Mobiltelefoner er blevet rigtig gode til at tage billeder, men der er stadig mange situationer, hvor du får meget bedre billeder med rigtigt kameraudstyr. Det gælder blandt andet, når du tager billeder i svagt lys.
I løbet af de seneste år er flere telefoner begyndt at bruge computerkraft og flere billeder, der sættes sammen til ét, for at skabe et godt billede i svagt lys. Og resultaterne bliver også typisk ganske udmærkede. Du skal dog typisk holde telefonen stille i et par sekunder, mens billedet tages.
Selv om systemkameraet ikke bruger computerkraft til at danne billedet, og selv om de bedste telefoner kan tage rigtig flotte fotos i svagt lys, foretrækker vi dog et rigtigt kamera, når lyset bliver svagt.
>Læs også: Sådan bruger du ISO-indstillingerne
Billedsensoren i et systemkamera er nemlig meget større end i mobiltelefonen. Det betyder, at hver pixel er langt større, og dermed kan indfange mere lys. Derfor bliver detaljerne meget flottere, hvor billederne fra telefonen kan se lidt mudrede ud, når man zoomer ind i dem.

Her har vi fotograferet samme motiv håndholdt i den blå time med en af markedets bedste telefoner til venstre og med et systemkamera til højre. Lys og farver er fine i begge billeder. Billedet fra systemkameraet er optaget i raw-format og justeret i Lightroom.

Når vi går tættere på, er det tydeligt, at detaljerne i billedet fra systemkameraet er meget bedre. Billedet fremstår skarpere, og du kan i højere grad fornemme strukturer.
>Læs også: Det betyder tallene på dit objektiv
Med kameraet kan du desuden roligt skrue ISO-værdien op til fx 3200 eller 6400, uden at billedet bliver voldsomt kornet. Med en høj ISO kan du sikre en forholdsvis hurtig lukkertid, så du slet ikke skal vente flere sekunder. Telefonerne kan sjældent gå så højt op i ISO, og allerede omkring ISO 1000 kan der være en hel del støj.