Mand fotograferer på stativ

Køber du et billigt stativ, følger hovedet med. Investerer du i et professionelt stativ, kan du kombinere mærker efter eget valg. Kuglehoveder er meget fleksible og derfor velegnede til fotografi.

© Shutterstock

4 tips til skarpe billeder med kamerastativ

I mange situationer er et kamerastativ uundværligt, når du fotograferer, men det er ikke altid nok bare at sætte kameraet på stativet. Hvis du følger disse fire tips, er det slut med slørede billeder taget på stativ.

Der findes flere motiver, hvor det er nødvendigt med et fotostativ, hvis du vil have et vellykket billede. Det gælder bl.a., når du vil skyde landskabsbilleder med lav ISO, lave HDR-optagelser eller time-lapse.

Her er det et must, at dit kamera er sat på et stativ, og at stativet står stabilt og solidt placeret – ellers vil det kunne ses i dine billeder.

Her guider vi dig, hvordan du kan styre udenom de mest typiske fejl, fotografer laver, når de fotograferer med et kamerastativ.

> Få et kamerastativ til 0 kr., når du bestiller to numre af Digital FOTO for 148 kr. inkl. levering lige her

1. Stram skruer og spænder efter

Det er vigtigt, at du strammer alle skruer godt til, når du har fundet den rigtige komposition. Du risikerer nemlig, at stativet står og bevæger sig ganske lidt, og det er faktisk nok til, at du får slørede billeder, når du skyder med lukkertider over ét sekund.

Når du ikke strammer efter, risikerer du også, at stativet vælter med kameraet på, hvis du har sat et tungt objektiv for enden af kameraet.

> Læs også: Dynamisk omfang: Derfor er det vigtigt

Vandfald fotograferet med lang lukkertid

Langstidsoptagelser i dagslys kræver stativ. Her kan du også give vandet en silkeblød overflade med en længere lukkertid.

© Shutterstock

2. Stil stativet stabilt og sikkert

Det værst tænkelige scenarie er, at stativet vælter, fordi det står ustabilt. Selvom stativets maksimale belastning ikke nødvendigvis overskrides, så kan et ustabilt fundament sagtens få stativ og kamera til at vælte – og det forårsager ofte store skader på dit fotoudstyr.

Her kan den krog, der sidder lige under midtersøjlen, være en ekstra hjælp, da den giver en øget stabilitet, hvis du hænger noget tungt i den.

De fleste stativer kan klare flere kilo, end det et kamera og et objektiv tilsammen vejer. Derfor kan du sagtens presse stativet mere ved at hænge noget ekstra tungt på det, så det presses ned mod jorden.

3. Tag remmen af kameraet

Blæser det, risikerer du, at remmen slår mod stativet og skaber rystelser. Derfor skal remmen afmonteres, når du fotograferer i blæsevejr.

> Læs også: 7 grunde til at bruge kamerastativ

Mand fotograferer solnedgangen ved stranden.

For at tage panoramabilleder i meget høj opløsning er det nødvendigt at tage en serie billeder med forskelligt udsnit, som du efterfølgende sætter sammen i fx Photoshop.

© Shutterstock

4. Undgå rystelser fra spejlets bevægelse

Selvom kameraet er på stativ, kan der komme rystelser fra spejlets bevægelse i et spejlreflekskamera, når kameraet eksponerer.

Derfor bør du slå spejlet op, så du undgår de små rystelser, som kan give uskarpe billeder. Du finder funktionen i optagemenuen, og den hedder typisk Låsning af spejl eller MUP (Mirror Lockup).

Når funktionen er slået til, slår spejlet ikke op i det øjeblik kameraet eksponerer, og derfor vil man heller ikke kunne se de små rystelser i dine billeder.

Læs mere om landskabsbilleder og kamerastativer i Digital FOTO

I Digital FOTO 5/2021 kan læse endnu mere om, hvordan du får skarpe billeder ved at bruge et kamerastativ. Her guider vi dig til, hvordan du får flotte naturbilleder, uanset om du fotograferer landskaber, action eller makro.

Endnu ikke abonnent? Lige nu kan du for 99 kr. + porto få to numre af magasinet + et lystelt, der sikrer en ensartet baggrund og perfekt lys i fx dine makrofotos. Lysteltet har en værdi af 399 kr.!

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...