fotograf med mobilkamera

Der er mange fordele ved at optimere mobiltelefonens kamera. 

© Ragnar Vorel // Unsplash

Derfor skal du fotografere med mobiltelefonen - nogle gange

Den er altid ved hånden, den er let at håndtere og den tager faktisk ganske gode billeder. Her får du tre grunde til at fotografere med din mobiltelefon - og tre grunde til hvorfor den aldrig vil kunne erstatte dit rigtige kamera.

11. september 2018

Der er ingen tvivl om, at kameraet i mobiltelefonen har ændret fotografiet gennem de sidste 10 år. Nu kan alle fotografere, og der bliver taget billeder som aldrig før. 

Men for os, som gerne vil lidt mere end bare fange et snapshot til Instagram, er der ikke muligheder nok i det mobile kamera, selvom det bliver bedre hver gang, der kommer en ny model. 

Heldigvis er der forskellige typer af ekstraudstyr og apps, som gør mobilkameraet både bedre og sjovere, uden at det fylder alverden i tasken. 

Lige nu kan du få tre objektiver til din mobil til en helt særlig pris med Digital FOTO. - Se dem her.

Her er mobiltelefonen dit bedste kamera:

1. På festival og til koncerter

Her må du som regel ikke medbringe dit spejreflekskamera, så mobiltelefonen er din eneste mulighed, og du kan godt få gode billeder, selvom du står lidt langt væk fra scenen. 

Tjek denne artikel for at se, hvordan du får mest muligt ud af dit mobilkamera. 


Mobiltelefoner til koncert

Mobilkameraet er ofte det eneste kamera, du kan tage med til en koncert, hvis ikke du har specielle tilladelser. 

© Samuel Zeller // Unsplash

2. På vandretur med familien

Når du skal gå langt, og måske endda har børnene med eller bagage på slæb, så er det både bøvlet og tungt at have det store kamera med i tasken.

Det betyder ikke, at du ikke kan være kreativ. Hvis du investerer i ekstra objektiver til dit mobilkamera, kan du stadig tage fx makrofotos i høj kvalitet.

Få tre objektiver til din mobil til en helt særlig pris med Digital FOTO. - Se dem her.

Mobilfotograf i smukt landskab

Hvis du er på vandretur i bjergene, er det ikke sikkert, du orker slæbe rundt på dit store kamera. Mobilen er oftest altid ved hånden til nogle smukke landskabsbilleder som her. 

© Adrian // Unsplash

3. På stranden

Sand og vand er ikke det bedste selskab for dit spejlreflekskamera. Selvom de større modeller ofte er vejrforseglede, forhindrer det ikke strandens sand i at krybe ind i knapper og kroge. Her er mobilkameraet perfekt.

For du går alligevel aldrig på stranden uden din telefon, vel?

Du skal naturligvis ikke tage mobilen med i vandet med mindre du har et undervandshus eller lignende som kan beskytte den. Det kan du købe for 2-300 kroner. 

Læs mere om at tage mobilen med i vandet og flere tips til at optimere mobilens kamera her.

Solnedgang fotograferet med mobiltelefon

Tit er mobilkameraet det eneste, du har, når du står på stranden og solnedgangen er fantastisk. 

© Nigel Tadyanehondo // Unsplash

Selvom mobilens kamera er praktisk, nemt og altid ved hånden, kommer det aldrig til at erstatte det "rigtige" kamera - i hvert fald ikke for os, som elsker at fotografere.

Vi har ikke de samme muligheder for brændvidder, blænder og manuelle indstillinger, og der er situationer, hvor mobilen bare ikke kan følge med. 

Her kan dit mobilkamera ikke erstatte dit "rigtige" kamera:

1. Lange eksponeringer 

Mobilkameraets indstillingsmuligheder varierer fra mærke til mærke, men vi er endnu ikke nået dertil, hvor du kan styre kameraet 100% manuelt. 

Derfor er det svært at få gode resultater med mobilen om natten, hvor lyset er svagt eller hvis du vil lave kreative billeder med fx. stjerner og nordlys, som kræver lidt ekstra af kameraet. 

Læs også: Lange eksponeringer: derfor er det sjovt - og svært

Stjernehimmel fotograferet med lang lukkertid

Et billede som dette kan du ikke fotografere med mobilens kamera. 

© Paul Morris // Unsplash

2. Dybdeskarphed

Du kan godt arbejde med en lille dybdeskarphed på din mobiltelefon - altså få et motiv til at stå skarpt, mens baggrunden bliver sløret. Men da mobilkameraet ikke giver dig mulighed for at justere på blænde og brændvidde, oplever du hurtigt begrænsninger.

Det kræver derfor, at dit motiv er meget tæt på kameraet, hvis du vil opnå effekten med din mobil.

Med et eksternt objektiv til mobiltelefonen kan du få bedre muligheder, men hvis en lille dybdeskarphed er noget, du stræber efter, er mobilen bare ikke det rette kamera.

Lige nu kan du få tre objektiver til din mobil til en helt særlig pris med Digital FOTO. - Se dem her.

Brudepar fotograferet med lille dybdeskarphed

Du kan ikke tage et billede som dette med lille dybdeskarphed og sløret baggrund med din mobiltelefon. Du kan få effekten med mobilen, men det kræver, at du er meget tæt på dit motiv eller at du redigerer dig til det. 

© Shutterstock

3. Kreativ med flash

Hvis du gerne vil arbejde med flash - enten kreativt eller fordi du fotograferer under dårlige lysforhold, slår mobilen ikke til. 

De fleste mobiler har indbygget flash, men den har ringe rækkevidde, og du har ikke rigtig mulighed for at arbejde med ekstern flash. 

Mobilen som supplement til dit rigtige kamera

Der er situationer, hvor vi gerne vil have rigtig gode billeder fx bryllup og konfirmation. Men det betyder naturligvis ikke, at mobilkameraet ikke skal i brug, her er den bare bedst som supplement til bedre udstyr. 

Med et rigtigt digitalkamera sikrer du, at både billedkvalitet og opløsning bliver så godt som muligt - især hvis du har en øvet fotograf bag kameraet. 

Redaktionen anbefaler: Objektiver til mobiltelefonen

Du får meget mere ud af dit mobilkamera, hvis du sætter eksterne objektiver på. 

Så kan du bla. få fiskeøjeeffekt, ekstra vidvinkel og mulighed for at gå helt på tæt blomster og dyr med makro. 

Altså udvider du pludselig det kamera, du altid har ved hånden, til at kunne håndtere næsten alle typer af motiver. Og så bliver det bare lidt sjovere at fotografere med mobilen. 

Lige nu kan du få et 3-i-1-objektivkit til din mobiltelefon med to numre af Digital FOTO for kun 49 kroner. Se tilbuddet her. 

Er du allerede abonnent, kan du snart købe objektiverne i Moreshop med rabat, når du logger ind med dit abonnementsnummer. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...