Vil du have gode billeder af sky fugle og andre pattedyr i naturen, er det en fordel med en kraftig tele.
Desværre koster de lange brændvidder typisk titusindvis af kroner, men en god og billig genvej er at bruge en såkaldt telekonverter eller extender.
Telekonvertere virker i store træk som en slags forstørrelsesglas og monteres mellem kamerahuset og objektivet.
De har en række optiske linser som i en normal optik, der sørger for at sprede lysstrålerne ekstra meget, så det centrale af motivet bredes ud over sensoren.
Resultatet er, at brændvidden forøges – på helt samme måde, som hvis du monterer et større teleobjektiv på kameraet.
Vi guider dig til at vælge den rette telekonverter, og hvordan du bruger den, i fem hurtige tips.
1. Telekonvertere fås med flere styrker
2. Telekonverter er også perfekt til makro
3. Nedblænding giver dig skarpere billeder
4. Brug telekonverteren i kraftigt lys
5. Få skarpere billeder med telekonverteren
> Læs også: Få skarpe billeder med dit teleobjektiv
1. Telekonvertere fås med flere styrker
Telekonverterne har typisk en forstørrelsesgrad på 1,4x, 1,7x eller 2,0x.
Sætter du en telekonverter på 1,4x mellem kamera og objektiv, skal du blot gange objektivets brændvidde med 1,4 for at vide, hvad brændvidden bliver.
Er dit objektiv på 300 mm, får du altså en brændvidde på 420 mm med en telekonverter på 1,4x.
Med et objektiv på 300 mm og en telekonverter på 2.0x forvandles objektivet med et snuptag til 600 mm, der normalt ville koste en formue.
Sidder telekonverter og objektiv desuden på et system- eller spejlreflekskamera med APS-C-sensor, har du en samlet brændvidde, der svarer til omkring 900 mm.

Der findes både originale og uoriginale telekonvertere, som sættes mellem kamerahus og optik. Priserne starter omkring 1200 kroner.
© Nikon2. Telekonverter er også perfekt til makro
Telekonvertere virker med objektiver, der har en brændvidde på typisk 70 mm og længere.
De fungerer også med zoomoptikker på fx 70-200 mm, og det gør dem velegnede til mange slags fotomotiver, herunder også makro.
En anden fordel ved telekonvertere er nemlig, at nærgrænsen ikke ændres, så du kan altså komme tættere på dine motiver og få makrolignende billeder.
Du skal dog være opmærksom på, at telekonverterne ikke virker med alle objektiver. Tjek derfor, inden du køber.
> Læs også: Her er alt, du skal vide om makrofotografi
3. Nedblænding giver dig skarpere billeder
De fleste objektiver tegner skarpere, når du lige blænder et trin ned, og den sandhed får ekstra værdi med en telekonverter monteret.
Med en telekonverter monteret slipper der lidt mindre lys igennem objektivet.
En telekonverter på 1,4x tager et blændetrins lys, mens en telekonverter på 2,0x tager to blændetrins lys.
Hvis du fotograferer med en optik på F4.0 samt en konverter på 1,4x, bliver den maksimale blændeåbning altså F5.6, og ved at blænde ned til F6.3 eller F7.1 får du altså lidt skarpere billeder.
Selv et halvt blændetrin kan gøre en stor forskel.

Når du monterer telekonverteren, så sæt først telekonverteren på objektivet. Sæt derefter telekonverter med objektiv på kameraet.
© Digital FOTO4. Brug telekonverteren i kraftigt lys
Jo mere lys, autofokussystemet har at arbejde med, jo hurtigere stiller det skarpt.
Hvis dit objektiv og telekonverteren har en samlet blænde på F5.6 eller sågar F8.0, vil det som regel tage lidt tid for kameraet at fokusere i svagt lys.
Derfor får du hurtigere autofokus ved at fotografere, mens solen endnu er fremme.
Autofokussystemet får herudover bedst mulige vilkår, når telekonverteren er af samme mærke som kamera og objektiv. Uoriginale extendere kan nemlig kommunikere lige så godt med kamera og objektiv og kan derfor ende med at blive en flaskehals, som forhindrer dig i at få dit billede.
5. Få skarpere billeder med telekonverteren
Kameraets centrale fokuspunkt er typisk det mest præcise og hurtigste til at stille skarpt med, og denne fordel bliver ekstra vigtig at udnytte, hvis du monterer en telekonverter på 2,0x.
Problemet er heldigvis mindre på spejlløse kameraer, men har du et digital spejlrefleks kan de kontrastbaserede fokussystemer fx have prøblemer med at stille skarpt, når den samlede blænde rammer F8.0.
Selv om systemerne bliver bedre, er det alligevel ofte en god idé at bruge en fokusmetode, som starter med at fokusere med et punkt, og som kan låse sig fast på motivet herefter.
Køb bladet i din bladbutik eller køb et abonnement, og 2 numre af Digital FOTO leveret til døren sammen med en gave for i alt 148 kr. inkl. levering.
Med et abonnement får du også adgang til de seneste numre af bladet i vores magasin-app Wype, samt adgang til Fordelszonen med mere end 400 videokurser til fotografi og billedbehandling.