To piger åbner gaver juleaften, god mulighed for sjove julebilleder

Der er gode muligheder for sjove julebilleder, når gaverne skal åbnes.

© Shutterstock

Sådan får du de bedste billeder juleaften

Jul er lig med sjov og hygge i dæmpet belysning, og det kan give visse udfordringer for dig, der gerne vil tage gode, sjove julebilleder.

13. december 2017

Med disse seks tips får du gode og sjove julebilleder, både til juleaften, til julefrokoster og til andre indendørs arrangementer i de mørke vintermåneder.

1. Gør julen hvid

Jul er lig med hygge, og hygge er ofte lig med dæmpet belysning fra forskellige lyskilder. 

Det kan gøre det svært for dit kamera at sætte den korrekte hvidbalance, og derfor kan dit forsøg på at fange stemningen og få sjove julebilleder resultere i en billedserie med et grimt, gulligt farvestik. 

Hvis du skyder i raw-format, kan du rette hvidbalancen i billedbehandlingen. Men hvis du gerne vil vise bruge jpegs direkte fra kameraet, så du hurtigt kan dele billederne på sociale medier, skal du tænke på hvidbalancen inden, du fotograferer. 

Dit kamera har en række indstillinger, du kan prøve dig frem med, men det sikreste resultat får du ved at sætte hvidbalancen manuelt med et gråkort. Du kan læse, hvordan du bruger et gråkort, her

I vores kursusbog Photoshop-skolen får du helt styr på justering af hvidbalance og meget andet. Få bogen samt 2 numre af Digital FOTO for kun 49 kroner. 

2. Undgå hårdt lys

Familie skåler juleaften eller til julefrokost

Du får mere stemningsfyldte billeder ved at udnytte det dæmpede lys, end ved at tilføje kunstigt lys.

I dæmpet belysning kan det være fristende at bruge flash, men dit kameras indbyggede flash skaber hårde skygger og uflatterende lys, der slet ikke fanger den hyggelige julestemning. 

Du har meget større chance for at få gode og sjove julebilleder, hvis du sætter en højere ISO-værdi. 

Du kan roligt gå op til ISO 6400 på de fleste nyere kameraer, uden at dine billeder bliver alt for kornede. Desuden kan en smule korn være med til at fremhæve den hyggelige stemning i dine julebilleder.

Nogle gange er motivet bare vigtigere end kvaliteten. 

3. Gratis julebilleder

Sjovt julebillede af par med nissehuer og julestokke

Du kan bruge julepynten til at skabe sjove situationer, der giver sjove julebilleder.

Hvis du har en ekstern flash, kan du få bedre og mere naturlige resultater end med dit kameras indbyggede. 

Det kan for eksempel være nyttigt til juleportrætter, så du kan få gratis julebilleder i stedet for at betale for gode julebilleder af familien hos fotografen. 

Sørg for at bruge en diffuser, så lyset ikke bliver for hårdt, eler drej flashhovedet mod loftet eller væggen, så lyset spredes jævnt i rummet.

Her kan du læse om hvorfor, du ikke behøver bruge en formue på en original flash til dit kamera.

I Fordelszonen får du videoer og skabeloner, så du kan lave dine egne julekort. Få adgang til Fordelszonen med 1 nummer af Digital FOTO for kun 29 kroner.

4. Brug det naturlige lys

I dagtimerne kan selv svagt lys skabe en helt særlig stemning til give gode eller sjove julebilleder. 

Tænk derfor over, hvordan du kan bruge lys fra fx vinduer til at belyse dit motiv. 

Her kan du læse mere om, hvordan du får gode billeder uden flash.

5. Fokusér på et motiv

Minimalistisk julefoto af detaljer på juletræ

Med en minimalistisk komposition, kan du få flotte, enkle billeder af julepynt og andre detaljer.

© Shutterstock

Dine billeder bliver bedre, hvis du prioriterer på ét motiv, og holder fokus på det. Men til juleaften og julefrokoster sker der tit en masse i billedet, og dine billeder kan nemt komme til at se rodede ud. 

Tænk minimalistisk, og forsøg at skære ned på de elementer, du har med i hvert motiv – så får du nemmere gode julebilleder.

6. Sjove julebilleder

Dreng åbner julegaver
© Shutterstock

Slå kontinuérlig optagelse til, når det er tid til at åbne gaver. Så har du meget større chance for at fange de splitsekund, hvor gavemodtagerens ansigt lyser op i et overrasket smil, og få sjove julebilleder af familien.   

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...