Smartphone på fotostativ

Et lille bordstativ, som også kan bruges til almindelige kameraer, fungerer fint til de fleste optagelser. Derudover skal du have en holder til telefonen, som skrues på stativet.

© Shutterstock

5 grunde til at sætte din kameratelefon på et fotostativ

Med din smartphone på et stativ får du helt nye billedmuligheder og meget bedre kvalitet. Se her, hvor du især kan drage fordel af et stativ til din mobiltelefon.

Et fotostativ er en uundværlig del af en god fotoudrustning, og det kan også løfte dine mobilbilleder til helt nye højder. 

Her er de vigtigste grunde til at bruge et stativ til din telefon.

1. Du får bedre fotos om natten

I svagt lys skal man bruge længere lukkertider, og det betyder, at billederne nemt bliver rystede, når du holder telefonen i hænderne. Det slipper du for med et stativ.

Dine billeder bliver ikke bare skarpere, men du kan også få et mere rent billede. På mange telefoner kan du nemlig indstille lukkertid og ISO manuelt. 

I det svage lys vil automatikken skrue op for ISO, men det giver grimme korn i billederne.

Er der ikke noget i motivet, der bevæger sig, kan du derfor sætte telefonen på stativ og skrue op for lukkertiden og ned for ISO. Nu får du et skarpt billede uden støj.

2. Du får flottere videooptagelser

Det giver et kæmpe løft til videooptagelserne, når kameraet står helt stille, og billedet ikke ryster eller dingler rundt. For seeren bliver det nemmere at se, hvad der foregår, og detaljerne bliver ikke så udtværede.

Når telefonen står på stativ, risikerer du heller ikke at komme til at berøre eller dække for huller til mikrofoner, hvilket giver skramlende eller dæmpet lyd.

> Læs også: Skyd den bedste video med mobilen, action kamera og det store kamera

3. Dine selfies får et løft

Normalt bruger man kameraet på telefonens front til at tage selfies, men det er der flere problemer i. For det første er frontkameraets kvalitet ikke lige så god som bagsidekameraets. Bagsidekameraet give typisk flere detaljer og bedre farver.

For det andet kigger du ofte på skærmen når billedet tages, og det giver ikke det samme nærvær, som hvis du kigger ind i telefonens kamera. For det tredje vil dele af din arm ofte komme med på billedet.

Alle tre problemer slipper du for med et stativ, hvor du retter bagsidekameraet mod dig selv og ikke bliver distraheret af skærmen. Med en lille bluetooth-fjernbetjening kan du udløse kameraet uden at røre telefonen.

4. Du kan skyde med lange lukkertider

Nogle kamera-apps til telefonen giver mulighed for at skyde med lukkertider på flere sekunder for fx at lave en effekt, hvor mennesker i bevægelse udtværes, eller et vandfald får en blød overflade i stedet for at være frosset.

Telefonen skal dog stå helt stille, så andre ellementer ikke bliver slørede, fordi fotografen ryster lidt på hænderne. 

Med et stativ sikrer du, at alt andet end det, der bevæger sig i motivet, bliver skarpt.

> Læs også: Derfor skal du fotografere med mobiltelefonen – nogle gange

Vandfald

Billedet her er taget med en smartphone og eksponeret i flere sekunder, så vandet i vandfaldet har fået en blød effekt.

© Kristoffer Engbo

5. Du kan sætte farten op

Mange telefoner kan optage en lang serie billeder som sættes sammen til en film, hvor hastigheden er sat kraftigt i vejret, så skyerne farer hen over himlen, eller et sandslot er færdigt på få sekunder.

Den type optagelser kan du kun lave, hvis kameraet står stille, og med et stativ har du optimale muligheder for at få den helt rigtige komposition, da du kan pege telefonen i lige præcis den retning, du har brug for.

Læs mere: Sådan laver du nemt timelapse med kamera og telefon

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...