Telekonverter med objektiv

Med en telekonverter mellem kamera og objektiv kan du forlænge brændvidden betragteligt.

© Digital FOTO

Telekonverter: Billig vej til mere tele på dit kamera

Det kan hurtigt blive dyrt, når du vil udbygge dit fotoudstyr med ekstra meget brændvidde. Teleobjektiver er nemlig ofte ret bekostelige. Der findes heldigvis en billig genvej, der giver dine eksisterende objektiver mere kraft.

31. januar 2018 af Poul Siersbæk

Har du i forvejen nogle teleobjektiver eller telezoomobjektiver, men savner mere brændvidde, når du fx vil fotografere dyr eller action, så kan du med fordel købe en såkaldt telekonverter eller extender. Det er en billig og solid løsning, når de bruges rigtigt. 

Vi guider dig til at vælge den rette telekonverter og hvordan, du bruger den i 6 hurtige tips.

1. Telekonvertere virker som forstørrelsesglas

Telekonvertere virker i store træk som en slags forstørrelsesglas. De har en række optiske linser ganske som en normal optik, og disse sørger for at sprede lysstrålerne ekstra meget, så det centrale af motivet bredes ud over sensoren. 

Resultatet er, at brændvidden forøges - på helt samme måde, som hvis du monterer et større teleobjektiv på kameraet.

Der findes telekonvertere, der øger brændvidden fra 1,4 til 2,0 gange, så et objektiv på 300 mm kan altså i et snuptag forvandles til et på 600 mm, der normalt ville koste en formue. 

Kenko telekonverter

Der findes både originale og uoriginale telekonvertere. Priserne starter omkring 1000 kroner.

© Kenko

2. Telekonverter er også perfekt til makro

Telekonvertere virker med objektiver, der har en brændvidde på typisk 70 mm og længere. De fungerer også med zoomoptikker på fx 70-200 mm. 

En anden fordel ved telekonvertere er, at nærgrænsen ikke ændres, så du kommer også tættere på makromotiverne. 

3. Blænd lidt ned

De fleste objektiver tegner skarpere, når du lige blænder et trin ned, og den sandhed får ekstra  værdi med en telekonverter monteret. 

Hvis du fotograferer med en optik på F4.0 samt en konverter på 1,4x, så blænd ned fra den samlede lysstyrke på F5.6 til F6.3 eller F7.1. Selv et halvt blændetrin kan gøre en stor forskel.

Montering af Nikon telekonverter

Sæt først telekonverteren på objektivet. Sæt derefter telekonverter med objektiv på kameraet.

© Digital FOTO

4. Fotografer i godt lys

Jo mere lys, autofokussystemet har at arbejde med, jo hurtigere stiller det skarpt. 

Hvis dit objektiv og telekonverteren har en samlet blænde på F5.6 eller sågar F8.0, vil det som regel tage lidt tid for kameraet at fokusere i svagt lys. Derfor får du hurtigere autofokus ved at skyde, mens solen endnu er fremme.

5. Vælg det midterste autofokuspunkt

Kameraets centrale fokuspunkt er det mest præcise og hurtigste til at stille skarpt med, og denne fordel bliver ekstra vigtig at udnytte, hvis du monterer en tele-konverter på 2,0x. 

Selv de topprofessionelle kameraer kan kun bruge de centrale punkter til at stille skarpt, når den samlede blænde rammer F8.0.

6. Brug live view

Hvis du oplever, at kameraets autofokus tøver for meget med at stille skarpt, så aktivér live view, og skift fra fasedetektion til kontrastbaseret fokus i menusystemet. Det vil som regel hjælpe. 

Alternativt kan du zoome ind på motivet på skærmen og manuelt indstille fokus helt præcist på objektivet.

Læs mere i magasinet Digital FOTO

Spørgsmålet om hvordan man bedst bruger en telekonverter kommer fra Brevkassen i Digital FOTO nummer 3/2018. Her får du også helt styr på baggrundssløring, kontrast og blitz.

Brevkassen Digital FOTO

Du kan også skrive til Brevkassen i Digital FOTO. Du kan spørge om hvad som helst, men vi kan ikke anbefale specifikt udstyr, fx kamerakøb, og vi kan ikke svare direkte, men kun i bladet. Skriv til Brevkassen[email protected]

Køb bladet i din bladbutik eller køb et abonnement og få vores store Photoshopbog med 2 numre af Digital FOTO leveret til døren for kun 49 kroner.

Så får du med det samme adgang til de seneste numre af bladet i vores magasin-app Wype, samt adgang til Fordelszonen med mere end 400 videokurser til fotografi og billedbehandling.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...