Hænder på kamera
© Shutterstock.com

5 hemmeligheder i dit kamera du bør kende

Dit kamera er fyldt med små hemmeligheder, der kan være afgørende for, om du får gode eller dårlige billeder. Her får du tips til særlige kameraindstillinger.

Dybt inde i kameraets menusystem skjuler der sig nogle helt specielle indstillinger, der kan være afgørende for, om du får fejlskud eller pletskud. Vi har her fundet guldklumper frem, der bl.a. giver dig endnu bedre billeder. 

Vidste du for eksempel, at den elektroniske lukker kan redde dig fra de små rystelser, der risikerer at sløre billedet. Eller at du kan indstille fokus til at følge med motiver, der bevæger sig med forskellig hastighed?

Herunder får du snedige tricks til dit kamera.

1. Elektronisk lukker giver flere detaljer

Det er ikke altid nok at bruge stativ. Hvis alle de fine detaljer skal komme til deres ret i et billede, kan selv rystelserne fra den mekaniske lukker give sløring. Tricket her er at benytte kameraets elektroniske lukker, hvor der ikke er nogen mekanisk bevægelse. Funktionen slås typisk til i menuen. I nogle kameraer fungerer den ikke så godt med hurtige bevægelser.

Landskabsfoto

Med elektronisk lukker undgår du rystelser fra den mekaniske lukker. Det kan give de sidste detaljer i fx et landskabsfoto.

© Shutterstock.com

2. Smart indstilling sikrer flere skud

Af og til er det vigtigere at fange det rette øjeblik, end at billedet er 100 procent skarpt. I mange kameraer kan du i menuen under autofokusindstillingerne vælge, om kameraet prioriterer høj optagehastighed eller skarpe billeder. På nogle kameraer kan du indstille denne prioritet separat for det første skud og de følgende i serien.

Havørn i et dyk

Hvis du fx fotograferer en havørn, der dykker efter sit bytte, kan det være vigtigere at få mange billeder af dykket, end at alle er knivskarpe. 

© Shutterstock.com

3. Du kan tage backup når du skyder

Som udgangspunkt gemmes dine billeder kun på ét hukommelseskort, men har du et kamera med to kortpladser, kan du tage en automatisk sikkerhedskopi til det ekstra kort. Der gør du i menuen. Her vælger du også, om kameraet automatisk skal gemme på kort nummer to, hvis det første er blevet fyldt i kampens hede.

4. Du kan gemme Copyright i dine fotos

Du kan let kode dit navn ind i alle billeders exif-data direkte i kameraet, så andre kan se, at du står bag pletskuddet. Det gør du i menuen under fx Copyrightinformation, hvor du kan taste navn, Copyright-symbolet og årstal. Det gemmes også i raw-filerne. 

5. Autofokus kan være forudseende

Når du skyder sport, er der gerne flere hastigheder at forholde sig til. Det sætter autofokussystemet på en hård prøve. Men ved at ændre på fokusindstillingerne i menuen kan du hjælpe tingene på vej. 

Mountainbiker

Fotograferer du fx mountainbikere, kan deres hastighed variere meget. De kan køre hurtigt ud over en høj, hvorefter de svæver langsomt i luften for til sidst at miste fart, når de rammer jorden igen.

© Shutterstock.com


I mange kameraer kan du i menuens autofokusindstillinger vælge, hvor hurtigt eller langsomt kameraets sporing skifter hastighed. Her kan du typisk også indstille, hvor hurtigt autofokus skal skifte, når der fx kommer et andet objekt ind foran det motiv, du følger.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...