skikkelse bag et gardin i modlys

Kunstfotografering handler om at være kreativ. Her er det en skikkelse bag et gardin i modlys, der har fået et kunstnerisk præg.

© Essi Maaria Orpana

Væk dine billeder til live med kunstfotografens tre bedste tips

Vi har talt med en kunstfotograf, som giver dig opskriften på at vække kreativiteten til live igen, hvis den er forsvundet, når du er ude at fotografere.

23. september 2022 af Holger Svend Anderson

Vi har talt med fotografen Essi Maaria Orpana, som har besøgt forladte steder i Spanien, og fotograferet anderledes og kreative billeder i huse, der er op til 500 år gamle. 

Det kreative aspekt tilføjer meget til hendes stil, og derfor spurgte vi hende, hvordan hun finder kreativiteten frem, når hun fotograferer.

1. Mesterværket er gemt i gentagelsen

Når alle indstillinger er på plads, er det ofte i de helt små detaljer, at et billede kan løftes til nye højder. 

Lyset kan fx skifte fra et billede til det næste, vind og andre faktorer kan også spille ind, og endelig kan ens model, hvis man altså har en, flytte sig fra en dårlig vinkel til en god eller omvendt. 

Derfor er det en god idé at vende tilbage til det samme sted, mange gange og tage, hvad der i bund og grund er det samme billede igen og igen, så man fanger alle de små ændringer i ens motiv og til sidst får det perfekte billede. 

> Læs også 5 tips fra de bedste fotografer

Billedet her har rigtig mange lag, først og fremmest er billedet af pigen fundet på et forladt sted, og Essi Maaria har fotograferet sig selv holde det. 

© Essi Maaria Orpana

2. Billeder bliver bedre af feedback

Det er nok et fåtal af fotografer, der ikke får noget ud af at vise deres billeder til andre, og hvis kreativiteten udebliver, kan der være meget at hente i dette tip.

Nye øjne kan nemlig give interessante perspektiver på et foto, som kan bruges til at gøre det endnu bedre eller forberede en som fotograf på at tage bedre billeder næste gang, man er ude og fotografere.

Derfor er det en god idé at tale med både venner, familier og kollegaer om dine billeder og diskutere, hvad der kunne gøre billedet endnu bedre.

Vær nysgerrig på både ris og ros, og spørg gerne ind, hvis nogen siger, de enten kan lide eller ikke kan lide et billede.

Spørg fx ind til præcist hvorfor de kan lide det, hvilken stemning de får af at kigge på det eller lignende.

Du kan og så melde dig ind i en fotoklub, hvor du får et engageret publikum, der kan give endnu dybere kritik.

Forladt stue med sofa og sofabord

Essi Maaria tog mange billeder fra huset her, som havde stået forladt og urørt i mange årtier.

© Essi Maaria Orpana

3. Sæt gang i kreativiteten

Er man først gået helt i stå, kan det være enormt udfordrende at vække kreativiteten igen, men her er det vigtigt, at man ikke sætter sig til at tænke for meget over tingene eller måske helt giver op. 

Tværtimod er det bedre at komme i gang med at gøre bare et eller andet. Det kunne være at afsøge nye vinkler på sit motiv eller at skifte objektiv og brændvidde. 

Det er nemlig ofte, når man eksperimenterer fx med frøperspektiv og vidvinkel, at nye idéer kan få lov at vokse frem. 

> Læs mere 10 fotoidéer, der kan kickstarte din kreativitet

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...