Når du fx skal ud og skyde billeder i den blå time med lange lukkertider, har du ikke kun brug for et godt stativ. Også hovedet, som kameraet monteres på, spiller en vigtig rolle. Det er nemlig ikke helt ligegyldigt, hvilken type du vælger.
Hver af de typer, som findes på markedet har deres fordele, der gør dem særligt velegnede til bestemte motiver eller opgaver. Fælles for dem er, at de som regel kan tage de standardiserede Arca-kameraplader, så du nemt kan skifte mellem flere stativer.
Her gennemgår vi de mest almindelige stativhoveder.
>Læs også: Sådan vælger du det rigtige kamerastativ

Trevejshovedet har lange justeringsarme, som er præcise. Hovedet er dog stort og tungt. I dette tilfælde ser det endda ud til, at fotografen har overladt arbejdet til andre.
© ShutterstockDet klassiske stativhoved
Når man taler om stativhoveder i klassisk forstand, vil mange tænke på det såkaldte trevejshoved. Dette hoved er typisk udstyret med tre kontrolgreb, som man bruger til at justere kameraets vinkel med.
Fordelen med trevejshovedet er, at du kan indstille kameraets retning meget præcist. Til gengæld må du leve med et hoved, der både fylder og vejer meget.
Trevejshovedet giver derfor mere mening i fotostudiet end på fototuren.

Kuglehovedet gør det lynhurtigt at justere kameraets vinkel.
© ShutterstockKuglehovedet fungerer til det meste
Det mest udbredte stativhoved i dag er det såkaldte kuglehoved, og det har stort set overtaget markedet fra de trevejshoveder, der dominerede før i tiden.
Kuglehovedet er smart, fordi det er kompakt. Kuglekonstruktionen gør desuden, at du kan bevæge kameraet i alle retningen ved at løsne en enkelt justeringsskrue. Det gør det hurtigt og nemt at bruge stativ i de fleste omgivelser.
Nogle kuglehoveder har flere justeringsskruer. Ofte er der nemlig også en, der lader dig dreje hovedet i vandret linje, hvilket er perfekt til panoramaer. I nogle tilfælde er der også en tredje skrue, som giver dig mulighed for at justere, hvor meget modstand, der skal være, når du bevæger hovedet.
>Læs også: 7 grunde til at bruge kamerastativ

Her bruger fotografen et såkaldt gimbalhoved, som er perfekt, når store objektiver skal bevæges sikkert og hurtigt.
© ShutterstockGimbalhovedet er perfekt til fart
Hvis du har set fotografer stå med et pudsigt stativhoved, der er formet som en bøjle, er der tale om et såkaldt gimbalhoved.
Dette stativhoved er perfekt til optagelser med store teler, når du skal fotografere motiver i fart.
Gimbalhovedet har nemlig den egenskab, at du kan vippe objektivet op og ned i en flydende bevægelse, samtidig med at du drejer det. Det er noget mange fuglefotografer sætter pris på, når der er fugle i flugt – eller sportsfotografer, der skal fange hurtige motiver.
Dette hoved giver ikke så meget mening at bruge i andre sammenhænge.

Videohovedet kan kendes på den enkelte lange arm.
© ShutterstockVideohoveder er fleksible
Hvis du især er glad for at optage video, skal du gå efter et såkaldt videohoved. Her kan du kontrollere kameraets bevægelse ved hjælp af en enkelt kontrolarm.
Den lange arm har sin store fordel ved, at du kan panorere og vippe kameraet op og ned i en meget blød bevægelse. Det kan tilmed gøres ret præcist. Oftest er der også en dæmpende mekanisme inde i hovedet, så sikrer de bløde bevægelser.
Videohovedet kan snildt fungere til fotos også.
>Læs også: 5 tips til bedre landskabsbilleder

Benro Polaris er et stativhovedet, der kan tage billederne for dig.
© BenroDet intelligente stativhoved
Det sidste stativhoved, vi har taget med, er lidt af en joker.
Det er Benro Polaris, der ved hjælp af kunstig intelligens, også kaldte AI, kan indstille kameraet for dig efter den motivtype, du har kastet dig over.
Du kan læse mere om det særlige stativhoved, der endnu er under udvikling her.