Havørn med fisk

Havørnen er skudt håndholdt med en brændvidde på 300 mm ved 1/1600 sekund fra en båd. Blænden var F5.6, mens der var valgt ISO 400. 

Ugens udfordring: Skyd flyvende fugle

Det handler både om at vælge det rigtige udstyr og de rigtige indstillinger, når der er flyvende fugle i søgeren, og så skal du have styr på autofokus.

9. juli 2020 af Redaktionen

At fange fugle i høj fart, hører til en af de mest krævende fotodiscipliner. Her bliver kameraets fokussystem sat på en af de allerstørste opgaver, og selv den mest erfarne fuglefotograf må leve med et hav af fejlskud

> Læs også: Disse 10 fugle skal du fotografere

Men det er også det, der gør udfordringen sjov og sejren større, når det endelig lykkes. Heldigvis bliver kameraproducenterne hele tiden bedre til at udvikle nye og mere avancerede fokussystemer, der kan følge motiver i bevægelse. Vælg derfor funktionen focus tracking til denne disciplin.

Husk den kraftige tele

En god tele kommer du ikke udenom. Du skal helst bruge 200 mm eller derover. Brug objektivets indbyggede billedstabilisering, hvis du fotograferer håndholdt.


På nogle teleobjektiver er det også muligt at indsnævre fokusområdet til fx 6,4 m til uendeligt. Det er smart, for så undgår du, at autofokussen jager fokus i nærområdet. Det giver en langt hurtigere og mere sikker fokusering.

Sådan indstiller du kameraet

Bruger du stativ, slår du billedstabiliseringen fra. 

Fotograferer du håndholdt, skal den aktiveres. Vælg kontinuerlig autofokus, så autofokussen følger det punkt, du har fokuseret på, selv om motivet bevæger sig væk fra eller mod kameraet. 

> Læs også: Det betyder tallene på dit objektiv

Billedstabilisering på et Canon-objektiv

Bruger du Canon, skal du vælge billedstabiliseringstilsrtanden Mode 2 til panorering. Har du et Nikon-kamera, skal du vælge Normal, hvis du står på fast grund, mens du skal vælge indstillingen Active, hvis du fx fotograferer fra en båd i bevægelse.

Slå også følgefokus til, så kameraet følger motivet på tværs af billedrammen. På nogle kameraer skal du i menuen indstille autofokus til at bruge så mange fokuspunkter som muligt.

Vælg en lukkertid på mindst 1/1000 og gerne 1/2000 sekund for at fastfryse fuglen.

Brug hurtige kort til fuglene

Vælg serieoptagelse i højeste hastighed i kameraet. Det kan fx hedde High Speed Continuous hos Canon og CH hos Nikon. 

For at udnytte kameraets hastighed skal du vælge et hurtigt hukommelseskort. Ellers kan du opleve, at kameraets buffer ikke bliver tømt hurtigt nok, og så er fuglen fløjet. 

> Se videoen: Sådan fik vi vilde foto af ørne

Indstilling af serieoptagelse.

På mange Nikon-kameraer vælger du serieoptagelser på hjulet under programhjulet. CH giver optagelser i højest mulige hastighed.

Vælg også lysmålingsmetode. Hvis fuglen er relativt tæt på, kan du med fordel bruge matrixmåling, mens spotmåling er bedre, hvis fuglen er langt væk på en blå eller lys himmel. Her kan fuglen nemlig let blive en sort silhuet, hvis ikke du måler lyset på den.

Tryk udløseren halvt ned for at fokusere. Panorér, og tryk udløseren i bund, lige før fuglen er, hvor du helst vil fange den, og fortsæt bevægelsen.

Fugl i flugt

Med den høje opløsning i nye kameraer gør det ikke så meget, at fuglen fylder en mindre del af billedet. Sådan kan et billede direkte fra kameraet se ud.

Redigeret billede

Med en beskæring og justering af lys og farver træder fugle virkelig frem.

Så er det din tur!

Du er nu godt klædt på til at tage billeder af fugle i flugt, så det er bare om at finde gearet frem og gå i gang. Husk, at dine billeder ikke behøver ligne dem i artiklen her.

Vi håber, du vil dele dine billeder med os. Det kan både gøres ved at tagge os på Instagram (skriv @diginordic i beskrivelsen) og selvfølgelig ved at sende billederne ind til vores fotokonkurrence.

Rigtig god fornøjelse!

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...