Sådan fungerer focus peaking

Med funktionen focus peaking får du vist en farvet markering på skærmen der, hvor billedet er skarpt.

© Digital FOTO

Få perfekt skarphed med focus peaking

Mange kameraer har en funktion, der hjælper dig til at fokusere manuelt, når du vil lægge skarpheden helt præcist. Se, hvordan focus peaking fungerer, og hvordan du bruger det.

28. september 2017 af Kristoffer Engbo

Selv om kameraets autofokus fungerer godt i de fleste tilfælde, er der stadig situationer, hvor det kan være en fordel at fokusere manuelt, fx ved makrofotos. Det er dog svært at se direkte i søgeren, om skarpheden ligger, lige hvor den skal.

Der er dog gode chancer for, at dit kamera har funktionen focus peaking, der på skærmen eller i den elektroniske søger markerer med en farve, hvad der er skarpt.

Focus peaking kigger efter skarpt optrukne kanter, som kun vil opstå der, hvor skarpheden ligger. Du kan typisk vælge, hvilken farve skarpheden skal vises med, og et niveau for, hvornår skarpheden skal markeres.

Læs også: Kom igang med timelapse

Se, hvordan focus peaking fungerer i videoen

Vi har lavet en kort video, hvor vi har brugt funktionen, så du kan se, hvordan det virker i praksis.

I videoen kan du se, at kameraet markerer med rødt, hvor fokus ligger i billedet, og når vi har ramt det rigtige område, er det bare at trykke på udløserknappen.

> Lær alt om fototeknik her

Lige nu får du vores Photoshopbog med 142 siders tips og tricks til Adobes programmer samt 2 numre af Digital FOTO for kun 49 kroner.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...