Fotografer makro med din tele

Når det gælder om at fotografere insekter, giver dit teleobjektiv faktisk et par fordele over et makroobjektiv.

© Shutterstock

Tag vellykkede makrobilleder med dit teleobjektiv

Du behøver ikke et investere i et makroobjektiv, hvis du vil fotografere blomster, insekter og andre små motiver. Et teleobjektiv kan også sagtens bruges.

Vil du gerne være i stand til at gå helt tæt på små motiver som blomster og insekter, men uden at skulle investere i et dedikeret makroobjektiv?

Vi har tidligere skrevet om de mange forskellige teknikker, der kan bruges til at opnå den forstørrelse, makromotiverne kræver – mellemringe, omvenderringe, makrofiltre, og så videre.

Men der findes faktisk også en teknik, som mange fotografer overser, men som måske er den letteste overhovedet, fordi du bruger noget, du nok allerede har i kameratasken – nemlig et teleobjektiv. 

Flere fordele ved en tele til makro

Med et teleobjektiv får du en meget høj forstørrelsesgrad, men også en meget længere nærgrænse. Det betyder, at du ikke kan gå nær så tæt på dit motiv som med et makroobjektiv.

Og det er faktisk en stor fordel, når du fotograferer fx insekter, fordi du så kan stå på en hvis afstand og dermed ikke risikerer at skræmme dem væk. 

Du risikerer heller ikke at kaste en skygge over dine motiver.

Et makro- og et teleobjektiv er to helt forskellige slags objektiver, og derfor er der også nogle ting, der er nyttige at vide, når du bruger dit teleobjektiv til at skyde makro.

Fotografer makro med din tele

En lang arbejdsafstand er guld værd, når du fotograferer insekter, der let bliver skræmt væk, fx sommerfugle. 

© Shutterstock

Undgå for alt i verden rystelser

En længere brændvidde betyder, at der skal endnu mindre rystelser til at give uskarpe billeder. Brug derfor altid kamerastativ og fjernudløser eller selvudløser.

Et teleobjektiv er typisk forholdsvist tungt og kan skabe ubalance, når det sidder på et mindre kamera. Derfor er det en god idé at skrue selve objektivet fast til stativet med et stativbeslag. 

> Læs også: Sådan vælger du det rigtige kamerastativ

Pas på med de store blændeåbninger

Det fede ved at fotografere med teleobjektiv er de ekstremt slørede baggrunde, de lange brændvidder giver. Men når dine motiver befinder sig tæt på nærgrænsen, er det bedst at holde sig fra de store blændeåbninger.

Her kan dybdeskarpheden blive så lille, at fokusområdet ikke er mere end en millimeter stort, og så er det umuligt at få noget som helst i billedet i fokus. 

Brug derfor en blændeåbning, der er lille nok til, at dybdeskarpheden dækker hele dit motiv. 

Der findes flere apps til både iPhone og Android, der kan udregne den optimale blænde ud fra den brændvidde, du skyder på. 

> Forså dybdeskarphed på 5 minutter med denne artikel

Kom tættere på med en telekonverter

Et teleobjektiv vil typisk ikke give dig helt den samme forstørrelsesgrad som et dedikeret makroobjektiv, men det er en god måde at afprøve genren uden at bruge en masse ekstra penge.

Hvis du gerne vil kunne fylde mere af billedet ud med dit motiv, kan du overveje at investere i en telekonverter. Med den kan du forlænge brændvidden, men bevare den samme nærgrænse. 

Det betyder, at du kan øge forstørrelsesgraden betydeligt – uden at skulle rykke endnu længere væk. Metoden vil til gengæld også påvirke din lukkertid og ISO, men hvis du fotograferer i dagslys, vil det i de fleste tilfælde ikke være noget problem. 

> Se i videoen her, hvordan du undgår rystelser i optagelsen, når du skyder makro. 

Som abonnent kan du også læse vores store guide til makro i appen Wype.

© Digital FOTO

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...