Når du køber et kamera, følger der som regel et kitobjektiv med.
Ofte er der en del at spare ved at købe kamera og objektiv som en samlet pakke, men hvis du er glad for at fotografere, vil du højst sandsynligt få lyst til at udvide din samling af objektiver med tiden.
En af de største fordele ved at bruge spejlrefleks- eller systemkamera er, at du kan udskifte objektivet, så det passer perfekt til det, du vil fotografere. Nogle motiver kræver fx en kraftig tele, der kan gå helt tæt på, mens andre kræver en vild vidvinkel, der kan indfange alt.
Hvis det er første gang, du skal købe nyt objektiv, kan det virke helt uoverskueligt at finde ud af, hvad det bedste valg er. Derfor har vi lavet denne guide, der forhåbentlig besvarer alle dine spørgsmål.
Læs også: Få det bedste ud af dit kitobjektiv
Hvad er brændvidden?

Det afgørende, når du skal købe objektiv, er brændvidden. Du skal nemlig bruge forskellige brændvidder, alt efter, hvad du vil fotografere.
© ShutterstockObjektiver inddeles efter deres brændvidde, så for at forstå forskellen mellem objektiverne, skal du også vide, hvad brændvidde er.
Brændvidden er et udtryk for objektivets evne til at komme tættere på motivet. Helt konkret er brændvidden afstanden mellem det forreste linseelement i objektivet og billedsensoren. I fotografiets verden måles brændvidden i millimeter.
Hvis du sætter et objektiv med en længere brændvidde på dit kamera, vil dit synsfelt blive indsnævret, hvilket betyder, at du vil kunne se mindre igennem linsen. Samtidig vil du se en forstørrelse af det, kameraet peger på.
Hvis du omvendt sætter et objektiv med en kortere brændvidde på dit kamera, vil du kunne se mere igennem linsen, men det, kameraet peger på, vil blive formindsket.
> Læs også: Disse 5 brændvidder skal du kende
Hvilke typer objektiver findes der?
Som sagt inddeles objektiver efter den brændvidde, de dækker. Overordnet set findes der otte typer brændviddeområder, som vi beskriver længere nede i denne artikel.
Brændviddeområder
Samtidig skelnes der mellem objektiver med fast brændvidde og objektiver med zoom.
På objektiver med fast brændvidde står der kun ét tal, fx 35mm, mens der på zoomobjektiver står to tal, fx 18-55mm. Det indikerer, at brændvidden går fra 18 mm til 55 mm.
Begge slags objektiver har deres fordele og ulemper. Et zoomobjektiv er i mange tilfælde mere anvendeligt, fordi du kan bruge det til mange forskellige motiver. Til gengæld er objektiver med fast brændvidde mindre, lettere og typisk mere lysstærke end zoomobjektiver.
Læs også: Det betyder tallene på dit objektiv
1. Objektiver i normalområdet

Med et objektiv i normalområdet kan du komponere stramt, hvilket kan være stærkt i fx arkitekturfotografi.
© ShutterstockObjektiver, der dækker 35-60 mm, ligger i normalområdet. 50 mm er den brændvidde, der svarer bedst til det menneskelige syn.
Derfor vil billeder taget på denne brændvidde virke rolige og naturlige at kigge på, samt have minimal fortegning.
Objektiver i normalområdet er velegnede til landskaber, arkitektur, street og portrætter. Dog vil du skulle gå ret tæt på motivet for at kunne tage et klassisk portræt, hvor det kun er ansigtet, der er med i billedet.
2. Makroobjektiver

Med et makroobjektiv på kameraet bliver dybdeskarpheden meget lille, og du kan derfor bruge en blænde på fx F7.1 og stadig få en flot baggrundssløring.
© ShutterstockMakroobjektiver er en lidt speciel type objektiver.
De dækker 50-200 mm og har derfor samme brændvidde som flere andre objektiver, men har nogle helt særlige optiske fordele.
Makroobjektiver er nemlig i stand til at gengive et motiv i størrelsesforholdet 1:1, når du fotograferer på den mindst mulige afstand. Det betyder, at motivet får den samme størrelse på sensoren, som det har i virkeligheden, og det giver en fantastisk detaljegengivelse.
Makroobjektiver er ideelle til små motiver, fx blomster eller insekter, men kan også bruges til fx portrætter, hvor du vil få en flot baggrundssløring, hvis du bruger den største blændeåbning.
> Læs også: Alt dette skal du vide om makro
3. Korte teleobjektiver

Et teleobjektiv giver naturlige proportioner og mulighed for at få en flot, sløret baggrund selv på de mindre blændeåbninger.
© ShutterstockObjektiver, der dækker 60-150 mm, betegnes som korte teleobjektiver, og de er især velegnede til at fotografere portrætter, action og dyr.
Her får du nemlig en perfekt afstand til motivet, baggrunden bliver godt sløret, og ansigter fremstår med naturlige proportioner uden fortegning.
4. Moderate teleobjektiver

Med en tele på fx 300mm kan du på god afstand fange fx hurtige motorcykler. En lukkertid på 1/1000 sekund er fin, hvis kørerne kommer imod dig.
© ShutterstockObjektiver, der dækker 150-300 mm, betegnes som moderate teleobjektiver, og de er yderst anvendelige, uanset om du fotograferer portrætter, sport eller dyr.
Selv landskaber er denne objektivtype god til, da brændvidden trækker perspektivet sammen og får elementer i horisonten til at virke tættere på motivet, end de i virkeligheden er.
Det giver mere interessante billeder, idet der "sker mere" igennem hele billedfladen.
Mange allroundobjektiver dækker området fint.
5. Lange teleobjektiver

Med en lang tele på 300-600mm kan du få billeder af dyr, du aldrig nogensinde selv ville kunne komme tæt på - fx denne lapugleunge.
© ShutterstockObjektiver, der dækker 300-600 mm, betegnes som lange teleobjektiver, og med dem kan du komme tættere på motivet end med nogen anden objektivtype. Det er uundværligt, hvis du fx skal fotografere dyr i naturen eller hurtig action.
Også ved landskaber og arkitektur giver de lange teleobjektiver dig et fortrin. Du kan gå helt tæt på detaljer i stedet for at få det fulde overblik, og du kan udvælge områder, som indeholder noget særligt.
Er du fascineret af stjernehimlen eller vil fotografere fuldmånen, kan du få meget detaljerede billeder med et langt teleobjektiv. Husk at sætte kameraet på stativ.
6. Vidvinkelobjektiver

Vidvinkelperspektivet er perfekt til at fange de storslåede landskaber – og det findes faktisk i de fleste kitobjektiver.
© ShutterstockDe fleste fotografer har en moderat vidvinkel til rådighed. Brændviddeområdet på 24-35 mm ligger nemlig indenfor de 18-55 mm, som de fleste kitobjektiver byder på.
Vidvinkelobjektiver er især gode til landskaber, arkitektur og gadefotografi. Selv med en moderat vidvinkel på fx 28 mm kan du få meget med i dine landskabsbilleder, og faktisk er der mange gadefotografer, der aldrig bruger andet end et 35 mm-objektiv.
7. Ultravidvinkelobjektiver

Den kraftige vidvinkel giver en stor dybdeskarphed, hvilket er perfekt, hvis du fx skal fotografere storbyer.
© ShutterstockObjektiver på 14-24mm betegnes som ultravidvinkelobjektiver, og de er uundværlige, hvis du skal fotografere de store vidder.
Forholdet mellem elementerne i for- og baggrund får det nærmest til at se ud, som om motivet trækkes ud som en elastik.
Den kraftige vidvinkel giver et ekstremt perspektiv og en kraftig fortegning, der fx lader bygninger vælte ind fra siderne, og det kan give nogle meget effektfulde billeder. Derfor er denne objektivtype velegnet til især landskaber og arkitektur, men også til street.
> Læs også: Sådan får du mest ud af din vidvinkel
8. Fiskeøjeobjektiver

Den voldsomme fortegning i fiskeøjeobjektivet kan få horisonten til at bøje, hvilket kan give en surrealistisk effekt.
© ShutterstockFiskeøjeobjektiver dækker en brændvidde på 8-14mm, og med denne objektivtype får du det ultimative vidvinkelobjektiv.
Den ekstreme billedvinkel betyder, at alt, hvad der er foran dig, kommer med i billedet – og i nogle tilfælde også noget af det, der befinder sig helt ude i periferien af dit synsfelt. Det giver en voldsom, effektfuld fortegning.
Du kan også bruge fiskeøjeobjektiver til at fotografere action, og mange actionkameraer som GoPro bruger faktisk ekstreme vidvinkelobjektiver eller fiskeøjeobjektiver.
Vær opmærksom på crop-faktoren
Hvis du har et kamera med APS-C-sensor, skal du være opmærksom på, at den angivne brændvidde på objektivet ikke er den, du får, når du sætter objektivet på kameraet.
En APS-C-sensor er nemlig mindre end en full-frame-sensor, og du skal derfor gange brændvidden med 1,5 eller 1,6, afhængig af, hvilket kameramærke, du har. Med Canon er det 1,6, og med Nikon er det 1,5.
På den måde bliver et 70 mm-objektiv til et 112 mm-objektiv. Forholdet kaldes "crop factor" og henviser til, at billedet bliver beskåret, når man bruger et kamera med APS-C-sensor.
Det betyder, at du kommer tættere på motivet, end du ville med en full-frame-sensor.
Læs også: Få styr på kameraernes sensorstørrelser
Bliv en mester til billedbehandling
Har du helt styr på, hvordan du gør farverne flottere og detaljerne skarpere, når du redigerer dine billeder?
Ellers er det måske nu, du skal lære det.
Digital FOTO har netop udgivet en ny bog med 100 tips og kurser til Photoshop, Lightroom og Elements. Bogen er skrevet, så der er noget til alle niveauer. Altså får du glæde af den, uanset om du er nybegynder eller allerede fotograferer i raw og redigerer alle dine billeder.
Med bogen i hånden kan du nemt bringe dine billeder til helt nye højder takket være de udførlige trin for trin-vejledninger, hvor vi guider dig gennem de forskellige funktioner, justeringsmuligheder og effekter.
Lige nu kan du få bogen 100 Tips og kurser med to numre af Digital FOTO for kun 49 kroner + porto. I alt 98 kroner. Læs mere om bogen her.

Bliv ekspert i billedbehandling med vores nye bog fyldt med tips og kurser til Lightroom, Photoshop og Elements.
© Digital FOTO