Fiskeørn med fisk i kløerne
© Mark Smith

Fang fuglen i afgørende øjeblik med smart teknik

Fugleeksperten Mark Smith underviser dagligt fotografer i at fange ørne, pelikaner og storke, når de jager. Her får du to af hans hemmeligheder til at fryse fuglen i fangstøjeblikket.

En hurtig autofokus er vigtig, når man vil skyde vilde dyr og fugle, men af og til bliver selv nye kameraer snydt, når de prøver at fokusere på en fugl i flugt. 

Det er rigtig ærgerligt, når objektivets fokusmotorer suser ind og ud i forsøget på at fokusere, netop som det mest afgørende sker.  

Gør som naturfotografen Mark Smith, og gå ikke glip af det næste pletsskud af fuglen, når den slår ned i sit bytte fx på vandet. 

Mark ved nemlig, at problemet typisk opstår, når man panorerer ned over horisontlinjen, og baggrunden skifter fra en ren himmel, hvor autofokus har nemt ved at skelne mellem fugl og baggrund, til vandet med bølger og krusninger. 

Fang fuglen i flugten 

Med en smart fokuseringsteknik undgår Mark problemet helt, for han bruger ganske enkelt fokusering med en anden knap end udløserknappen. Han bruger nemlig AF-ON-knappen bag på kameraet.

Mens ørnen flyver i luften, holder han AF-ON-knappen inde for kontinuerligt at fokusere, og lige før fuglen styrtdykker ned forbi horisonten, slipper han knappen og skyder løs med udløserknappen. 

Det virker dog kun, når fuglen flyver til siden eller lige ned, for så bliver den i det fokusplan, som objektivet er fokuseret til. 

Dette tip sparer dig som fotograf for værdifulde sekunder i det afgørende fangstøjeblik og kan også bruges i andre genrer som fx sport og portrætfotografering. 

Det eneste, det kræver, er en god portion øvelse, til man vænner sig til at skyde på denne måde. 

Styr ISO'en med hjulet

Mark bruger også et andet smart trick, som sikrer, at han får perfekte eksponeringer hver gang. 

Han har nemlig indstillet sit Sony A1 således, at ISO'en styres med hjulet på bagsiden af kameraet. 

På den måde kan han hurtigt skifte mellem at skyde i mod- og medlys ved blot at justere ISO op og ned. 

Han har også aktiveret funktionen Zebra Setting, som på kameraskærmen viser ham, når højlys fx fra en lys himmel brænder ud. 

> Læs mere Sådan bruger du ISO-indstillingerne

Du kan se flere af Marks billeder på hans Instagram herunder. 

Læs interviewet i bladet

I Digital FOTO nr. 7 har vi talt med Mark Smith om hans fantastiske billeder af fiskeørnen, og du kan læse, hvordan han finder og fanger den.

Du kan også høre mere om hans teknikker til at fange den hurtige jæger og høre om, hvordan han redder ørnene, når de fx hænger fast i fiskekroge. 


Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...