Ugle med spredte vinger.

Der er garanteret flere funktioner i dit kamera, som du ikke kender så godt. Her har vi fundet fem ofte ukendte funktioner, som med garanti giver bedre fotos, når først du kender til dem. 

© Shutterstock

5 hemmeligheder i dit kamera der giver bedre billeder

I kameraets menusystem skjuler der sig nogle specielle indstillinger, der afgør, om dine billeder lykkedes. Her afslører vi de hemmelige tricks i dit kamera, så du kan få endnu bedre billeder.

Det er frustrerende, når de gode motiver byder sig til, men billederne bliver dårlige. 

Oftest skyldes fejlen, at du ikke har indstillet kameraet godt nok til den specifikke situation. 

Her kan du læse om fem funktioner, som hjælper gevaldigt, og som øger chancen for gode fotos, hvis de bruges korrekt.

1. Prioritér hastighed over fokus

Nogle gange er det rette øjeblik vigtigere end 100 procents skarphed. 

Fx i billedet af uglen øverst i artiklen, hvor det er afgørende, at kameraet tager mange billeder per sekund, så du fanger øjeblikket, hvor den flyver over træerne.

Her kan du sætte funktionen AI Servo billedprioritet til hastighed frem for fokus, så kameraet skyder løs, selv om fokus ikke er helt perfekt. 

Funktionen gemmer sig under fokusindstillingerne og hedder Billedprioritet hos Canon og AF-C prioritering hos Nikon.

Læs også: Sådan fotograferer du med manuel fokus

Makrobillede af sommerfugl og blomst

Hvis du vælger en stor blændeåbning, vil baggrunden blive meget sløret, og du kan dermed styre blikket mod bestemte områder i billedet.

© Shutterstock

2. Perfekt eksponering hver gang

Nogle kameraer har en tendens til at eksponere lidt lysere eller mørkere, end du foretrækker, men det kan du rette op på én gang for alle.

Hos Nikon gør man det under Finindstill. af optimal eksp., mens det hos Canon hedder AE-mikrojustering. Det sker i små trin på 1/6- eller 1/8-blændetrin.

Portræt af mand.

Eksponeringen er den mængde lys pr. enhedsareal, der når at ramme overfladen af ​​en elektronisk billedsensor. Alt afhængigt af, hvordan du har indstillet dit kamera, kan det gøres både godt og skidt – og her handler det grundlæggende om at få et velbelyst motiv.

© Shutterstock

3. Skriv navn på dine billeder

Det er let at kode dit navn ind i alle billeders exif-data direkte i kameraet, så alle ved, hvem der står bag pletskuddet.

Det foregår i menupunktet Copyrightinformation, hvor du bl.a. kan taste navn og årstal. Informationen gemmes også i raw-filerne.

4. Vælg færre fokuspunkter

Hvis kameraet har mange fokuspunkter, kan det tage lang tid at skifte til netop det punkt, du vil bruge.

Du behøver fx ikke alle 152 fokuspunkter til andet end action, så i menusystemet kan du hos Canon under Valgbart AF-punkt eller Antal fokuspunkter hos Nikon vælge færre fokuspunkter, fx 61 eller 15.

Racerløb

Nyere systemkameraer har ofte mange fokuspunkter, der kan placeres meget præcist og længere ude i kanten af søgeren end i spejlreflekskameraer.

© Shutterstock

5. Lav backup på ekstra kort

Som udgangspunkt gemmes billeder kun på ét hukommelseskort, men har du et kamera med to kort, kan du tage en automatisk sikkerhedskopi til det ekstra kort.

Der gør du under menupunktet Optagefunktion hos Canon og Funktion for sekundær plads hos Nikon.

Læs også: 10 fotoregler du skal bryde

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...