De fleste fotografer har prøvet at tage et billede, hvor farverne var enten lidt for gule eller blå. Det skyldes, at hvidbalancen ikke er stillet korrekt i kameraet.
Når vores hjerner ser lys fra forskellige lyskilder, kompenserer de for de forskellige farver, lyset kan have. Det betyder, at vi fx opfatter en hvid trøje som hvid, uanset om det lys, der rammer den, er blåt eller gult.
Vores kameraer er imidlertid ikke så smarte, og derfor hænder det ind imellem, at kameraets automatiske hvidbalance rammer forkert. Det sker især i blandingslys, fx naturligt lys blandet med lyset fra en sparepære.
Hvis du skyder i raw, kan du justere hvidbalancen i efterbehandlingen, men selv her kan det være svært at ramme den helt rigtige farvetemperatur. Her kan det være en stor hjælp at benytte et gråkort.
- Hvad er et gråkort?
- Brug gråkort i optagelsen
- Brug gråkort i efterbehandlingen
- Redaktionen anbefaler: 100 tips og kurser til billedbehandling
> Læs også: Sådan bruger du hvidbalancen
Hvad er et gråkort?
Et gråkort er, som navnet indikerer, et gråt kort.
Men den grå farve på kortet er ikke en hvilken som helst grå – den er nemlig 100% neutral, hvilket betyder, at værdierne i de røde, grønne og blå kanaler er de samme.
Derfor kan den bruges til at neutralisere lysets farver.
Et gråkort er desuden ikke altid kun gråt, men kan også være sort og hvidt. De sorte- og hvide kort bruges i billedbehandlingen til at vise programmet, hvad der på fotografiet er rent hvidt, og hvad der er rent sort.
Gråkortet stammer oprindeligt fra den analoge tid, hvor alt på et kamera skulle indstilles manuelt.
Men gråkort bruges også i dag, især i modeindustrien, hvor det er vigtigt, at farverne på fx tøj, smykker og makeup bliver gengivet fuldkommen korrekt.
Du kan købe et gråkort for relativt få penge i en fysisk butik eller på nettet, men du kan også lave ét selv – det eneste, du skal bruge er et stykke mat papir i en neutral grå farve.
Brug gråkort i optagelsen
Et gråkort er en let og effektiv måde at opnå den helt korrekte hvidbalance, eftersom det er let at stikke i lommen eller kameratasken og tage med på optagelse. Det kan både benyttes i optagelsen og i efterbehandlingen.
Tag et billede af gråkortet i det lys, du vil fotografere i. Gråkortet skal fylde hele billedet. Sørg for ikke at få hverken højlys eller skygge på kortet, og brug manuel fokus. Billedet behøver ikke være skarpt.
Når du har taget billedet, kan du i optagemenuen, typisk under hvidbalance, vælge at kameraet skal bruge et billede på hukommelseskortet som reference for hvidbalancen.
Vælg billedet af gråkortet og tag derefter de billeder, du normalt ville tage.
> Læs også: Sådan tager du portrætter med studielys
Brug gråkort i efterbehandlingen
Hvis du skyder i raw, kan du også bruge gråkortet til at rette op på hvidbalancen i efterbehandlingen.
Åbner dine billeder i raw-konverteren. Markér alle billederne fra samme session, og åbn dem i fx Elements.
Markér det første billede med gråkortet på, og klik på Select All. Vælg White Balance Tool, og klik på gråkortet.
Nu rettes farverne på alle de markerede billeder ind. Derefter kan du justere lys med mere individuelt på billederne.
Redaktionen anbefaler:
100 tips og kurser til billedbehandling
Har du helt styr på, hvordan du gør farverne flottere og detaljerne skarpere, når du redigerer dine billeder? Ellers er det måske nu, du skal lære det.
Digital FOTO har netop udgivet en ny bog med 100 tips og kurser til Photoshop, Lightroom og Elements. Bogen er skrevet, så der er noget til alle niveauer. Altså får du glæde af den, uanset om du er nybegynder eller allerede fotograferer i raw og redigerer alle dine billeder.
Med bogen i hånden kan du nemt bringe dine billeder til helt nye højder takket være de udførlige trin for trin-vejledninger, hvor vi guider dig gennem de forskellige funktioner, justeringsmuligheder og effekter.
> Lige nu kan du få bogen 100 Tips og kurser med to numre af Digital FOTO for kun 49 kroner + porto. I alt 98 kroner. Læs mere om bogen her.
