Arkitektur fotografi med kitobjektiv

Dit kitobjektiv er yderst brugbart til arkitekturfotografi. Læs her, hvordan du udnytter det til at få de fedeste billeder.

© Digital FOTO

Skyd byen med dit kitobjektiv

Der er ingen grund til at afholde sig fra at fotografere arkitektur, bare fordi du ikke ejer et stort arsenal af kostbart glas. Faktisk er dit kitobjektiv ideelt til denne genre. Se her, hvordan du får forrygende billeder af byen, fx med et 18-55mm.

21. februar 2019 af Sarah Marie Winter

Når det gælder arkitektur, griber mange fotografer straks ud efter optikken med den bredeste billedvinkel, nemlig den kraftige vidvinkel. 

Men bare fordi vidvinklen kan fange hele motivet, betyder det ikke, at den giver de mest interessante billeder. 

Hvis du i stedet sætter et objektiv på kameraet, som du ikke er vant til at bruge til arkitektur, tvinger du dig selv til at tænke i nye og anderledes baner – og det er ofte sådan, de originale idéer opstår.

Kitobjektivet er perfekt til arkitekturfotos

Dit kitobjektiv er fx et glimrende valg, når du vil fotografere arkitektur. 

Det har nemlig en række fordele, fx et alsidigt brændviddeområde, der betyder, at du både kan komme meget tæt på og meget langt væk fra de bygninger, du står overfor.

> Læs også: Få det bedste ud af dit kitobjektiv

De fleste kitobjektiver har desuden indbygget billedstablisering, hvilket er et stort plus, når vi taler om arkitekturfotografi, hvor det er ekstremt vigtigt, at linjer står snorlige og knivskarpt.

Og så er kitobjektivets væsentligste ulempe – at de ikke er ret lysstærke – ikke noget problem i arkitekturfotografi. 

Her skal blænden nemlig oftest ligge på F8.0 eller derover, og du vil primært komme til at skyde udenfor om dagen, hvor lyset er godt.

Herunder får du fire tips til at fotografere byen med dit kitobjektiv. 

1. Fokuser på gentagelser

Meget moderne arkitektur består af ­gentagelser, og den moderate zoom i dit kitobjektiv er perfekt til at fange disse gentagelser og få en stærk komposition.

En god idé er at lade bygningen fylde hele billedfladen. Det giver mange tilfælde en stærkere komposition, end hvis der kan anes et stykke himmel i toppen.

Her får du fire tips til at fotografere byen med dit kitobjektiv. 

> Læs alt, du skal vide om komposition her

2. Brug forbipasserende

Ofte forsøger vi at undgå mennesker i arkitekturbilleder, men husk på, at al arkitektur er skabt af mennesker, og de hører derfor naturligt til i og omkring bygninger.

Samtidig kan et ­menneske både vise en bygnings proportioner og give billedet et strejf af humor, som i billedet herunder, der er taget i ­Københavns Nordhavnskvarter, hvor vinden ofte er ret voldsom.

Arkitektur fotografi med kitobjektiv

Brug fx det gyldne lys om morgenen til at fremhæve en orange ­murstensbygning. Når du har kompositionen på plads, så vent på, at der går en forbipasserende ind i billedet.

© Digital FOTO

3. Indram bygningen

Vi har ofte en tendens til at forsøge at isolere en imponerende bygning, så det kun er den i billedet, men det giver stort set altid et lidt tomt billede, hvor konteksten mangler. 

Brug kitobjektivet til at indramme bygningen, så den bliver mere interessant at se på. 

Stil dig fx inde i en port ­eller under et træ, og zoom ind, til portens bue eller grenene danner en spændende forgrund.

4. Brug live view

Det er let at komme til at vippe kameraet opad for at få hele bygningen med i billedet, men hvis du vil undgå styrtende linjer, så hold det vinkelret på motivet. 

Tit kan det betale sig at bruge live view til at komponere billedet, da du så vil kunne holde kameraet højere oppe i luften og få mere bygning med.

> Læs også: 5 fordele ved at bruge live view, når du fotograferer

Få meget mere arkitekturfotografi i Digital FOTO

Vi har væbnet os med et kit-, et tele- og et tilt-shift-objektiv, og i det nyeste nummer af Digital FOTO kan du se, hvordan du kan få blændende bybilleder med hvert af disse objektiver. 

Hvert objektiv har nemlig sine egne fordele, og i artiklen får du masser af tips til, hvordan du udnytter disse – og naturligvis også inspiration til, hvilke motiver du skal kaste dig over.

Du får også hjælp til, hvordan du kan rette op på styrtende linjer i billedbehandlingen, samt til, hvordan du kan give dine pletskud en dramatisk sort-hvid-konvertering. 

Har du ikke fået tegnet abonnement endnu? Lige nu kan du få en smart kamerataske og to numre af Digital FOTO for kun 98 kr. inkl. porto og ekspedition.

Bliv abonnent nu og få adgang til de mange videoer og guider i Fordelszonen med det samme. Som abonnent kan du også læse de seneste 12 numre af Digital FOTO på din telefon eller tablet med appen Wype

Digital FOTO 14/2019
Digital FOTO 14/2019

I Digital FOTO 4/2019 får du masser af tips og tricks til arkitekturfotografi. Som abonnent kan du læse artiklen med det samme i appen Wype

© Digital FOTO

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...