Sådan bruger du en kikkert

En kraftig kikkert er et uundværligt værktøj for fotografer, der er ude efter vilde dyr og fugle. Se her, hvordan du bruger en kikkert.

© Shutterstock

Dyrefotografens bedste ven: Sådan bruger du en kikkert

Når du skal spotte vilde dyr eller fugle i naturen, er kikkerten din bedste ven. Det kræver dog, at du ved præcis, hvordan den skal bruges. Få gode råd til at få mest muligt ud af din kikkert her.

26. februar 2019

Med en kikkert i fototasken kan du nemt spotte motiver på lang afstand, og derfor er kikkerten et populært redskab blandt fugle- og dyrefotografer. 

Hvis du aldrig har brugt en kikkert til dit fotografi, kan det dog være lidt svært at komme i gang. 

Men når du først har fået justeret kikkerten og øvet dig i at bruge den, vil du med garanti opleve, at den er uundværlig, når du vil fotografere dyr i det fri.

Indstil kikkerten til dine øjne

Når du har anskaffet dig en kikkert, er det vigtigt at du justerer den, så den passer præcist til dine øjne. 

Det gør du ved at kigge på en stillestående genstand. Luk først højre øje og stil på midterskruen, indtil du ser helt skarpt med venstre øje. 

Luk så venstre øje, og stil skarpt ved at dreje det højre okular (de små linser på kikkerten, som vender ind mod øjnene) indtil du også ser skarpt med højre øje. 

Når det er gjort, skal du kun justere afstanden til det, du kigger på, ved at stille på midterskruen.

Par med kikkert

En kikkert gør det nemt at spotte motiver, når du er på fototur. 

© Shutterstock

Øv dig i at bruge kikkerten

Når kikkerten er tilpasset, kan du øve dig i at bruge den til at komme tættere på motiver. 

Det er en god idé at begynde med at kigge på et motiv, der ikke bevæger sig, fx et hus eller en statue. Justér kikkerten, så billedet står skarpt.

Ret så kikkerten mod et motiv, der er længere væk, og som bevæger sig en lille smule, fx grene i vinden eller et flag på en flagstang. Justér igen kikkerten, så billedet står skarpt.

Til sidst kan du så begynde at stille skarpt på fugle. Start med foderbrættet ude i haven, hvor der hele tiden kommer fugle forbi, og hvor de er mindre sky end i den vilde natur.

> Læs også: Sådan fotograferer du fugle i flugt

Hold kikkerten stabilt

De fleste gode kikkerter er også forholdsvist tunge, og hvis du holder forkert på kikkerten, kan det være svært at få ret meget ud af dens funktioner.

Hold derfor på kikkerten med begge hænder og hold albuerne tæt ind til kroppen. Kikkerten skal balancere mellem dine pegefingre og tommelfingre, og de andre fingre skal holde rundt om den.

Det er vigtigt, at du ikke holder for hårdt fast, da det kan forårsage bevægelser. 

Hvis der er et træ eller en mur i nærheden, så læn dig op af den, eller brug hegn, træstubbe eller sten til at understøtte din kikkert, mens du sidder på hug.

Mange kikkerter giver også mulighed for at bruge en adapter, så du kan fastgøre kikkerten til et stativ. Det er brugbart, hvis du skal bruge kikkerten i lang tid til fx fugle eller stjerner.

> Læs også: Sådan afkoder du en kikkert

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...