Rally moderat teleobjektiv

Action er nemt at fange med allroundobjektivet indstillet på teleindstilling.

© Evren Kalinbacak/Shutterstock

Få perfekte billeder med et moderat teleobjektiv

Med et zoomobjektiv, der rækker op til brændvidder 200 eller 300 mm, er du klædt godt på i rigtig mange situationer. Her får du vores bedste tips.

Ofte sælges både spejlrefleks-og systemkameraer i sæt med såkaldte allround-objektiver på fx 18-135 mm eller 18-200 mm - også kaldet moderat tele. 

Den ekstra udgift ved at vælge et moderat teleobjektiv fremfor det vanlige kit-objektiv på 18-55 mm, er ofte givet godt ud. 

Har kameraet en APS-C-sensor, skal du indregne brændviddeforlængelsen, som er omkring 1,5 x. Har du et 18-200 mm-objektiv på dit APS-C-kamera, har du altså cirka 27-300 mm til rådighed. 

Allround-objektivet godt til mange forskellige motiver

Området, der betegnes som moderat tele, giver dig optimale muligheder, uanset om motivet er action, dyr eller portrætter. 

Selv landskaber kan du have succes med, da brændvidden effektfuldt trækker perspektivet sammen og får elementer i horisonten til at virke tættere på motivet, end de i virkeligheden er.

Du er godt kørende, hvis du vil fotografere sport i en sportshal eller fange hurtige motiver på racerbanen, og til portrætter har du også gode kort på hånden. 

Du skal blot have god afstand til baggrunden, så kan du let opnå en perfekt baggrundssløring.

> Læs også: Forstå dybdeskarphed på 5 minutter

Sony E 18-200mm F3.5-6.3

De fleste kameraproducenter har objektiver, der dækker området fra 18 mm til 200 mm. På tele svarer det til 300 mm, hvis kameraet har APS-C-sensor.

© Sony

Moderat tele er kompakt i forhold til brændvidden

Fordelene ved allroundobjektivet er blandt andet, at det ikke fylder så meget i tasken som en stor teleoptik – og så er de væsentligt billigere. Selv om du ofte må leve med forholdsvis lave lysstyrker på fuld teleindstilling, så kan du sagtens få rigtig gode billeder.

En blænde på F5.6 eller F6.5 er ikke unormalt, når du zoomer ind med et allroundobjektiv, så her er det en fordel, hvis kameraets er god til at minimere støj ved høj ISO. 

Har du valgt Auto-ISO, så hold øje med, hvor høj ISO kameraet vil foreslå. 

Hvis du får meget støj ved høj ISO, så brug en længere lukkertid og stativ.

Dyr i naturen allround objektiv

Selv med et allroundobjektiv med god tele kan du komme tæt på vilde dyr i naturen.

© Paul Tessier/Shutterstock

Få ekstra lysstyrke til full-frame

Udvalget af objektiver i topkvalitet til APS-C-kameraer, der dækker området omkring 18-200 mm, er ikke så stort. Her kan du dog bruge de store zoomobjektiver i L-serien på 70-200 mm, som er bygget til full-frame. Her får du blænder ned til F2.8.

Det er ikke uden grund, at disse objektiver er så populære. Pris og vægt er typisk høj, men du får stor lysstyrke og en meget fin optisk kvalitet. 

Med et sådan et objektiv på et APS-C-kamera får du et område, som svarer til omkring 105 til 300 mm.

Har du helt styr på APS-C og full-frame? Ellers kan du læse mere om sensorstørrelser her. 

Styr på billedstabilisering i allroundobjektivet

En del objektiver i dette brændviddeområde har avanceret billedstabilisering indbygget, som kan indstilles efter optagesituationen. 

Nogle indstillinger er optimale ved panorering, mens andre fx er dedikeret til optagelser, hvor du befinder dig i et køretøj i bevægelse.

> Læs også: Sådan virker billedstabilisering i dit kamera

> Få tre objektiver til din mobil til en helt særlig pris med Digital FOTO. Se dem her

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...