Computere med kamera

Sådan får du bedre plads på computeren

Når harddisken er fyldt, er det nemt at rydde op, så du får plads til nye optagelser. Se, hvordan du skaber mere plads på både Mac og Windows.

17. oktober 2022 af Kristoffer Engbo

Hvis pladsen bliver trang på computerens harddisk, risikerer du, at Photoshop ikke kan bruges, fordi der ikke er plads til midlertidige filer. Du kan desuden ikke gemme nye optagelser, og du bliver mødt med konstante advarsler fra styresystemet.

Det er der råd for.

Udover en generel oprydning i billeder, du alligevel ikke vil gemme, dubletter og lignende er der en række ting, der kan frigive masser af plads på både Mac og Windows-computere.

Tøm papirkurven

Når man sletter filer, forsvinder de som standard ikke med det samme, men ligger i papirkurven, hvor man stadig har mulighed for at gendanne dem, hvis man fortryder.

Her fylder filerne dog også, og du kan spare mange gigabytes ved at tømme papirkurven. På både Mac- og Windows-computere, højreklikker du på papirkurven og vælger Tøm papirkurv eller lignende.

Tøm mappen Downloads

Som standard lægger MacOS og Windows hentede filer i mappen Downloads eller Overførsler, og det er en god idé at slette dem, du ikke længere skal bruge, indimellem. Gennemgå derfor mappen.

>Læs også: 8 gode tips til at undgå problemer med hukommelseskortet

Slet programmer

Der er ingen grund til at have programmer liggende, du alligevel aldrig bruger. De optager blot plads på harddisken. Slet dem, du ikke bruger, ved at vælge Indstillinger og Apps på Windows. Klik på de programmer du vil slette, og vælg Fjern. 

På en Mac åbner du Finder og vælger Programmer. Herefter kan du trække apps, du ikke bruger ned i papirkurven.

Mappen Applications på Mac

Du kan blot trække programikonet ned i papirkurven for at slette programmer på Mac.

Slet gamle versioner af Photoshop

Cirka en gang om året kommer der ny version af fx Photoshop, og har du abonnement på Creative Cloud får du automatisk tilbudt den nyeste version. Typisk slettes den gamle dog ikke, når du installerer den nye, og derfor kan du have flere versioner af programmet liggende på computeren.

Du sletter de gamle versioner ved at åbne Creative Cloud. Under Alle apps kan du se, hvilke programmer du har installeret. Er der dubletter, kan du slette de ældste ved at klikke på de tre prikker ud for programmet og vælge Afinstaller.

>Læs også: 4 gratis programmer til billedbehanding

Tøm papirkurven i Fotos på Mac

På en Mac er det ikke nok bare at tømme papirkurven i docken. Appen Fotos har fx sin egen papirkurv, så hvis du har ryddet op og slettet mange billeder i Fotos, så ligger de stadig i programmets papirkurv, hvor de automatisk slettes efter 30 dage. Har du brug for pladsen med det samme, kan du tømme appens papirkurv selv.

Appen Fotos på Mac.

Vælg papirkurven, der fx hedder Slettet for nylig, i venstre side af Fotos, og klik derefter på knappen Slet alle eller Delete All oppe til højre. 

Slet unødvendige filer på Windows

Du kan ofte fjerne mange gigabytes ved at lave en såkaldt diskoprydning på Windows-computere. Her kan styresystemet slette fx midlertidige filer, installationsfiler til opdateringer og meget andet, du typisk ikke har brug for.

>Hent vores motivkort til bedre billeder her

Diskoprydning på Windows

Du kan se, hvor meget plads du sparer, ud for hvert punkt, når du laver en diskoprydning.

Du foretager en diskoprydning ved at vælge Denne pc og højreklikke på harddisken, du vil rydde op på. Vælg Egenskaber og klik på Diskoprydning. Klik på Ryd op i systemfilerne. Nu får du en liste med ting, du kan slette. Sæt flueben ud for dem, du vil slette, og klik på OK for at slette dem.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...