spejlreflekskamera forårsklar


3 tips der får dit fotoudstyr i forårshumør

Så er det endelig blevet forår, og det er tid til at gøre kameraet klar til den nye sæson. Her er tre tips, der sikrer dig bedre billeder fra dit fotogrej.

22. februar 2021

Så er det endelig blevet forår, og det er tid til at gøre kameraet klar til den nye sæson. Her er tre tips, der sikrer dig bedre billeder fra dit fotogrej – samtidigt med at du forlænger dit udstyrs levetid.

Alle de forårsprojekter, du har drømt om det sidste lange stykke tid, kan snart blive en realitet. Vinteren synger nemlig på sidste vers, og det giver anledning til flere fototure.

Men inden du pakker kameraet i tasken, er det en god idé at sørge for, at dit kamera er klar til foråret.

Det behøver ikke at tage lang tid, og vi lover dig, at når det er gjort, vil dit kamera ofte fungere mindst lige så godt, som da du købte det. Her får du tre tips til, hvordan du gør dit kamera klar til foråret.

1. Opdatér kameraet med ny firmware

Kameraproducenterne laver jævnligt ny firmware, der kan indeholde fejlrettelser, forbedringer eller sågar nye funktioner.

Det er derfor en god idé at tjekke, om der er ny firmware til dit kamera. Det kan du se på producentens hjemmeside – typisk under support, hvor du finder din kameramodel. Du skal som oftest hente den nye firmware på computeren og gemme den på et hukommelseskort, som du sætter i kameraet.

På producentens hjemmeside beskrives det, hvordan du skal gøre med dit kamera. Følg instruktionen nøje. Husk at kameraets batteri skal være fuldt opladt. Tjek også, om der er ny firmware til dine objektiver.

> Læs også: Derfor skal du opdatere dit kameras firmware

Kamera der opdaterer firmware.

Det er vigtigt, at du ikke slukker dit kamera, mens det opdaterer firmwaren.

© Shutterstock

2. Finjustér kameraets autofokus

På et spejlreflekskamera er det ikke sikkert, at autofokussystemet rammer helt rigtigt, når du skal stille skarpt og bruger søgeren.

Med funktionen AF-mikrojustering eller AF-finjustering i kameraets menusystem kan du få autofokus helt på plads. Brug stativ, og fokusér først med funktionen live view, hvor kameraet bruger kontrastdetektion. Slå live view fra, og fokusér på samme punkt med fasedetektion. Hvis fokus flytter sig lidt, skal du justere i menuen.

Prøv med forskellige værdier, indtil fokus ikke længere rykker sig, når du skifter mellem kontrast- og fasedetektion, og tjek skarpheden på skærmen. Har du før justeret autofokussystemet, er det stadig godt at gøre det igen, da fokus kan have rykket sig lidt. 

Gentag processen med alle dine objektiver.

> Læs også: Finjustér din autofokus

Kamera med live view slået til

Hold øje med om fokus flytter sig bare det mindste, når du skifter mellem kontrast- og fasedetektion.

© Shutterstock

3. Fjern skidt og snavs fra kameraet

Skidt på spejlet i dit spejlreflekskamera kan vise sig i søgeren og være irriterende, selvom det ikke kommer med på billederne. Brug en blæsebold til at fjerne det snavs, der sidder løst.

Overfladen må ikke få ridser, så vær forsigtig, når du bruger blæsebolden. Her kan det være fristende at bruge en lille klud med noget rengøringsmiddel på, men det går ikke.

Hvis du bruger rengøringsmiddel og vand til at rense spejlet, kan det efterlade spor og give små ridser.

I denne video kan du se, hvordan du renser kamera, objektiv og taske, så du er sikker på, at støv og skidt er fjernet ordentligt. 

> Læs også: Bliv klar til foråret med ny e-bog

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...