New York City med tilt shift-effekt
New York i mini

Laforet skyder storbyer fra fly og bruger gerne et tilt shift-objektiv til at få den særlige miniatureeffekt, men du behøver ikke være i flere kilometers højde for at udnytte hans teknik.

© Vincent Laforet

Sådan skyder du tilt shift-billeder som mesterfotografen Vincent Laforet

Få mestrer tilt shift-teknikken, der kan give en fantastisk miniatureeffekt på fx storbyer, som den professionelle fotograf Vincent Laforet. Her deler han sine tips til tilt shift – og du kan også læse hans vilde historier fra billeder i kilometers højde.

8. oktober 2018 af Louise Hagemann

Den anerkendte amerikanske fotograf, instruktør og Canon-ambassadør Vincent Laforet er kendt som en pionér inden for nye teknologier og nyt udstyr. 

Han er desuden en sand mester, når det gælder billeder fra luften. 

Mest berømt er projektet “Air”, hvor en række af verdens mest prominente storbyer er foreviget fra kilometers højde.

tilt shift Allentown i Pennsylvania
Dukkeby

Allentown i Pennsylvania er foreviget med favoritobjektivet, 45 mm tilt shift, som får det til at ligne en miniatureby.

© Vincent Laforet

Tilt shift er favoritobjektivet

I et interview med Digital FOTO fortæller Vincent, at hans absolutte favoritoptik, som han bruger ofte både til luftfotos og andre motiver, er et tilt shift-objektiv. 

Det flytter fokusplanet og kan skabe en meget afgrænset dybdeskarphed. Mange arkitekturfotografer bruger et tilt shift for at rette op på styrtende linjer.

“Det begyndte med, at jeg i 2006 kedede mig lidt og testede et tilt shift-objektiv og fandt ud af, at man kunne få mennesker og ting til at ligne miniatureudgaver. Hvis man skyder med et tilt shift fra luften og nedad eller fra siden, så det, der er i fokus, bliver skarpt og resten uskarpt, så får det verden til at ligne legetøj. Det er blevet en meget vigtig del af min karriere,” forklarer Vincent.

I Fordelszonen kan du se en video med Vincent Laforet, der fortæller om, hvordan man bruger tilt shift til en flot miniatureeffekt. 

Vincent Laforets guide til at bruge tilt shift

  • Sæt kamera og objektiv på stativ.
  • Komponér motivet ved at bruge live view.
  • Tilt så objektivet ved fysisk at justere på det for at opnå miniatureeffekten, og lås positionen fast med knappen på objektivet.
  • Læg nu fokus ved at zoome ind, gerne helt op til 10x, på kameraets skærm, og tryk på udløserknappen.
  • Du kan med fordel anvende en fjernudløser.

> Læs også: Alt du skal vide om tilt shift-objektiver

Gode råd fra Vincent Laforet

  • Gå efter at befinde dig tre til fire niveauer højere end dit motiv.
  • Brug helst en vidvinkel og en så stor blænde som muligt.
  • Brug live view til at forstørre, så du kan lægge fokus præcist.

I Digital FOTO nr. 15/2018 kan du læse et stort personligt interview med Vincent Laforet, hvor han fortæller om sine vilde flyveture, sine ungdomsdrømme og sine bedste fototips.

Tegn abonnement på Digital FOTO, og læs det nye blad med det samme på din smartphone eller tablet med Wype-appen. Her får du desuden adgang til de ni seneste blade af Digital FOTO.

Du får naturligvis også adgang til Fordelszonen med det samme. Fordelszonen er Digital FOTOs online univers, der er fyldt med videokurser, guider, presets, actions og meget mere.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...