Landskabsfotograf bevæger sig rundt i Norges flotte fjelde hvor han er fotograferet i den blå time
© Shutterstock

5 stykker udstyr til landskabsfotografen

Der er mange typer udstyr som landskabsfotografer ynder at bruge for at få lækre motiver i al slags vejr. Her har vi samlet fem af de vigtigste stykker udstyr til dig.

Mange dygtige landskabsfotografer har det til fælles, at de forstår at pakke en fototaske ordentligt til formålet. 

Den må nemlig hverken have for få skarpe objektiver, filtre og andet kvalitetsudstyr, men næsten vigtigere er det samtidig, at den ikke bliver for tung, for man skal som fotograf ofte gå lange ture for at komme rundt til sine motiver. 

1. Snør vandrestøvlerne og husk regnslaget

Det første stykke udstyr er af samme grund de rigtige vandresko eller -støvler, for det er nemlig typisk deres fortjeneste, at man som fotograf kommer frem til den rigtige position, hvorfra det eventyrlige landskabsmotiv kan tages.

Skal du på længere vandreture, kan det herudover også anbefales at have sokker på til formålet, som holder dine fødder fri for vabler. 

Det er herudover også en god idé at have regntøj og regnslag med til både fotograf og kamera, for mange af de bedste landskabsmotiver fås, når vejret viser sig fra sin mest barske side. 

mand iført vandrestøvler trasker ud af sti for at finde et sted at fotografere

Vil du være sikker på, at der er gode landskabsbilleder at få på din næstefototur, så kan du på onlinetjenesten Google Maps finde eksempler på andre brugeres billeder fra området, du vil på tur i.

© Shutterstock

Pak din skarpeste optik 

Du har måske hørt, at landskabsbilleder altid skal tages med vidvinkelobjektiver, men det er ofte en forsimplet sandhed.

Man kan nemlig sagtens tage gode billeder af landskabsmotiver med længere brændvidder, det kræver blot, at man er villig til at bevæge sig. 

Det, der til gengæld ofte er langt vigtigere, er, at du har din skarpeste optik med dig, når du skal ud at fotografere landskaber. 

Jo skarpere dit objektiv tegner, jo sjovere er det nemlig at granske dine pletskud senere, når du kommer hjem og fx importerer dem i dit redigeringsprogram. 

Test derfor gerne dine objektiver på forskellige blændeåbninger fx fra F4.0 til F13, og se efter, hvor objektivet tegner skarpest.

> Læs også Sådan overfører du bedst dine billeder til computeren

Pol-filter glatter vand og fjerner refleksioner

Et filter, der er særligt populært blandt landskabsfotografer, er pol-filteret, som sørger for at begrænse lyset, så det udelukkende falder ind fra en vinkel. 

Det har flere fordele, bl.a. at det øger farvemætning og kontrast i billedet, som ofte gør billedet mere spændende at kigge på. 

Filtrene fås i mange varianter med forskellige styrker og fatninger, og du kan endda få variable pol-filtre, som giver dig mulighed for at formindske den mængde lys, der når frem til kameraets sensor op til flere gange. 

Det har også den fordel, at du kan glatte vandet i et vandfald eller en brusende flod, så det behageligt blødt og lækkert at se på.

Vand ved stranden udglattes af lang lukkertid

Med både pol- og ND-filtre får du mulighed for at bruge længere lukkertider, som udglatter vand og anden bevægelse på en flot måde. 

© Shutterstock

Rejsestativet giver dig frihed

Man kommer ikke udenom, at et godt stativ er enormt vigtigt for de fleste landskabsfotografer, og jo lettere det er, jo oftere får det også lov at komme med på tur. 

Derfor anbefaler vi dig kigge efter stativer, hvor "rejse" eller "letvægt" indgår i navnet, for det vil ofte give dig det bedste udvalg af velegnede stativer til landskaber. 

Når du vælger stativet, er det herudover en god idé at teste det i udfoldet tilstand, før du køber, for så vil du bl.a. kunne se, om benene er for tynde og ustabile til at støtte dit udstyr. 

> Læs også Sådan vælger du det rigtige stativ

Kikkerten sparer benene og giver bedre billeder

Det sidste nyttige udstyr, som du kan tage med dig på næste landskabstur i det fri, er en god kikkert til mellemdistancen fx med 8 gange zoom. 

Med den kan du nemlig ofte se og vurdere, om det er værd at gå henimod et landemærke for at tage billeder eller ej. 

Vi anbefaler, at du finder en let kikkert dog med en objektivdiameter på minimum 40 mm – det sørger for, at du også kan få glæde af kikkerten, når tusmørket sænker sig og ikke kun midt på dagen. 

> Læs også Deltag i konkurrencen om en kikkert med smartfokus

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...