Canon RF-objektiver

Canons nyeste fatning er RF, men kan ikke bruges på alle Canon-kameraer.

© Canon

Hvilke objektiver kan jeg sætte på mit Canon-kamera?

Her får du overblikket over Canons forskellige fatninger, og hvilke objektiver du kan bruge på dit kamera.

Digitalkameraer fra Canon findes med fire forskellige fatninger, og objektiverne, du vælger, skal passe til den fatning, dit kameraer her. 

Her kan du se, hvilke objektiver du kan bruge, alt efter, hvilket Canon-kamera du har.

EF-M-fatningen

Denne fatning bruges på Canons spejlløse kameraer i EOS M-serien, der har en billedsensor i APS-C-størrelse. 

Canon EOS M6 Mark II

Canon EOS M6 Mark II er et af de kameraer, som benytter EF-M-objektiver.

© Canon

Canon laver i skrivende stund otte objektiver med EF M-fatning. Ved hjælp af adapteren EF-EOS M, der fås for omkring 1000 kroner, kan du også bruge EF- og EF-S-objektiver til Canons spejlreflekskameraer på et Canon EOS M-kamera.

>Læs også: 5 brændvidder du skal kende

Udvalget af uoriginale objektiver med EF-M-fatning er ikke stort. Der findes nogle få modeller fra Tamron, Sigma, Samyang og Laowa. På internettet kan du også finde objektiver fra fx Viltrox og 7artisans.

RF-fatningen

Canons spejlløse systemkameraer med en stor full-frame-sensor i EOS R-serien benytter RF-fatningen. Det gælder fx Canon EOS R6 og Canon EOS R

Selv om fatningen er forholdsvis ny, laver Canon allerede et bredt udvalg af både zoomobjektiver og objektiver med fast brændvidde.

Du kan også købe RF-objektiver fra nogle få andre producenter, fx Samyang og Laowa, men der er endnu ikke så mange objektiver fra uoriginale producenter.

>Læs også: Derfor er full-frame bedst

Canon EOS R6

Canon EOS R6 har en RF-fatning. Ved hjælp af Canons EF-EOS R-adaptere kan du bruge EF- og EF-S-objektiver på dit EOS R-kamera.

© Canon

EF-S-fatningen

Objektiverne med EF-S-fatning passer til Canons spejlreflekskameraer med APS-C-sensorer, fx Canon EOS 90D, Canon EOS 2000D og Canon EOS 250D.

Canon har et stort udvalg af zoomobjektiver og nogle få objektiver med fast brændvidde. Tamron, Sigma og Tokina laver nogle få objektiver der passer til Canons spejlrefleksakemaer med APS-C-sensor.

>Læs også: Hvilket objektiv skal jeg vælge?

Du kan dog også bruge alle objektiver til EF-fatningen på Canons spejlreflekskameraer med APS-C-sensorer. Her bliver billedetudsnittet blot beskåret i forhold til, når du bruger EF-objektiverne på full-frame-kameraer.

Canon EOS 850D

EF-S-objektiverne er lavet specielt til Canons spejlreflekskameraer med APS-C-sensorer, som fx Canon EOS 850D.

© Canon

Selv om selve fatningen er den samme som EF, så kan man ikke bruge EF-S-objektiver på Canons full-frame-huse. EF-S-objektiverne rager nemlig længere ind i kamerahusene, hvor der ikke er plads i full-frame-kameraerne.

EF-fatningen

Canons spejlreflekskameraer med full-frame-sensorer, fx Canon EOS 6D Mark II og Canon EOS 5D Mark IV, benytter EF-objektiver, som Canon har lavet siden 1987.

Canon laver selv et stort udvalg af objektiver, lige fra kraftig vidvinkel til voldsom tele. Og du kan også få specialobjektiver som fiskeøje og tilt/shift.

Canon EF 600mm F4.0L IS III USM

Canon laver blandt andet kraftige tele, som denne Canon EF 600mm F4.0L IS III USM, med EF-fatning.

© Canon

Mange uoriginale producenter, heriblandt Tamron, Sigma, Samyang, Tokina og Laowa laver også objektiver med denne fatning.

EF-objektiverne kan også bruges på Canons spejlreflekskameraer med APS-C-sensorer, som også bruger EF-S-fatning. EF-S-objektiverne kan dog ikke bruges på full-frame-kameraer.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...