cirkelformet terasse med par som kigger ud over Oslo fotograferet om natten når mørket har sænket sig
© Shutterstock

Sådan får du bedre billeder i mørke allerede i aften

Hvordan tager man billeder i mørke? Hvorfor bliver billederne blå eller gule? Og hvorfor bliver de håndholdte billeder slørede. Få svarene her.

De fleste fotografer har før eller senere stødt på udfordringer med at fotografere, når solen går ned, og man kan fristes til at spørge sig selv: Hvordan tager man bedre billeder i mørke?

Det vil typisk afføde en masse nye spørgsmål om, hvordan man fanger motiver som stjerner, eller hvordan man nedbringer støj og vælger den optimale hvidbalance.  

I denne artikel ser vi nærmere på nogle af de hyppigste spørgsmål, man kan stille sig, når man begynder på at tage billeder i mørke. 

Spørgsmål 1: Hvordan tager man billeder i mørke?

Spørgsmål 2: Hvorfor bliver mine billeder blå?

Spørgsmål 3: Hvordan tager man billeder af stjerner?

Spørgsmål 4: Hvorfor bliver mine håndhodlte billeder slørede? 

Mand står foran lysende bylandskab i nattemørket med sit kamera på stativ

Det solide kamerastativ er enhver fotografs bedste ven i mørket. Vælg gerne et relativt tungt stativ med et kvalitets stativhoved, der kan holde kameraet helt stille.

© Shutterstock

Hvordan tager man billeder i mørke? 

Det er heldigvis ikke så svært, som det kan virke til i starten, at tage billeder i aften og nattemørket. 

En helt essentiel ting, man skal kende, er imidlertid, hvordan mørket påvirker eksponeringstrekanten, som består af ISO, blændeåbning og lukkertid. 

Det er disse tre parametre, som du kan justere på kameraet for at få den korrekte eksponering, og når du tager billeder i mørke, vil der enten ske det, at ISO'en typisk skyder i vejret, eller lukkertiden vil blive meget lang, og det skyldes, at blændeåbningen hurtigere når sin maksimale størrelse, fx F1.4.  

Tager man landskabsbilleder i mørke, kan blændeåbningen endnu hurtigere volde problemer, fordi man typisk har brug for at bruge en mindre åbning på F11-F16 for at få optimal dybdeskarphed. 

Bliver ISO'en højere end 12.800, giver det meget støjfyldte billeder, og når du tager billeder i mørke, anbefaler vi dig derfor løbende at holde øje med blandt andet ISO'en, men også blændeåbning og lukkertid. 

Zoom gerne så langt ind du kan på kameraets skærm, når du har taget et billede, for på den måde kan du lynhurtigt konstatere, om det billede du har taget af aftenmørket, er både skarpt og fri for den værste støj.  

>Læs også Sådan bruger du ISO-indstillingerne

Båd ligger i dok foran lysende bylandskab hvor det er fotograferet med lang lukkertid og varm hvidbalance

Til billedet er der både brugt en for varm hvidbalance, som har farvet bådens hvide skrog for gult, og lukkertiden er også lidt for lang, som har givet slør omkring båden, der har bevæget sig i optagelsen.

© Shutterstock

Hvorfor bliver mine billeder for blå eller for gule? 

Det, der typisk kan ødelægge et godt billede taget i mørke, er, hvis det enten bliver for blåt eller for gult. 

Hvis man er ny fotograf, kan det være særligt frustrerende, fordi det ikke er til at forudse, om resultatet bliver det ene eller det andet, når man fotograferer på kameraets fuldautomatiske funktion. 

Problemet med, at billedet bliver enten for blåt eller for gult, skyldes hvidbalancen, som kameraet kan have svært ved at justere automatisk i mørke. 

Er billedet blåt, har kameraet valgt en for kold hvidbalance, mens den er for varm, når farverne i fotoet bliver for gule. 

I dit kameras menu kan du imidlertid indstille hvidbalancen selv, så det hverken bliver for blåt eller for gult. Vælg fx Overskyet eller Skygge, hvis billedet bliver for blåt på den automatiske hvidbalance eller Tungsten, hvis det bliver gult. 

På de fleste kameramodeller kan du også indstille hvidbalancen endnu mere præcist med funktionen, der fx kan hedde W/B set.

Sidst, men ikke mindst er det også klart en fordel, hvis du laver dine optagelser i RAW-format, for det muliggør, at du kan justere din hvidbalance i billedbehandlingsprogrammer som Photoshop og Lightroom. 

>Læs også 3 veje til perfekt hvidbalance

Stjerner over sneklædte bjerge fotograferet ved fotolokationen Lofoten i Norge

De lange lukkertider åbner nattens mørke op for fantastiske skud som det her, der er taget i Lofoten i Norge. 

© Shutterstock

Hvordan tager man billeder af stjerner?

Et andet spørgsmål, der typisk opstår, når man går i gang med at fotografere i nattens mulm og mørke, er, hvordan man får fanget fjerne stjernelys og planeter. 

Bedre billeder i mørke af stjerner kræver også, at man kan få samlet lys nok til sine eksponeringer for at få gode billeder af stjerner i aften- og nattemørket, og for at opnå dette, er man nødt til at bruge lange lukkertider og ofte også en højere ISO. 

Start med at sænke lukkertiden til mellem et halvt til et helt sekund, og indstil kameraet på den største blændeåbning, fx F1.8 eller F2.8. Herefter kan du forhøje ISO, ind til eksponeringen bliver lys nok.

Tjek gerne løbende om billederne bliver lyse nok ved at zoome ind på billederne på skærmen. 

>Læs også Digital FOTOs lommeguide til stjerner

rystet optagelse fotografering lys i moerke omgivelser giver sløring

Rystelserne i en optagelse kan også bruges til at lave kreative billeder fx med byens lys. 

© Shutterstock

Hvorfor bliver mine håndholdte billeder slørede?

Hvis man ikke har fået stativet med sig på sin aftenfototur, kan man ofte opleve, at billederne bliver slørede, og det gælder særligt, hvis kameraet er indstillet på et af de automatiske programmer fx P- eller A-program. 

Det skyldes ofte, at lukkertiden er for lang, og du kan fikse problemet ved enten at gøre lukkertiden kortere eller ved at støtte kameraet fx en mur eller på jorden. 

De lange lukkertider kan imidlertid også bruges til at lave flotte effekter, hvor skyer fx glattes ud, så de bliver flottere at se på, men det kræver som nævnt en rolig platform at starte sin optagelse fra og mest optimalt et stativ, som er det vigtigste redskab til at få bedre billeder i mørke.  

>Læs også 3 drømmeskud der kun kan lykkes med lange lukkertider

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...