Fuglefotografering ørn

Ørnen er fotograferet til venstre i billedet. Det fungerer bedst her, fordi fuglen er på vej mod højre.

© Shutterstock

Sådan fotograferer du fugle i flugt

For at fotografere fugle i flugt gælder det både om at vælge det rigtige udstyr og de rigtige indstillinger. Især kameraets autofokus kommer nemlig på en stor opgave. Her får du vores bedste fuglefotograferings tips.

At fotografere fugle, som kommer flyvende i høj fart, hører til en af de mest krævende fotodiscipliner. 

Her bliver kameraets fokussystem sat på en af de allerstørste opgaver, og selv den mest erfarne fuglefotograf må leve med at et hav af fejlskud.

Her får du en guide til, hvordan du får skarpe fotos af fugle i flugt.


Udstyr til fuglefotografering

Når du skal skyde actionbilleder af fugle, skal du have et kraftigt tele- eller zoomobjektiv på minimum 300 mm, hvis kameraet har full-frame-sensor.

Har kameraet APS-C-sensor, kan du på grund af brændviddeforlængelsen klare dig med 200 mm og eventuelt en telekonverter.

Har du råd, er objektiver på 400 eller 500 mm dog at foretrække. Så undgår du at skulle beskære billedet, og du får også en højere opløsning med flere detaljer i dit fuglefoto.

> Læs også: De bedste kameraindstillinger til fugle i haven

Fuglefotografering objektiv: Zoomobjektiver

Zoomobjektiver med et område på 100-400 mm er fleksible og kan bruges håndholdt til dyre- og fuglefotografering. 

© Canon

Serieoptagelse giver flere chancer

Vælg serieoptagelse i kameraet, når du fotograferer fugle. Det er bedst, hvis kameraet kan tage flere end seks billeder i sekundet, da det giver et tilpas stort udvalg af fotos, som du kan vælge imellem bagefter.

For at udnytte kameraets hastighed skal du også vælge et hurtigt hukommelseskort. Ellers kan du opleve, at kameraets buffer ikke bliver tømt hurtigt nok, og så er fuglen fløjet.

Serieoptagelse er gode til fuglefotografering

Serieoptagelses-indstillingen hedder High Speed Continuous hos Canon og CH hos Nikon. 

© Digital FOTO

Fugle i flugt kræver hurtige lukkertider

Der findes ikke en universel lukkertid, når det kommer til at fotografere fugle i flugt, men vi anbefaler som regel en lukkertid på omkring 1/2000. Det gør sig især gældende, når det drejer sig om store fugle såsom ørne og falke.

Med en lukkertid på omkring 1/2000 sekund kan du nemlig fastfryse fuglene, selvom de flyver med en utrolig fart.

Skyder du billederne i gråvejr, så sæt ISO-værdien til omring 2500. Det samme gælder, hvis du fotograferer en mørk fugl foran en mørk baggrund. Eller hvis fuglen flyver foran en mørk klippeformation. 

> Se videoen: På ørnetur i Norge

Fugl i flugt fanger ørred i havoverfladen

I stedet for en enkel, blå himmel, består baggrunden her både af græs og vandsprøjt. Det er med til at beskrive miljø og omgivelser. Her er det vigtigt, at baggrunden er sløret og ikke tager opmærksomhed fra fuglen.

© Shutterstock

Skarpe fotos af fugle med billedstabilisering

Brug objektivets indbyggede billedstabilisering, hvis du fotograferer fugle håndholdt – ikke mindst hvis du fotograferer fra en gyngende båd. Ofte er der to eller tre indstillinger. 

Bruger du fx Canon, skal du vælge Mode 2 til panorering. Har du et Nikon-kamera, skal du vælge indstillingen Normal, hvis du står på fast grund, mens du skal vælge indstillingen Active, hvis du fx fotograferer fra en båd i bevægelse. 

Andre mærker har tilsvarende indstillingsvalg. Bruger du stativ, bør du slå billedstabiliseringen fra, da indstillingen ellers kan risikere at give den modsatte effekt.

Ørn fanger sit bytte i havoverfladen

Et stativ med en enkelt fod giver den mobilitet, som er nødvendig, når du fotograferer fugle i flugt.

© Shutterstock

Kontinuerlig autofokus til fuglefotografering

Vælg kontinuerlig autofokus så autofokussen følger det punkt, du har fokuseret på, selv om motivet bevæger sig. Indstillingen hedder AI Servo på Canon og AFC på Nikon. 

I menuen indstiller du autofokus til at bruge så mange fokuspunkter som muligt, da de kommunikerer med hinanden. 

Tryk udløseren halvt ned for at fokusere. Panorér og tryk udløseren i bund, lige før fuglen er, hvor du helst vil fange den, og fortsæt bevægelsen. 

Hvis fuglen kommer flyvende direkte imod dig, er det bedre at vælge ét fokuspunkt.

Læs også: Sådan får du mest ud af kameraets autofokus

Fokuspunkter til fuglefotografering

Kontinuerlig autofokus hjælper med at fastholde motivet i det meste af billedfladen. Det fungerer godt til fuglefotografering.

© Nikon

Optimal lysmåling til fugle i flugt

Hvis fuglen er relativt tæt på, kan du med fordel bruge matrixmåling, mens spotmåling er bedre, hvis fuglen er langt væk på en blå eller lys himmel. 

Her kan fuglen nemlig let blive en sort silhuet, hvis ikke du måler lyset på den. 

Har du tid til det, kan du med fordel fokusere på et kontrastfyldt område, da kameraet kan have svært ved at stille skarpt på områder uden kontrast.

Isfugl fanger små fisk i vandoverfladen.

Gør det til en vane at tage et billede, inden du sniger dig ind på motivet. Skyd løbende, og tjek altid eksponeringen, inden du går videre.

© Shutterstock

Lås fokus når fuglen letter

Hvis du fx starter med at fotografere en stillesiddende fugl, og den pludselig letter, kan du øge dine chancer for en skarpt billede med indstillingen låst fokus.

På ganske kort tid kan fuglen nemlig have flyttet sig en halv meter, og det gør, at fokus bliver uskarpt, men med indstillingen slået til vil kameraet analysere, at fuglen har flyttet sig, og sådan kommer fokus til at ligge rigtigt.

Funktionen hedder noget forskelligt alt efter kameramærke, men oftest noget i stil med Lock On AF: Flexible Spot eller bare Lock On AF.

> Læs også: Sådan bruger du autofokuspunkterne i dit kamera

Vælg et kortere fokusområde ved fotografering af fugle

På nogle teleobjektiver er det også muligt at indsnævre fokusområdet fra fx 6,4 m til uendeligt. 

Det er smart, for så undgår du, at autofokussen jager fokus i et alt for stort område, også kaldet hunting. Det giver en langt hurtigere og mere sikker fokusering, når du fotograferer fugle. 

Læs også: 5 skarpe tips til naturbilleder

Ørn letter fra græsset.

Når du har valgt AF Lock On, skal du trykke udløserknappen halvvejs ned, og derefter sørge for at fuglen er indenfor rammen af billedet. 

© Shutterstock

Fuglefotografi med nemmere panorering

Hvis du bruger store teleobjektiver og har kameraet på stativ, er det en god idé at investere i et såkaldt gimbal-hoved. 

På grund af det perfekte balancepunkt opnår du en ekstrem præcision og hurtighed under panorering.  

Et gimbal-hoved giver også den mobilitet, du behøver, når du optager fugle i flugt. Når du spotter fuglen, du vil fotografere, er det nemmere at lave en glidende bevægelse uden, at kameraet rystes.

Jobu gimbal til fuglefotografering

Med en gimbal på stativet er det nemmere lave en glidende panorering i flere vinkler i naturfotografering.

© Jobu

Redaktionen anbefaler: Stor pakke til fuglefotos

Hvis du er interesseret i fuglefotos, og du gerne vil dygtiggøre dig yderligere, så anbefaler vi vores fuglepakke. Her får du en masse indhold, som klæder dig godt på til at tage fantastiske fotos af fugle.

Se, hvordan du kommer tæt på fuglene, og hvilke kamerainstillinger du skal bruge i de forskellige situationer. 

Følg også naturfotografen Morten Hilmers guide til, hvordan han fotograferer fugle. Her fortæller Hilmer blandt andet om, hvordan han indstiller sit kamera, og hvilket udstyr han bruger.

I pakken får du en masse viden om, hvordan du fotograferer store og små fugle, og du får desuden en guide til, hvilke fugle du kan fotografere i nærheden af dig.

Få 1 nr. af Digital FOTO + Fordelzonen, hvor du finder fuglepakken blandt en masse andre fotofordele for kun 29 kroner.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...