Ung kvinde kigger i kamera med palmeblade i forgrunden

Forgrund, mellemgrund og baggrund – billedet her rummer masser af lag, som blikket kan fordybe sig i. Læs, hvordan du kan skabe lag i artiklen her.

© Shutterstock

Sådan får du mere dybde i dine portrætter

Med et simpelt kompositionstrick kan du udnytte den tredimensionelle verden, vi lever i, til at gøre dine todimensionelle billeder mere levende.

6. september 2019 af Sarah Marie Winther

Ordet "lag" vil mange måske forbinde med noget, der foregår i Photoshop eller et andet billedredigeringsprogram, men du kan roligt pakke computeren væk i de næste par minutter. 

Nu skal det nemlig handle om en helt anden type lag – den type, du kan skabe i et portræt ved at introducere en forgrund. Du kan bruge både blomster, buske, grene eller træer, men også ikke-naturlige ting som fx et hegn eller et perleforhæng. Der er ingen grænser.

Det vigtigste er, at forgrunden er så sløret, at den ikke stjæler fokus fra hovedmotivet, men kun indrammer det og skaber dybde i portrættet. 

> Læs også: Alt hvad du som fotograf skal vide om komposition

Ung pige med cykel på blomstermark

De farverige planter er blevet brugt til at skabe dybde i billedet af pigen. 

© Shutterstock

I billederne i denne artikel har fotografen udnyttet de farverige omgivelser og er ganske enkelt gået ned i knæ, mens hun fotograferede.

Hvis du ikke lige har en blomstermark til rådighed, kan du sagtens skabe din egen forgrund ved fx at plukke en gren med et par blade forud for optagelsen.

Når du skal tage billederne, holder du grenen helt op mod kameraets linse, så bladene bliver til uskarpe elementer i forgrunden.

Du kan også være endnu mere kreativ – fx bruger mange bryllupsfotografer brudens halvgennemsigtige slør til at skabe en interessant forgrund. 

> Se video: Sådan justerer du dine portrætter i Lightroom

Forelsket kærestepar kysser hinanden på solsikkemark

Her er de store solsikker blevet brugt til at skabe et lag, der leder blikket hen til parret, som er perfekt placeret i det gyldne snit. 

© Shutterstock

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...