Ferskener på blank flade

Billedet af de to ferskener krævede kun en blank bordplade, en hvid væg som baggrund og godt lysindfald. 

10 fotoidéer, der kan kickstarte din kreativitet

Er du gået i stå? Der er ingen grund til at lade kameraet ligge og samle støv, for verden gemmer på masser af motiver, der kan puste liv i fotoglæden og give interessante billeder.

4. april 2018 af Sarah Marie Winter

Det bedste, du kan gøre for at blive en bedre fotograf, er at øve dig. Det vil naturligvis sige at tage billeder – gerne mange af dem, og gerne så ofte, som du overhovedet kan. 

Men nogle gange kan det være svært at finde motivationen og inspirationen frem. For hvad skal man tage billeder af? 

Vi har fundet 10 motiver, som du kan kaste dig over, når du føler dig tom for inspiration. 

1. Kæledyr

Hund der springer i luften

Hvis du kan fange din hund midt i et spring, har du en god chance for at få et fantastisk billede. Tag en bold eller et par godbidder med, så du kan aktivere din firbenede ven og få kræets opmærksomhed, når du skal tage nærbilleder. 

© Shutterstock

Har du en hund? Tag kameraet over skulderen og hiv din firbenede ven med i skoven, parken eller hvor du plejer at gå tur. 

Sørg for at få nogle nærbilleder af hunden, når den er nysgerrig, legesyg og vagtsom overfor andre hunde. Du vil blive overrasket over, hvor stærke udtryk, din hund kan have. 

Legesyge killinger, heste, krybdyr og fisk er også gode motiver. Hvis du ikke har et kæledyr selv, så kender du måske nogen, der har. 

De fleste dyreejere vil hellere end gerne have et godt billede af deres dyr. 

> Læs også: Derfor er hunden din bedste fotoven

2. Teksturer og mønstre

teksturer og mønstre fotografi

Du finder mønstre og teksturer overalt i naturen, hvis du kigger dig omkring. De kan give dig inspirerende billeder. 

© Shutterstock

Ved at gå helt tæt på de mange teksturer, der findes overalt i dine omgivelser, træner du ikke alene dine fotografiske evner – du træner også dit blik i at se detaljer.

Hvis du har et makroobjektiv eller en makroring, så kan du udnytte det til at komme virkelig tæt på, men andre objektiver kan også bruges.

Interessante teksturer kunne fx være skrællen på en frugt, barken på et træ, mursten, stof, rust – når du først er i gang, vil du se teksturer og strukturer overalt.

3. Samlinger

Samling fotografi

Frimærker, mønter eller legetøjsbiler. En samling kan være et spændende motiv at fotografere. 

© Shutterstock

Hvis du selv er samler, eller du kender én, der samler på noget, så tænk over, hvordan du kan fotografere den samling på en interessant måde.

Folk samler på de mærkeligste ting – frimærker, sodavandskapsler, mineraler, antikke dukker. Fælles for de fleste samlinger er, at de i den rette opstilling kan blive til spændende billeder med masser af detaljer at fortabe sig i. 

4. Røg og ild

Sølvfarvede stearinlys mod sort baggrund

Brug stearinlys, bloklys eller fødselsdagslys - kun fantasien sætter grænser. Sæt dig i et mørkt rum med et stativ for at få en helt enkel baggrund. 

© Shutterstock

Der findes ikke to ens billeder af røg, og det gør det til et motiv, der altid er interessant – både for sig selv og som en effekt i portrætter. 

Vi har skrevet en artikel om, hvordan du fotograferer røg, men hvis du allerede har prøvet det, kan du også gå skridtet videre og skifte røgelsespindene ud med et stearinlys. 

Sørg for at bruge et helt mørkt rum og et stativ eller et anden stabilt underlag – og vær forsigtig. 

5. Transportmidler

De fleste tranportmidler kan give dig interessante billeder. 

Hvis du er i nærheden af en tog- eller metrostation, så skyd rulletrapperne, de ventende passagerer eller toget, når det bumler ind. 

Hvis ikke, så led efter biler, cyklister, skateboardere, skibe, traktorer eller hestevogne. Selv sæbekassebiler kan bruges. Det vigtigste er, at det er et transportmiddel.

Du kan fx arbejde med forskellige lukkertider for at få forskellige billeder. 

6. I køleskabet

Det er sikkert ikke noget, du tænker over i madlavningen, men mange madvarer er utroligt fotogene, hvis du sætter dem i de rigtige omgivelser. 

Åbn køleskabet og led efter mad, der kunne blive til flotte billeder, fx farverige frugter og grøntsager, kaffebønner, sodavandsflasker i glas - kun fantasien sætter grænser. 

Læs også: 8 nemme tips til madfotografering

7. Geometriske mønstre

Nærbillede af farverige fliser

Kig ned, når du går ind i en butik - måske gemmer gulvet på de fineste geometriske mønstre. Fliser som disse findes ofte hos bagere og blomsterhandlere. 

© Shutterstock

Cirkler, linjer, buer, gennemskæringer – du kan finde geometriske mønstre stort set alle steder, hvis du kigger godt efter. 

Start med at lede derhjemme, fx i muslingeskaller, badeværelsesfliser eller bordplader. Når du har fundet alle de interessante mønstre, du kan, så gå udenfor og led i gadebilledet, eller gå ind i butikker. 

Hvis solen skinner, kan skygger også danne flotte mønstre på mure, fortove og biler. 

8. Èn bestemt farve

Streetfoto

Rød. Vælg en farve og gå på jagt efter den i bybilledet. Det er en god udfordring, hvis du mangler inspiration. 

© Shutterstock

Vælg en hvilken som helst farve og bevæg dig udenfor på en fototur gennem byen. Hold øjnene åbne for den farve, du valgt, og fotografer hver eneste ting, du finder i den farve.

Kig i butiksvinduer, på folks tøj, på skilte, flag, hoveddøre, fugle, alt hvad du overhovedet kan finde. Selvom det måske er svært at finde farven til at starte med, så giv ikke op. Den skal nok dukke op.

Læs også: Det vigtigste, du skal vide om komposition

9. På landet

Gammel lade fotograferet mod mørk himmel

Du behøver ikke godt vejr for at få gode billeder på landet – tværtimod. Billeder af forfaldne bygninger bliver som regel mere effektfulde, hvis himlen er mørk og truende. 

© Shutterstock

Hvis du har en bil til rådighed, så kør en tur på landet. Store, tomme marker og gamle, faldefærdige gårde kan blive til spændende motiver, uanset om vejret er godt eller dårligt. 

Kig også efter køer, får, geder og høns. De første tre dyr kan man som regel komme meget tæt på, uden de bliver skræmt væk. Pas dog på ikke at komme til at gå ind over privat ejendom.

10. Lokale begivenheder

Find den lokale avis og tjek, hvad der sker i dit lokalområde i den kommende tid. Hvis der er en begivenhed, der lyder interessant, og som er åben for alle, så grib kameraet og tag derover for at fotografere den. 

Det kan være alt lige fra linedance til loppemarked, bridgeturnering, halvmaraton eller demonstration. 

Bonus: Kast dig over billedbehandling

Hvis inspirationen til at fotografere mangler, kan du kaste et ekstra blik på nogle af dine gamle billeder og give dem en tur i redigeringsmaskinen. 

Et foto med et par år på bagen kan blive magisk, hvis det får en tur i Photoshop. Måske kan to billeder lægges sammen til et nyt og spændende motiv. 

Med vores nye bog om billedbehandling kan du få masser af tips og inspiration til nye og spændende effekter til dine billeder. 

Få kursusbogen "100 tips og kurser" med to numre af Digital FOTO for kun 49 kroner. Se tilbuddet her. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...