© Shutterstock

Disse tre objektiver bør du eje

Ønsker du en objektivsamling, der kan dække en bred mængde fotoopgaver, så start med disse tre typer objektiver.

28. august 2023 af Rasmus Elm Rasmussen

Systemkameraer bliver ofte solgt med et kit-objektiv, skabt til et fleksibelt udvalg af scenarier. Der er typisk en vis grad af zoom og en fornuftig blændeåbning, men det er ikke med dette objektiv du kommer til at tage blændende portrætter, storslåede landskabsbilleder eller perfekte fuglefoto. 

Det er når du bruger mere specialiserede objektiver, at magien opstår. Med en relativt lille samling kommer du langt. Her er tre typer, som vil give dig stærke forudsætninger i en bred række af fotoscenarier. 

1. 50 mm prime: Allround og portræt

2. 70-200 mm tele: Dyr og sport

3. 24 mm vidvinkel: Landskab og arkitektur

1. 50 mm prime: Allround og portrætter

Hvis du skal have ét objektiv, er der gode argumenter for at det skal være et 50 mm prime-objektiv. Brændvidden på 50 mm matcher det menneskelige øjes geometri optimalt. Du får derfor en harmonisk og naturlig gengivelse af motivet. 

Ved at vælge en prime, uden zoom, simplificeres designet, og det betyder, at der er plads til en stor blændeåbning, uden at det vælter budgettet. F.1.8 eller endnu større fås til overkommelige priser. 

En stor blændeåbning giver flot baggrundssløring, og det gør objektivet ideelt til portrætter. 

Et 50 mm objektiv gengiver proportionerne som øjet ser dem og er derfor velegnet til portrætter.
50 mm objektiv.

Et 50 mm prime-objektiv fylder ikke meget og fås til fornuftige priser, selv med store blændeåbninger som giver flot baggrundssløring.

© Shutterstock.

2. 70-200 mm tele: Dyr og sport

Når du vil tættere på, skal der er en tele til. Det kan være dyre- og fuglefotografi, sport og koncertfotografi samt meget andet. Vælger du en zoom med brændvidde på 70-200 mm får du stor fleksibilitet, så du hurtigt kan omstille dig fra noget, der er nært til noget, der er langt væk, som biler på en racerbane eller omflakkende fugle. 

Teleobjektiver fungerer også glimrende til portrætter, da de giver god baggrundssløring og komprimerer billedet på en måde der klæder ansigter godt. 

Køber du et teleobjektiv primært for at skyde fotografere fugle og vilde dyr, er det værd at overveje en større brændvidde. Så bliver priserne dog også markant højere. Du kan dog spare lidt ved at gå efter en prime-model med fast brændvidde og lille blændeåbning.

Læs også: Test dine objektiver og få højere kvalitet

Med denne brændvidde er du godt dækket ind til både sport og dyrefoto.
70-200 mm teleobjektiv.

Med et teleobjektiv kommer du tættere på uden at miste billedkvalitet.

© Shutterstock.

3. 24 mm vidvinkel: Landskab og arkitektur

Når du vil skyde overdådige landskaber, arkitektur og gruppebilleder skal du bruge et vidvinkel-objektiv. 24 mm er et fint udgangspunkt. Her er proportionerne naturlige og du får meget med i vidden. Sådan et objektiv fås til overkommelig pris. 

Du behøver ikke at prioritere en stor blændeåbning, da stor skarphed i hele billedet typisk er hvad man går efter i landskaber og lignende.  

Ønsker du at billedet skal strække sig endnu længere ud siderne skal du gå efter en større brændvidde, men så vil fortegningen i kanterne også blive mere udtalt. 

Billedet buer i siderne, når du fotografere med vidvinkel. men det er ikke voldsomt på en moderat brændvidde som 24 mm.
24 mm vidvinkel

Du få meget med i vidden, når du skyder med vindvinkelobjektiv.

© Shutterstock.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...