Tips til bedre videooptagelser

Du kan optage video med dit kamera som de professionelle, hvis du følger vores fem simple tips herunder. 

© Shutterstock

5 nemme tips til flottere videooptagelser med dit kamera

Vores kameraer bliver bedre og bedre til at tage billeder, men der er også sket et teknologisk kvantespring, når det kommer til kameraernes videofunktion. Vi kommer her med fem tips til, hvordan du laver bedre videoer.

11. september 2020 af Christian Trant


1. Brug en ensfarvet baggrund

Hvis ikke du bruger din baggrund aktivt i videoen, så bør du vælge en "ren" baggrund, hvor der er et minimum af forstyrrende elementer.

Det kommer nemlig hurtigt til at se rodet ud, hvis der er mange forstyrrende elementer i baggrunden, som ikke har en rolle i videoen.

Alternativt kan du bruge en blænde på omkring F1.8, som slører baggrunden og giver en god effekt til portræt-videoer, hvor personen foran kameraet er i fokus, mens baggrunden bliver blød og cremet.

> Læs også: 5 nemme baggrunde til dine billeder

Tips til bedre video

Hvis dit hovedmotiv er en person, så sørg for at solen er bagved kameraet og ikke foran, da personen ellers vil drukne i lys og blive en sort silhuet.

© Shutterstock

2. Undgå direkte sollys

Lyset er et af de vigtigste elementer i en god videooptagelse, men det er også noget af det sværeste at tæmme. Video lavet med dit kamera vil ofte have tidspunkter, hvor højlys brænder ud i dit hovedmotiv, eller tidspunkter hvor der er højlys, som ikke er tilsigtet.

Det undgår du ved at gå udenom direkte sollys og i stedet skyde i let skygge. Du bør derfor tænke over, hvor du optager, og hvilket tidspunkt du skyder video på. 

3. Brug kontinuerligt lys

En ringlampe kan løfte dine videooptagelser til et nyt niveau, da det kontinuerlige lys udjævner skygger i ansigtet på dit motiv, hvilket gør, at det ligner, videoen er lavet i et professionelt studie.

Modsat den indbyggede flash i dit kamera, som kun giver et kortvarigt glimt, så er lyset fra en ringlampe kontinuerligt, og det gør det muligt at skabe en mere konstant lyssætning - også når du bevæger dig rundt under optagelsen.

Tips til bedre video

Det kontinuerlige lys fra en ringlampe er genialt, da det udjævner skygger og giver lys til skyggeområder, når der er modlys.

© Shutterstock

4. Lås dit fokus 

Der er nemt at blive søsyg, når fokus glider frem og tilbage og hele tiden forsøger at stille skarpt på flere forskellige lag i din optagelse. 

Derfor er det en god idé at låse fokus ved at skifte til manuel fokus, så du selv vælger, hvor du gerne vil have, at fokus skal ligge. 

5. Ryk tæt på kameraet for god lyd

De indbyggede mikrofoner i kameraer er ikke særligt gode til at opfange tale, når der er en smule baggrundslarm eller vind. Særligt vind giver en skratten i mikrofonen, som ødelægger lydsporet.

Derfor er det vigtigt, at optagelsen foregår i læ for vinden, og at personen, der taler, er tæt på mikrofonen.

> Læs også: Sådan fotograferer du stjerner

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...