Med foråret følger masser af lys og aktiviteter udendørs. Så det er bare med at få kameraudstyret gjort klart og komme afsted. Her får du vores fem bedste tips tips til at få flotte forårsbilleder lige nu.
1. Udnyt modlyset
Forårets varme betyder masser af mennesker, der hygger sig udendørs. Tag gerne mylderet i modlys for at få de varme toner med i billedet.
Når du fotograferer mod lyset, risikerer du dog at få kraftige kontraster i billedet. For at undgå, at de lyse partier dermed brænder ud, kan du bruge histogrammet som guide.
Sådan bruger du histogrammet
- Få det frem ved at klikke på Info eller piletasterne, når du ser billedet på kameraets skærm.
- Vælg en eksponering, som ligger lige på kanten af udbrændte højlys. Søjlerne i histogrammet skal dermed ligge over mod højre del og kun lige ramme kanten.
Eksponerer du efter denne metode, vil der også kunne ses flere detaljer i de mørkere områder af billedet.
En lysstærk optik giver mulighed for at fotografere til hen på aftenen, og når du skyder på fuld blænde, har du også fordelen af den minimale dybdeskarphed, så du fx kan isolere et enkelt solbeskinnet ansigt midt i mylderet og dermed få et roligere billede.
Læs også: 3 tips til modlys

Skyder du i modlys, kan du opnå et drømmeagtigt og diffust udtryk med blomster i forgrunden.
© Shutterstock2. Undgå genskin med smart udstyr
Når du fotograferer blomster, så gå efter enkle farvesammensætninger og komplementærfarver, som gul og blå eller rød og grøn. Benyt en modlysblænde for at undgå strølys.
Strølys er det sollys, som rammer frontlinsen og spreder sig gennem linseelementerne og svækker kontrast og farvemætning. Det er også det lys, som kan skabe store lyspletter i billederne.
Brug eventuelt et polfilter, da det kan fjerne genskin i bladene og dermed mætte farverne. Filteret tager omkring halvanden blænde.
Læs også: Få flottere fotos med polfilter

Smukke solstråler, der trænger igennem træerne, skaber et næsten overnaturligt lys.
© Shutterstock
3. Få strålerne frem
Det kræver lidt en jagt i skoven for at finde fænomenet – men de smukke solstråler kan se helt fantastisk ud.
Lysmålingen kan være kritisk, da du nemt undereksponerer denne slags billeder med det kraftige modlys. Lyset måles derfor bedst omkring mellemtonerne for at undgå både over- og undereksponering
Sådan får du strålerne frem i billedet
- Indstil kameraet til centervægtet lysmåling.
- Peg kameraet mod et område i motivet, som ikke er skygger eller sollys.
- Klik på eksponeringslåsknappen, komponér billedet, og skyd.
4. Skyd kirsebærtræerne uden folk
Et af forårets flotteste motiver er, når de japanske kirsebærtræer blomstrer. Den store udfordring kan være at finde det rigtige tidspunkt at fotografere dem på, da blomstringen er et stort tilløbsstykke.
Vi har selv forsøgt et par gange, hvor det lykkedes i anden omgang, fordi vi stod tidligt op klokken seks om morgenen. Men der er en anden smart metode.
Er der for mange mennesker, kan du ved hjælp af et ND-filter øge eksponeringstiden, så den bliver lang. Det vil sløre folk tilpas meget til, at de stort set forsvinder på nær dem, som står helt stille i eksponeringsøjeblikket.
Husk at bruge stativ. Det er også en god idé at gøre det på en vindstille dag, da bevægelse i blomsterne også vil sløre dem, så de bliver uskarpe.
>Læs også: 5 tips til bedre landskabsbilleder

Japanske kirsebærtræer i blomst er en farverrig oplevelse.
© Shutterstock
5. Brug tele på tågen
Om foråret dannes såkaldt advektionståge, når varm og fugtig luft bevæger sig hen over en kold jordoverflade eller en kold sø. Denne tågetype er tyk og ses især, når vejret skifter.
Benyt en kraftig tele på fx 200 mm eventuelt monteret med en telekonverter på 2,0x. Den lange brændvidde gør, at perspektivet presses sammen, så tågen synes endnu tykkere, mens de forskellige billedelementer synes at ligge i ét lag.
Når det perfekte forårsmotiv er i kassen, kan du deltage i vores fotokonkurrence.

Den mystiske tåge er et lækkert motiv for enhver landskabsfotograf.