTIP
Ravnen falder let i med den mørke baggrund, og hvis du overeksponerer for en lysere fugl, kan du miste detaljer i baggrunden.
Udnyt situationen ved placere kameraet lavere og skyde ravnen som silhuet – gerne mod en flot solnedgang.

Ikke alle elsker skarven, da den ofte opholder sig i store, larmende kolonier – og hos fiskerne er den slet ikke populær. Men som fotograf er der god grund til at elske den – den er nemlig let at finde og ganske fotogen.
9. Skarv
Skarven er en meget genkendelig sort fugl på ca. 90 cm med et bøjet næb.
Den ses især ved danske kyster, fjorde og større søer. Den jager under vandet. Derfor skal den efter en svømmetur lufttørre fjerdragten, og du vil også se den stående med udbredte vinger.
FOTOTIP
For at komme tæt på en fugl uden tele kan du bruge et kamera, som du styrer fra din mobiltelefon via wi-fi. På den måde kan kameraet placeres ganske tæt på uden at forstyrre fuglene, mens fotografen kan opholde sig på afstand.
Brug en kikkert til at holde øje med, hvor fuglen befinder sig i forhold til kameraet.

Efter den er blevet fredet, er fiskehejren blevet ganske tillidsfuld. Derfor er den også mere almindelig i byerne – i Frederiksberg Have i København findes fx en koloni på mere end 60 par.
10. Fiskehejre
Den meterstore fugl har en lang S-formet hals og et spidst, langt og gult næb.
Den findes over det meste af landet – også i byområder. Den er både meget fotogen stående i vandkanten og i flugt, hvor de lange, afrundede vinder buer nedad.
FOTOTIP
Eksperimentér også med udsnit af fuglen. En hejres hoved er fx meget enkelt og grafisk som motiv.
Kan du komme tæt nok på, så brug blot et enkelt fokuspunkt på fuglens øje.
Redaktionen anbefaler:
Bliv en bedre naturfotograf med Seasons
I vores videoserie Seasons kan du følge naturfotografen Morten Hilmer, når han drager ud i naturen for at fotografere storslåede landskaber og vilde dyr. Kom med, når den professionelle fotograf er på fototure til Finland, Danmark og Norge mens han deler rundhåndet ud af sine tips og tricks.
I vores onlineunivers Fordelszonen finder du hele tre sæsoner af Seasons og en masse videokurser, guider, presets og meget mere. Tegn et abonnemt på Digital FOTO og få adgang til Fordelszonen med det samme.
> Lige nu kan du fx få en lækker fotokikkert sammen med to numre af Digital FOTO og adgang til Fordelszonen for i alt 109 kr. Se tilbuddet her.

> Lige nu kan du få kikkerten med 2 numre af Digital FOTO for kun 49 kroner. Du sparer 996 kroner. Se mere her.