Kvinde tager selfie

I mange nyere smartphones er det muligt at skyde billeder på manuelt program. Det giver de samme muligheder for at styre eksponeringen, som du kender fra et DSLR-kamera.  

© Shutterstock

3 hemmeligheder i dit mobilkamera giver dig bedre fotos

Kameraet i din smartphone bliver bedre og bedre, hver gang du opgraderer til en ny telefon, og det kan være svært at følge med udviklingen. Her er tre smarte funktioner, som du måske ikke kendte.

Hver gang der lanceres en ny smartphone, rykkes grænsen for, hvad kameratelefonerne kan.

Billedkvaliteten er som regel det, vi lægger mest mærke til, men faktisk opgraderes kameratelefonerne også på en lang række andre punkter.

Raw giver flere muligheder i redigeringen

Du har måske hørt, at det er en stor fordel at fotografere i raw-format frem for jpeg, når du fotograferer med dit spejlrefleks- eller systemkamera.

Men du vidste måske ikke, at nye kameratelefoner også lader dig skyde fotos i raw-format.

Ligesom det er tilfældet med spejlrefleks- og systemkameraer, er raw-formatet i telefonen bedre at bruge, da du får en langt højere billedkvalitet.

Raw-filen indeholder nemlig oplysninger om, hvor meget lys hver pixel på billedchippen har modtaget, og det giver flere muligheder i redigeringen, da du efterfølgende kan styre hvidbalancen og dermed farvegengivelse – uden kvalitetstab.

Derfor skal du vælge raw-format, når du tager billeder med din smartphone. Hvis din smartphone har funktionen, kan du slå den til under indstillinger. Ofte vil der være en skydeknap ud for raw, hvor du kan aktivere og deaktivere funktionen.

> Læs også: De her 3 raw-konvertere foretrækker vi

Kvinde tager billede med smartphone

Hvis du ikke er interesseret i at redigere dine billeder efterfølgende, så er det bedste format jpeg.

© Shutterstock

Få en flottere eksponering 

Mange fotografer bruger eksponeringskompensation til at opnå den bedste eksponering, når de fotograferer.

Med eksponeringskompensation kan du hurtigt styre eksponeringen på plads, når lysmåleren har det svært. Du kan nemlig både skrue op og ned for lysmængden i billedet.

Den samme funktion findes nu også i nye smartphones, hvor du har mulighed for at justere eksponeringen.

Du finder funktionen på de fleste smarpthones ved at trykke på +/- symbolet. Hvis ikke indstillingen har sit eget symbol på skærmen, kan du finde den under indstillinger, som ofte er markeret som et tandhjul.

> Læs også: Sådan virker eksponeringskompensation

Kvinde tager billeder til koncert

Eksponeringskompensationen er især praktisk, når lyset skifter regelmæssigt. Det kan eksempelvis være til koncerter.

© Shutterstock

Serieoptagelse giver et stort udvalg af fotos

Hvis du vil fotografere action, sport eller bare tage det perfekte billede af nogen, der ikke kan sidde stille, så hjælper funktionen serieoptagelse dig.

Funktionen fungerer på samme måde, som når du sætter dit kamera til at skyde serieoptagelser. Du bruger funktionen ved at holde udløserknappen nede på din smartphone.

Serieoptagelsen tager flere billeder hurtigt efter hinanden, så du kan vælge det bedste efterfølgende.

På de fleste smartphones skal du holde udløserknappen nede for at tage en billedserie, men på iPhone 11 og iPhone SE skal du skubbe udløserknappen til venstre og holde den nede for at tage en billedserie. Giv slip for at stoppe.

> Læs også: Apple lancerer iPhone 12, 12 Mini, 12 Pro og 12 Pro Max

Personer spiller fodbold på stranden

Oplever du, at dine fotos bliver udtværede, når du fotograferer personer, der bevæger sig, så sæt din smartphone til at skyde serieoptagelse. 

© Shutterstock

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...