Kig ud af vinduet. Du vil opleve, at dine øjne godt kan finde ud af at fange lyset udefra uden at undereksponere alt i rummet omkring dig.
Det kan dit kamera ikke – og her kan du med HDR hjælpe dit kamera på vej.
Sådan fotograferer du HDR
Du skal bruge mindst tre billeder af dit motiv, som du kombinerer i efterbehandlingen. Ét billede, som er korrekt eksponeret, ét der er undereksponeret og ét der er overeksponeret.
De fleste kameraer har funktionen Auto Exposure Bracketing, også kaldet AEB. Her beregner kameraet selv, hvilke indstillinger, der skal til for at få gode skud til HDR.
Med AEB tager kameraet tre forskellige eksponeringer af dit motiv i streg. Hvor stor forskellen skal være på de tre billeder, kan du indstille i indstillinger under eksponeringskompensation eller AEB.
For at få det bedste resultat, kan du med fordel bruge stativ, så dine billeder bliver så ens som muligt.
Læs også: Sådan virker bracketing i dit kamera

Uden HDR ville du enten få en flot eksponering af rummet med udbrændte vinduer – eller en perfekt udsigt til skoven og et underbelyst rum. Med HDR får du det bedste af begge verdener.
© ShutterstockSådan redigerer du dine HDR-billeder
HDR i Photoshop:
Åben de tre billeder. I menuen filer vælg automatiser og Flet til HDR. Herefter kan du finjustere billedet.
Se vores videoguide i Fordelszonen
HDR i Lightroom:
Vælg dine billeder. I menuen Photo vælg Photo Merge og HDR. I boksen, der dukker op, kan finjustere effekten.
Se vores videoguide i Fordelszonen
En anden løsning er programmet Photomatrix fra HDRSoft, som arbejder sammen med Adobes programmer, Photoshop, Elements og Lightroom, gør arbejdet lettere og resultatet flottere.

Yosemite fotograferet i HDR
© Shutterstock