Reflektor med guldoverflade

En reflektor med guldoverflade er perfekt til at løfte skyggerne i gråvejr.

© Digital FOTO

Perfekte portrætter med reflektor

At skyde portrætter i dagslys giver dig ikke kun en naturlig og stemningsfuld belysning – det sparer dig også for at bruge penge på blitz og lamper, og med en billig reflektor får du endda fuld kontrol med lyset.

30. marts 2017 af Poul Siersbæk

Dagslys er perfekt til portrætter, men rummer også nogle udfordringer, som du med nogle tricks og lidt træning heldigvis let kan løse.

Sollyset kan give kraftige skygger i ansigtet, som skæmmer portrættet, og selv i gråvejr, kan du opleve generende skygger. 

Du kan vælge at bruge udfyldningsblitz til at lysne skyggerne, men der er også en anden og tilmed billigere løsning, der endda giver dig et meget mere naturligt resultat.

Tag kontrol over lyset

Med en reflektor kan du retningsbestemme det eksisterende lys mod modellens ansigt, så slagskygger bliver mindre udtalte eller forsvinder helt. 

Den optimale refleksion opnår du ved at holde reflektoren i den vinkel, der giver mest lys det rigtige sted.

Reflektor med guld- og sølvbelægning

Ofte kan reflektoren have to forskellige beklædninger – en på hver side.

© Lastolite

Afhængigt af, hvor kraftigt lyset er, skal du justere, hvor tæt på modellen du placerer reflektoren. I svagt lys skal du typisk tættere på, end når solen brager løs.

I gråvejr kan med fordel bruge en reflektor med en guld- eller sølvfarvet overflade, der reflekterer kraftigere end en hvid. 

De er også smarte, hvis du placerer modellen i skyggen, mens du står med reflektoren ude i solen og kaster lyset ind i skyggen.

Dæmp det kraftige lys

Er udfordringen, at lyset er alt for kraftigt og skal dæmpes, har du brug for en diffuser i stedet for en reflektor. 

Diffuseren ligner reflektoren, men lader en smule lys trænge igennem, og det lys, der når frem er blødt. På den måde kan kaste en skygge over modellen.

Diffuser

Diffuseren reflekterer ikke lyset, men blokerer for det. På den måde kan man kaste skygge over modellen.

© Lastolite

Reflektorer og diffusere kan købes hver for sig eller i kombinerede sæt, der kan det hele.

I denne video kan du se, hvordan du kan lave din egen reflektor næsten gratis. Du har kun brug for pap, staniol, lim og klisterbånd.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...