Fotograf med systemkamera.

Det kan synes som en jungle, når du kigger efter nyt objektiv – særligt hvis du ikke kender de mange forkortelser og betegnelser. 

© Shutterstock

Sådan fungerer dit objektiv

I denne artikel kigger vi ind i objektiver og forklarer, hvad de mange små dele gør for dine fotos. På den måde ved du også bedre, hvad du skal kigge efter, når du er på jagt efter et nyt objektiv.

Objektivet er et teknologisk vidunder i glas, elektronik og mekanik.

Når producenterne pensionerer et objektiv og lancerer en ny model med samme specifikationer, er det uden undtagelse synligt skarpere end sin forgænger.

Nye glassorter, forbedret opbygning, bedre coating af linserne samt designændringer gør, at objektiverne løbende bliver bedre og bedre.

Desværre er det ikke muligt at læse sig til billedkvaliteten ud fra objektivets opbygning og specifikationer.

Styr på fatningerne

Fatningen definerer overgangen fra objektivet til kameraet. Det er her de elektroniske signaler fra objektivet skal sendes videre ind i kameraets logik og sørge for den perfekte optagelse.

Da både kameraer og objektiver har forskellige funktionalitet er der også forskel på, hvordan de enkelte fatninger ser ud, og hvordan de passer sammen.

Canon har sammen med Sony tre typer af fatninger – også kaldet mounts, mens Nikon, Pentax og Fujifilm har to. Leica har hele fire forskellige fatninger, mens Olympus, Panasonic og Sigma kun har en type fatning.

Læs mere om, hvad de mange forkortelser på objektiverne betyder og få styr på sammenhængen mellem sensorstørrelse og brændvidden i magasinet Digital FOTO 2/2017, som er på gaden nu. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...