solstråler

Med en lille blændeåbning kan du få selve solen til at fylde mindre og samtidig få flotte solstjerner i billedet.

© Shutterstock

Sådan får du solen knivskarp

Hvis du vil vil fotografere en lavtstående sol, så den fremstår klar og med tydelige solstråler, er det ikke helt ligegyldigt, hvordan du eksponerer

Da solens lys er ekstremt kraftigt, er det svært at få det helt afgrænset og klart i billedet. Sollyset kan nemt komme til at fremstå som et stort, udflydende område. Der er dog to metoder til at opnå et flot resultat.

Ved den ene metode kan du med fordel vælge at skyde med en meget lille blændeåbning som F16. Her vil de næsten lukkede blændelameller presser lyset ud i nogle meget skarpe og fine og stjerneformede stråler, når du skyder i modlys. Stjerneeffekten bliver skarpest og flottest med objektiver af høj kvalitet.

>Læs også: Det skal du vide før du køber et objektiv

Solnedgang

Ved at sammensætte forskellige eksponeringer kan man få detaljer i både højlys og skygger. Samtidig bliver solen mere afgrænset af se på.

© Shutterstock

Dæmp højlysene uden tab af detaljer

Hvis du blot ønsker, at selve sollyset fylder mindre, er du nødt til at undereksponere ret meget. Det betyder dog at forgrunden bliver helt mørk. 

Løsningen på dette er at lave et såkaldt HDR-billede. Her tager du tre eller flere forskellige eksponeringer af samme motiv, som du efterfølgende sætter sammen i fx Lightroom. Så får du meget fine detaljer i både højlys og skygger. 

Du kan justere dig frem til den rigtige balance med fx skydeknapperne Shadows og Highlights.

>Læs også: 5 tips til bedre naturbilleder 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...