Reflekser i brilleglas

Når lyset falder skidt, kan det give grimme reflekser i brilleglassene. Se her, hvordan du undgår dem

© Shutterstock

Sådan slipper du for at fotografere reflekser i briller

Når du skal fotografere portrætter af personer med briller, kan du opleve store problemer med reflekser i brilleglassene, også selv om du ikke bruger blitz. Det problem har vi en god løsning på.

Reflekser i briller kan være meget drilagtige at retouchere væk i billedbehandling. 

Det kan godt lade sig gøre, hvis du er meget tålmodig og ekstrem omhyggelig, da resultatet ellers kan blive ret dårligt.

Derfor vil vi anbefale en anden løsning. 

Det er nemlig meget bedre at undgå reflekserne allerede i optagelsen. Det kræver bare, at du orienterer dig i forhold til lyset omkring, den du skal fotografere.

Hold øje med lyset

Reflekser i briller

Her falder lyset skidt i forhold til brillerne, og reflekser i brilleglassene bliver tydelige.

© Shutterstock
portrætfoto Uden reflekser i briller

Ved at lade personen dreje hovedet lidt væk fra lyset, er reflekserne i brilleglassene nu forsvundet - uden at lyset i billedet i øvrigt er blevet dårligere.

© Shutterstock

Kommer lyset oppefra, hvad det som regel gør, er tricket ganske enkelt at bede personen sænke hovedet lidt.

Hvis det ikke hjælper, så lad personen dreje hovedet en smule. Ellers må fotografen flytte sig tilsvarende. 

Fotograferer du i naturligt lys, kan du let se effekten, allerede inden du trykker på udløseren. Forsøg dig frem med forskellige poseringer som både er flatterende for modellen, og hvor reflekserne bliver minimeret. 

Undgå blitz hvis du kan 

Bruger du ekstern blitz, kan du pege lyset op og bagud i forhold til dig og lade lyset reflektere i loftet. 

Med en indbygget blitz er reflekser næsten umulige at undgå, da blitzlyset så vil komme lige i hovedet på personen. Men du kan stadig forsøge dig med at justere på modellens posering for at få det bedste resultat. 

Læs også: 5 tips til bedre fotos med indbygget flash

Få flere svar i Digital FOTO

Spørgsmålet om reflekser i brilleglas kommer fra Brevkassen i Digital FOTO. Her kan du få svar på alle mulige fotorelaterede ting. 

I det aktuelle blad kan du blandt andet læse om, hvorfor der kommer korn i dine billeder, hvorfor du måske (måske ikke) bør investere i et fiskeøjeobjektiv og du kan blive klogere på P-program.

Køb magasinet i din bladbutik eller tegn abonnement. Som abonnent får du med det samme adgang til det aktuelle blad og de ni seneste blade i vores magasinapp Wype. 

Lige nu får du to numre af Digital FOTO og vores store kursusbog til billedbehandling "100 tips og kurser" for kun 49 kroner. Se tilbuddet her.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...