to giraffer stikker hovederne sammen
© Shutterstock

3 tips til bedre sort-hvid-billeder

Der skal typisk ikke så meget til for, at et foto fungerer meget bedre i sort-hvid. Læs med, og find ud af hvad du kan gøre for at løfte dit sort-hvid-billede til nye højder.

Kun få genrer af fotograferingen har lige så tidsløse kvaliteter som sort-hvid, og det kan nogle gange ligefrem være svært at se, om et billede er taget for ét eller 50 år siden.

Nedenfor har vi samlet tre helt afgørende ting, som giver dig bedre billeder, når du skyder i sort-hvid.

1. Fremhæv kontrasterne

Områder med lys og skygge gør dit foto mere spændende at kigge på, så sørg gerne for, at du skyder motiver, som har begge dele.

Skyder du landskabsbilleder, kan du ofte finde skygger i dit motiv, som giver billedet karakter og dybde – det kan bl.a. være mørket under en flot stenbro, det dybe mørke blandt skovens stammer eller noget helt tredje, som du kan have med i din komposition. 

Hvis du har mulighed for at ændre baggrunden som fx i nogle typer makro- og portrætfotograferingen, kan du også bruge en ensartet, hvid baggrund til at fremhæve din model, hvis vedkommende fx har mørkt hår og sort tøj på. 

Hvis din model derimod er lyshåret, fungerer det bedst med en mørk baggrund, så det lyse hår ikke falder i et med det hvide bagved.

Portræt af kvinder på linje

Fordi næsten alle kvinderne har lyst hår, står de tydeligere frem fra den sorte baggrund. 

© Shutterstock

2. Brug lysstærke objektiver 

Når farverne forsvinder fra motivet, kan det være udfordrende at fremhæve sit hovedmotiv fra baggrunden, men det kan objektiver med store maksimale blændeåbninger på mellem F1.4 og F2.8 hjælpe med. 

De store blændeåbninger kan sløre baggrunden, og særligt i portrætfotograferingen hjælper det til at løfte motivet, når modellen står tydeligere frem. 

Det er på samme måde værd at huske at bruge den rigtige fokusmetode, når man bruger lysstærke objektiver.

Til portræt er det fx vigtigt at slå øjefokusering til, hvis dit kamera har det, for så er du helt sikker på, at fokus sidder præcis, hvor det skal på nærmeste øje. 

> Læs også 3 tips til skarpere billeder med autofokus

Hund kigger op på lysende baggrund

Ved hjælp af et lysstærkt objektiv var det her muligt at få et billede af den australske hyrdehund, hvor lys i baggrunden danner flot bokeh. 

© Shutterstock

3. Fremhæv detaljer og teksturer i redigeringen

Laver du dine optagelser i raw-format, kan dine billeder ofte se flade og udetaljerede ud, når du importerer dem til dit foretrukne redigeringsprogram. 

I jpg er det typisk bedre, men detaljerne og teksturer kan ofte løftes endnu mere, og i programmer som Lightroom, kan du fx justere på skydeknapperne Dehaze og Texture under Presence-panelet og Sharpening i Detail-panelet. 

Giv den gerne godt med gas på skydeknapperne i dit redigeringsprogram, for sort-hvid kan ofte klare mere ekstreme redigeringer end tilsvarende billeder i farve.

Prøv fx værdierne +50 i Texture sammen med +25 i Dehaze, og se den store forskel det gør for dit billede. 

Har dit billede meget støj, kan det typisk også være en god fidus at konvertere billedet til sort-hvid, da billedstøj fremstår mindre tydeligt, når farverne er væk. 

> Læs også 4 hemmelige tips til Lightroom

Stor sort-hvid-guide i bladet

I Digital FOTO nr. 11, 2022, får du meget mere viden om, hvordan du tager bedre sort-hvid-billeder. 

Vi viser dig, hvilke motiver du skal kigge efter, hvordan du skyder dem, og hvad du skal være opmærksom på, mens du fotograferer. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...