Kameraets hvidbalance kan automatisk korrigere for farvestik under forskellige lysforhold, sådan at det, som er hvidt i motivet, også fremstår helt hvidt i billedet. Hvidbalancen forholder sig nemlig til farvetemperaturen i omgivelserne. Farvetemperaturer angives i kelvin, og dagslys ligger eksempelvis omkring 5500 K.
Her kan du bruge hvidbalanceindstillingerne
Valg af hvidbalance er især vigtigt, når du skyder jpeg. Bruger du raw, kan du justere hvidbalancen præcist i raw-konverteringen. Med den rigtige hvidbalance i optagelsen er det dog nemmere at se effekten på kameraets skærm.
Autoindstillingen er ofte fin, men i blandingslys, eller hvis du vil fremhæve en stemning i fx den blå time, er det godt at justere hvidbalancen selv – enten med en fast indstilling eller specifik kelvinværdi.

En sportshal er med sine lysstofrør og dårlige belysning en stor udfordring for både lysmåler og hvidbalance.
© Shutterstock/Carme BalcellsKom i gang med hvidbalancen
Du justerer hvidbalancen med et tryk på en knap og ved at dreje på et indstillingshjul. De fleste kameraer har op til otte forskellige hvidbalanceindstillinger plus kelvinværdier.
Ofte kan man tage et referencebillede af et hvidt stykke papir, som man indstiller hvidbalancen efter. Har du ændret hvidbalance, så sæt den tilbage til Auto, når du er færdig.

I kameraets menu kan du vælge imellem flere forskellige hvidbalanceindstillinger, der passer til det omkringværende lys.
© NikonDe fleste kameraer har en WB-knap til indstilling af hvidbalance. Tryk på knappen, og justér med indstillingshjul eller piletaster. Alternativt skal du ind i kameraets menu. På nogle kameraer kan du også programmere en Fn-knap til direkte valg af hvidbalance. Skal du tage et referencebillede, skal du ligeledes ind i menuen.